Een pizza gemaakt van bloemkool?
Een lekker koolhydraatarm hoofdgerecht: bloemkoolpizza. Een pizza met een bodem van bloemkool? Ja ook ik had er mijn bedenkingen bij. Ik heb het geprobeerd en het was super lekker! Het gekke is dat je de bloemkool nauwelijks terug proeft, het is net een echte pizza. Bloemkool heeft een relatief neutrale smaak die al snel op de achtergrond raakt als je het mengt met andere ingrediënten. Dit verklaart het succes van bloemkool recepten, zoals: bloemkoolrijst, bloemkoolpuree, bloemkool couscous en nu de bloemkoolpizza!
Hoe maak je bloemkoolpizza?
De bloemkoolpizza maak je door een middelgrote bloemkool te raspen, te koken en te mengen met ei, Parmezaanse kaas, mozzarella kaas en kruiden. Vervolgens vorm je op een vel bakpapier een pizza en deze bak je af in de oven. Met het onderstaande recept maak je alleen een pizzabodem. Ik heb express de topping weggelaten. Iedereen heeft namelijk een eigen voorkeur als het gaat om pizza toppings. Ik vind zelf de bloemkoolpizza lekker met een simpele topping van tomatensaus, mozzarella, belegen geraspte kaas en platte peterselie. Een halve pizza zonder toppings levert 9,1 gr koolhydraten. Let dus wel goed op bij het uitkiezen van toppings als je het koolhydraatarm dieet volgt. Ik hoop dat jullie het een lekker recept vinden. Laat ons onderaan de pagina weten hoe het heeft gesmaakt!
PrintBloemkoolpizza
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 45 minutes
- Porties: 1 grote pizza 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Italiaanse
Ingrediënten
- 1 middelgrote bloemkool
- 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 30 gr geraspte mozzarella kaas
- 1 middelgrote ei
- 1/4 tl zeezout fijngemalen
- 1/2 tl gedroogde basilicum
- 1/2 tl gedroogde oregano
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd de bloemkool ondertussen in roosjes en spoel ze goed af. Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine. Doe de fijngemalen bloemkool in een magnetronbestendig bakje en doe het 3 tot 5 minuten in de magnetron.
- Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en deze goed uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk. Doe dit net zolang totdat al het vocht het vocht uit de bloemkool is verdwenen.
- Meng in een grote kom de bloemkool met de mozzarella, Parmezaanse kaas, oregano, basilicum en knoflookpoeder. Je kan het met een garde mengen of met de hand. Nadat dit goed gemengd is voeg je het ei toe en meng je alles met je handen nog eens goed door elkaar.
- Bekleed een bakplaat met een ingevet stuk bakpapier (vet het bak papier goed in) en verdeel het mengsel over het bakpapier. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 30 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken.
- Doe de bakplaat in de oven en bak de pizza korst 8 tot 11 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bakplaat met de pizza korst dan uit de oven en garneer de pizza korst met jou favoriete koolhydraatarme toppings. Doe de pizza korst dan weer in de oven en bak nog eens 5 tot 7 minuten. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/2 pizza
- Calorieën: 225
- Vetten: 14,5
- Koolhydraten: 10,0
- Eiwitten: 16,1
Je kunt de bloemkool ook even stomen. Pan met water op het fornuis, bloemkool in het vergiet en 5 minuten stomen.
Super recept! Bloemkool droog in schaal in de airfryer op 200 graden roosteren werkt goed en makkelijk! Steeds door roeren want het hoeft niet te kleuren.
En dan idd na 10 min bakken omkeren en nog eens bakken, zie tip van Jaap.
Heerlijk en zeer makkelijk te maken!
Je bepaalt zelf hoeveel calorieën je toevoegd in de topping!
⚘
Superlekkere pizzabodem. Echt niet alleen voor mensen die koolhydraatarm willen eten! Het is niet nodig om het bakpapier in te vetten. Een aanrader!
Rooster de gemalen bloemkool droog in pan. Vermengd ei gem kaas kruiden zout en Peter en maak een platte bodem op nat bakpapier. 15 min op 200 gr dan omkeren nog 10 min daarna het beleg er op 8 tot 10 min afbakken top droge knapperige bodem
bedankt Jaap voor deze aanvulling, scheelt uitwringen.
ik doe er maar wel peper in ipv een Peter 🤭
Top recept! Ik heb het wel beetje aangepast om de traditionele bodemsmaak te krijgen door een klein beetje maismeel toe te voegen (was voor iemand die niet specifiek koolhydraatarm maar wel tarwevrij moet eten)… perfect resultaat! Dan smaakt de bodem bijna als een echte pizza bodem… Die diepvriespizza’s komen niet meer in huis… een middagje bakken en zelf de diepvries in, altijd een gezonde snack klaar, het idee van snacken zonder rommel naar binnen te spelen!
Bloemkool eerst in grove stukken gekookt daarna afgekoeld met koud water, in sla centrifuge droog gedraaid daarna in kleinere stukken geprakt. 2 eieren gebruikt. Erg lekker met de kaas en oregano erin! Heerlijke topping erop. We hebben gesmuld!
Vandaag gemaakt staat af te koelen net uit de oven.
Bodem inderdaad zacht maar ik heb al een paar tips gezien.
Top recept
Zalige bodem ik doe er ook nog extra tarwemeel bij. Anders blijft het een natte bodem.
De knoflook poeder heb ik steeds niet gebruikt. Want die staat niet bij de benodigdheden.
Bedankt voor het recept!
Heel lekker! Heb wel wat moeite om het vocht volledig uit de bloemkool te krijgen (tips zijn welkom) maar is sowieso een toppertje!
Heel lekker! Ik heb er een schepje amandelmeel én een schepje kokosmeel door het ‘deeg’ gedaan, wat een veel meer knapperige bodem geeft ?
niet echt te vergelijken met een ‘echte’ pizzabodem maar wel hééééééél lekker. En heel gezond natuurlijk. Dus die houden we erin.
Is erg lekker, maar de bodem blijft zacht, ondanks dat ik het vocht er goed heb uitgeknepen?
Heeft er iemand nog tips?
Zelfde ervaring. Ik denk dat ik volgende keer de bloemkool ga wokken. Dan kookt de bloemkool in de eerste minuten gaar in eigen vocht, en in de minuten daarna kan het vocht door de hete wok goed verdampen. Scheelt ook een hoop gedoe met die theedoek.
Net de pizza gemaakt en opgegeten. Mijn vriend staat op dieet in fase 1 en heb dus alles genomen wat hij normaal zou mogen eten.
Was eerst een testertje en ben aangenaam verrast met het resultaat!! Heb er een verse tomatensaus, champignons en geraspte light kaas van 0 koolhydraten op gedaan. Smaakt bijna zelfde als pizza funghi. Benieuwd wat men vriend er van gaat vinden. Ik ben zeker fan. Bedankt voor het recept. Via Google verschillende gevonden maar dit was het meest duidelijke.
Wil dat gaan maken maar heb geen magnetron (raar maar waar)en dan?
Hoi Maria,
Je kunt de bloemkool ook even kort koken in een steelpannetje met water of roerbakken.
Groetjes,
Quint