Het is weer tijd voor een lekker Mexicaans diner recept! Dit keer hebben we heerlijke enchiladas gemaakt. Een enchilada is een traditioneel en populair Mexicaans recept dat bestaat uit een tortilla met pittige vulling, die wordt bedekt met tomatensaus en kaas. De gevulde tortilla’s worden vaak geserveerd met een lekker sausje, zoals crème fraîche en guacemole. Ontzettend makkelijk om te maken en onweerstaanbaar lekker!
Koolhydraatarme enchiladas
Voor onze koolhydraatarme versie hebben we het traditionele enchilada recept iets aangepast. Zo hebben we de tortilla’s vervangen door courgette plakken. Hierdoor bevat het gerecht meer groente en veel minder koolhydraten! Daarnaast combineert de frisse smaak van de courgette goed met de pittige smaak van de vulling. Verder hebben we zo veel mogelijk het traditionele recept gevolgd. Met als resultaat een super lekker en gezond Mexicaans gerecht!
Tips
Met dit recept maak je ongeveer 12 tot 14 gevulde enchiladas. Dit is voldoende voor 4 personen. Je kunt er eventueel een frisse salade bij maken. Verder is het lekker om de enchiladas te serveren met crème fraîche en guacemole. De enchiladas van courgette blijven na bereiding een paar dagen goed in de koelkast. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.
Enchiladas van courgette
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 60
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Mexicaans
Ingrediënten
- 500 gr kipfilet
- 1 bouillonblokje
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tot 2 tl chilipoeder of naar smaak
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
- 300 gr passata (tomatensaus)
- 2 tot 3 courgettes
- 85 pittige geraspte kaas
- 1 bosui
- 125 gr creme fraiche
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Breng een pan met water aan de kook en voeg hier de kipfilets en het bouillonblokje aan toe. Kook de kip in ca. 12-15 minuten gaar. Haal de kip vervolgens uit de pan en trek het met twee vorken uit elkaar om pulled chicken te maken.
- Snijd vervolgens een ui in kleine stukjes en pers de knoflook fijn. Verwarm in een koekenpan een el olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg dan de pulled chicken en kruiden toe aan de pan. Bak dit kort mee en voeg ten slotte 2/3 van de tomatensaus toe aan de pan.
- Maak de courgettes schoon en snijd met een kaasschaaf of mandoline in lange stroken (36 plakken). Leg op een bord 3 plakken dicht naast elkaar en schep een beetje vulling op de plakken. Rol de 3 plakken voorzichtig op en plaats in een grote ovenschotel. Herhaal totdat je 12 pakketjes hebt gevormd of je plakken en vulling op zijn. Als je weinig tijd hebt kun je er ook een enchilada lasagne van maken door laagjes te maken in de ovenschotel.
- Verdeel de overgebleven tomatensaus over de enchiladas en bestrooi met de pittige geraspte kaas. Bak de enchiladas 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kaas is gesmolten. Verdeel de enchiladas over 4 borden (3 per bord) garneer met de bosui en serveer met creme fraiche. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/3 van het totaal
- Calorieën: 505
- Vetten: 25,7
- Koolhydraten: 11,2
- Eiwitten: 53,8
Erg lekker! Gelukkig had ik eerst de reacties gelezen en heb er meteen maar lasagne van gemaakt.
Erg lekker. Ik was wel bijna een uur bezig met voorbereiden voordat de schotel de oven in kon.
Heerlijk recept, ik heb ook de gourgettes gehalveerd en uitgehold, het vlees van de gourgette kort meegebakken met het kippenvlees en de rest. Volgende keer wat minder chilipoeder gebruiken…. gelukkig had ik 2 bakjes creme fraisch 🤣 Heb trouwens van het water met bouillonblokje heldere kippensoep gemaakt, zakje soepgroente erin en wat kippenvlees in de pan gelaten.
Dit was erg lekker, voor ons genoeg om morgen de andere helft te eten.
Heel erg lekker… maar wat een k*t werk om te maken. Ik werd er gewon chagrijnig van. Echt geworsteld met het oprollen. Volgende keer maak ik er gewoon een soort lasagne van.
Ik woon op een Grieks eiland waar geen creme fraiche te vinden is. Heb je een advies?
Hi Joke,
Je kunt ook een zure Griekse yoghurt gebruiken (volvet), dit lijkt qua structuur en smaak wel een beetje op creme fraiche.
Groet,
Quint
Super lekker. Zelfs 2 keer in 1 week gemaakt. De eerste keer met kip en de tweede keer met rundergehakt…
Superlekker recept, heb dit gisteren gemaakt, maar vroeg me nu af hoelang ik dit kan bewaren? Vrijdag gemaakt, zou ik het tot zondag kunnen bewaren?
