Deze appel-kaneel pannenkoekjes zijn net zo lekker als ze eruitzien. Ze zijn heerlijk fluffy, met een romige smaak die doet denken aan cheesecake, gecombineerd met appel en kaneel. Ze bevatten wat meer koolhydraten dan je van ons gewend bent, maar passen nog steeds binnen een koolhydraatbeperkt eetpatroon. Perfect voor het weekend, als je zin hebt in iets bijzonders om echt van te genieten, zonder schuldgevoel.
Hoe maak je deze appel-kaneel pannenkoekjes?
Deze pannenkoekjes zijn koolhydraatbeperkt (en glutenvrij) doordat we de gebruikelijke bloem vervangen door een combinatie van amandelmeel en kokosmeel. Om te zorgen dat de smaak van deze melen niet te overheersend wordt, voegen we naast eieren ook roomkaas toe. Dit maakt het beslag romiger en geeft de pannenkoekjes een frisse, milde smaak.
Wat deze pancakes echt bijzonder maakt, is de toevoeging van appelmoes. Het geeft nét dat beetje extra zoetigheid en maakt ze onweerstaanbaar lekker. Die paar extra koolhydraten zijn het meer dan waard! Let bij het kiezen van appelmoes wel goed op het koolhydraatgehalte. Veel varianten bevatten toegevoegde suikers. Wij gebruiken zelf HAK appelmoes 0%, met slechts 10 gram koolhydraten per 100 gram.
Tips
Serveer de pancakes eventueel met wat extra gebakken appelblokjes en een lepel roomkaas of Griekse yoghurt gemengd met vanille en zoetstof. Zo maak je er een echt verwenontbijtje van. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt– en pannenkoekrecepten.
Print
Appel-kaneel pannenkoekjes
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 30
- Porties: 2 porties (6 tot 8 pannenkoekjes) 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch
Ingrediënten
- 3 eieren (M)
- 60 gr ongezoete appelmoes
- 75 gr roomkaas (of volle Griekse yoghurt)
- ½ tl vanille extract
- 5 gr erythritol (optioneel)
- 45 gr amandelmeel
- 20 gr kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- Roomboter of kokosolie om in te bakken
- Griekse yoghurt als topping (optioneel)
- Extra appelblokjes als topping (optioneel)
- Lowcarbchef maple syrup als topping (optioneel)
Bereidingswijze
- Klop de 3 eieren los in een kom. Voeg de ongezoete appelmoes, roomkaas, vanille-extract en eventueel zoetstof toe. Mix tot een glad geheel.
- Voeg het amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, kaneel en een snufje zout toe aan het mengsel. Roer goed door tot alles goed gemengd is. Laat het beslag 5 tot 10 minuten staan. Voeg eventueel 1 tl kokosmeel extra toe (5 gram) als het te vloeibaar is.
- Verhit een beetje roomboter of kokosolie in een koekenpan op middellaag vuur. Schep kleine hoopjes beslag in de pan (±2 eetlepels per pannenkoek).
- Bak ze 2–3 minuten per kant, tot ze goudbruin en stevig zijn. Draai voorzichtig om met een spatel. Herhaal dit, totdat je 6 tot 8 pannenkoekjes hebt gebakken.
- Lekker met extra appelmoes, een snuf kaneel, Griekse yoghurt of wat Lowcarbchef maple syrup als topping.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (3 grote of 4 kleine pancakes)
- Calorieën: 426
- Vetten: 34,2
- Koolhydraten: 7,8
- Vezels: 6,8
- Eiwitten: 18,7
