In de winter is de behoefte aan salades vaak wat minder. Desalniettemin zijn salades een uitstekende koolhydraatarme optie voor de lunch. Het is vaak snel klaar, voedzaam en geeft veel energie. Ook krijg je zo gelijk wat extra groente binnen. Met dit nieuwe salade recept laten we zien dat je ook in de winter kunt genieten van een salade. Met boerenkool en belegen kaas maken we een heerlijke Hollandse wintersalade.
Boerenkool, kun je dat rauw eten?
Het antwoord is ja! Boerenkool kun je ook rauw eten. Het is een echte superfood die je gekookt, gebakken, maar ook rauw kunt eten. Boerenkool valt onder de groene bladgroenten en zit bomvol met antioxidanten. Deze groente bevat ook de meeste voedingsstoffen van alle groenten die er zijn. Een goede reden om dit dus wat vaker als basis van je salade te gebruiken.
Naast de boerenkool voegen we ook wat gebakken champignons en bieten toe. We gebruiken voorgekookte bieten omdat dit heel wat baktijd scheelt. Voor de gezonde vetten voegen we avocado en pecannoten toe. Als je ongebrande pecannoten gebruikt is het aan te raden om ze even kort te bakken. Ze worden zo nog een stukje lekkerder. De eiwitten in deze salade komen uit de kaas. We snijden belegen kaas in kleine blokjes en mengen dit door de salade. Je kunt de kaas ook in kleine reepjes snijden.
Tips
Naarmate kaas ouder wordt, neemt het vetgehalte toe en wordt de smaak intenser. Dus als je van een krachtige smaak houdt, kun je belegen kaas prima vervangen door oude kaas. Houd je liever van een neutrale smaak, kies dan voor jonge kaas. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere salade recepten!
PrintBoerenkoolsalade met kaas
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Lunch
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 125 gr champignons
- 1 rode biet
- 1 el olijfolie (voor het bakken)
- 150 gr boerenkool
- 1 el olijfolie (garnering)
- 125 gr belegen Goudse kaas
- 1/2 appel
- 1 avocado
- 30 gr pecannoten
- zout en peper
Bereidingswijze
- Snijd de champignons in vieren en de biet in plakjes en dan doormidden.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg wat olie toe en roerbak de champignons gaar.
- Verdeel ondertussen de boerenkool over de borden en schenk hier de olijfolie overheen. Meng goed.
- Haal de champignons uit de pan en verdeel over de boerenkool.
- Gebruik dezelfde pan om de bieten in te bakken. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
- Ga ondertussen verder met de rest van de salade. Snijd de kaas in blokjes, de appel in dunne schijfjes en de avocado in blokjes. Verdeel alles over de boerenkool en meng goed.
- Haal de biet uit de pan, verdeel over de boerenkool en garneer met de pecannoten. Voeg naar smaak wat peper en/of zout toe.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van de salade)
- Calorieën: 564
- Vetten: 47,8
- Koolhydraten: 9,5
- Vezels: 6,7
- Eiwitten: 20,5