Hi Brenda,
Leuk om te horen! Je kunt de restjes zeker 2 dagen in de koelkast bewaren :).
Groet,
Quint
Het rollen van de courgetteplakken werd bij mij een rommeltje… Maar ik heb er toen maar een Mexicaanse lasagne van gemaakt 🙂
Een fijn recept!
Ik heb dit recept leren kennen toen ik last had van zwangerschapsdiabetes. We maken het nu nog heel regelmatig omdat we het zo lekker vinden. Ik maak er geen enchilladas van maar gebruik gehalveerde en uitgeholde courgettes. Net iets sneller en makkelijker met een baby in huis!
Dit was toch lekker!!!!! Had er zelfgemaakte quacomole (avocado/pepertje/limoensap/rode ui/ knoflook/tomaat) bij gezet. Wel iets hoger in caloriën…Blijvertje❤️
Zo ontzettend lekker dit recept ! Wel bewerkelijk, dus voor ons eerder iets om in het weekend te herhalen.
Echt een topgerecht weer! Zelf nog wat japapenos uit een potje toegevoegd. Heerlijk gegeten, gaan we vaker maken!
Ook dit recept was weer heel erg lekker, geweldig dank je wel Quint! Heb een beetje gesmokkeld en er een soort lasagne van gemaakt, de smaak was er niet minder om.
Heerlijk recept…wij vonden het niet te heet…was precies goed.alweer een heerlijkrecept van jou erbij.
Ben benieuwd naar het kookboek…kan niet wachten
Heel lekker en redelijk eenvoudig om te maken. Deze blijft!
Erg lekker! Eet ruim een half jaar kha. Veel gerechten die ik maakte heb ik aangepast naar kha, de meeste met succes, maar je wilt toch steeds weer iets nieuws proberen…dus toch even op internet struinen. Maar niet voor niets kom ik steeds weer terug op deze site ;).
Dank je wel voor dit heerlijke recept.
Het was smullen!
Echt een super lekker gerecht. Het recept voor 4 personen is gemakkelijk met 3 man op gegaan.
De enige reden voor het achterlaten van een vijfde ster is dat ik een beetje misleid werd door de bereidingstijd. Een halfuur kooktijd klopt, maar 15 minuten voor het maken van de vulling, pullen van 500gr kipfilet en het rollen van de enchiladas is erg krap. Bij mij duurde het eerder rond de 30 a 40 minuten.
Nog een kleine tip: serveer er ook wat guacamole naast, een goede aanvulling bij de creme fraishe dip.
Gisteren gemaakt. Maar dan met gehakt ipv kip. Erg lekker !
Heel erg lekker, zoals zoveel recepten van jou 😍. Ik wist ook niet wat te doen met die crème fraiche en heb het door de saus gedaan. Ook erg lekker, dan is het iets romiger.
Zo, dat was echt heerlijk!! En gezond! Ik ben alleen en heb het gehalveerd. Lekker toch nog voor 2 dagen! Komt hier vaker op tafel👍👍🥰
Heerlijk recept! Deze gaat zeker terugkomen op tafel.
Is er misschien een kookboek van Quint Kames?
Hi Marieke,
Super leuk om te horen! Haha, daar wordt achter de schermen druk aan gewerkt. Het boek komt er zeker dit jaar nog aan :).
Groetjes,
Quint
Dan wil ik dat kookboek ook!!
Fan van je recepten!
Misschien fijn voor mensen die geen vlees eten een alternatief erbij te vermelden in het kookboek! Veel gerechten zijn met vlees : (
Echt heel erg lekker!
Heel erg lekker recept dit
Lekker! Iets r
Te heet naar mijn smaak, maar dan maar wat minder chilipoeder de volgende keer!
Wanneer komen de bosuitjes er op?
Hi Margot,
Ik ga de hoeveelheid chili poeder iets aanpassen in het recept! De bosuitjes en creme fraiche voeg je als laatst toe als garnering / smaakmaker.
Groetjes,
Quint
Heel lekker, tomaten vervangen door mexicaanse dipsaus en het t was even onduidelijk wat ik nou met die creme fraiche moest doen.. totdat ik de eerste hap proefde.. ¡ay caramba! 😂
He dat snap ik. Maak het nu ook en denk waar laat ik de creme fraiche. Thanks voor je reactie….weet ik wat ik ermee moet doen 😊
Hi Esther,
De creme fraiche en bosui kun je op tafel zetten als saus en garnering bij de enchiladas. Je kunt het ook voor het serveren alvast over de borden verdelen.
Groetjes,
Quint
Was erg lekker. Makkelijk te maken.
Het was heel lekker en ook nog super gezond!
Echt heel erg lekker!