Vandaag staat er een hartige receptje op de planning! Een heerlijke koolhydraatarme flammkuchen met groene asperges en bacon! Flammkuchen is het Duitse antwoord op een Italiaanse pizza. Flammkuchen heeft dezelfde vorm als een Italiaanse pizza, maar er zijn twee belangrijke verschillen. De bodem is een stuk dunner en als basis gebruik je geen tomatensaus, maar crème fraîche of ricotta.
Koolhydraatarme flammkuchen
Traditionele flammkuchen maak je met brooddeeg. Wij hebben een koolhydraatarme versie gemaakt met fatheaddeeg. Een lekkere bodem met geraspte mozzarella en geraspte kaas. Verder hebben we de flammkuchen belegd met ricotta, groene aspergetips, rode ui en bacon. Een heerlijke frisse smaakcombinatie. Je kunt natuurlijk ook de kaasbodem als basis gebruiken en zelf je naar smaak eigen toppings toevoegen.
Tips
Met dit recept maak je flammkuchen voor ca. 4 personen. Een stukje bevat slechts 4,8 gr koolhydraten. Daarnaast vult de flammkuchen goed, na een stukje zit je echt vol! Let op: door het kaasdeeg bevat het broodje wel iets meer calorieën. Als je het broodje voor 1 persoon maakt kun je de overgebleven stukjes in de koelkast bewaren of per stuk invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.
Flammkuchen met asperges en bacon
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 45
- Porties: 1 broodje 1x
- Categorie: Hoofdgerecht, Snacks
- Keuken: Duits
Ingrediënten
Bodem
- 200 gr geraspte mozzarella (kant-en-klaar)
- 50 gr geraspte kaas naar keuze
- 40 gr roomboter
- 40 gr amandelmeel
- 1 ei
- snufje zout
Topping
- 100 gr ricotta
- 200 gr groene aspergetips
- 100 gr bacon
- 1 rode ui
- peper & zout naar smaak
- 1 tl knoflookpoeder
- optioneel: handje rucola
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Smelt ondertussen alroerend de geraspte mozzarella en roomboter in een kleine steelpannetje. Zet als de kaas is gesmolten het vuur uit. Voeg dan al roerend het ei toe. Voeg daarna het amandelmeel, geraspte kaas en zout toe en blijf roeren totdat je een samenhangend deeg hebt. Kneed eventueel met handen om alles goed door elkaar te mengen.
- Haal de deegbal uit het pannetje en leg de bal op een vel bakpapier. Leg hier nog een vel bakpapier bovenop en rol de bal vervolgens met een deegroller uit zo dun mogelijk uit. Bak de bodem ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Meng ondertussen in een klein kommetje de ricotta, knoflookpoeder, peper en zout door elkaar. Snipper een rode ui en voeg de helft toe aan de ricotta. Snijd de andere helft in ringen en leg apart. Snijd vervolgens ook de bacon in kleine stukken.
- Haal de flammkuchen bodem uit de oven als hij goudbruin is gekleurd. Verdeel het ricottamengsel, aspergetips, bacon, resterende rode ui gelijkmatig over de bodem. Zet de flammkuchen nog eens terug in de oven voor ca. 15 tot 20 minuten. Snijd daarna in 2 of 4 stukken en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/4 van het broodje
- Calorieën: 431
- Vetten: 32,3
- Koolhydraten: 4,8
- Eiwitten: 28,2
Heerlijke bodem, topping nu gemaakt volgens recept , maar ga hier zeker op variëren en experimenteren.
Krijg er steeds meer plezier in!
Heerlijk wist wat ik moest eten vanavond.
Deze wordt zeker onze fav.
Alles volgens recept .
Had het recept weer eens niet goed doorgelezen , amandelmeel boter en de 2 geraspte kazen met ei afgewogen in 1 schaal ….alles toen maar even 30 seconden in de magnetron gedaan , doorgeroerd en kreeg mooi deeg dus zo kan het ook , staat nu in de oven …ruikt iig heerlijk!
Een fijn gerecht. De bodem is prima te maken. Wel laat het veel olie los.
Super recept, dank! Al twee keer gemaakt. Het deeg is makkelijk te maken en prima dun uit te rollen tussen twee vellen bakpapier. De tweede keer heb ik grote groene asperges gebruikt, even geblancheerd en daarna gehalveerd in de lengte.
Omg wat lekker, lijkt als een pizza, nu is de derde keer dat het heb gemaakt. 10 punten. Thanks
Nog nooit heb ik een recept beoordeeld, maar nu kon ik t niet laten. Wat ontzettend makkelijk en lekker! Ook man en dochter zijn enthousiast! Dank!
Ik ben niet zo’n held in de keuken en kookte meestal ‘Hollandsch pot’. Nu koolhydraadarm koken en dit recept gevonden. Natturlijk dad ik te weinig mozzarella. Want in een zakje zit een bol van 100gr en 125 gr water ☺
Toch geprobeerd en m’n meisie vond het ook heerlijk en dus voor herhaling vatbaar maar dan dus beter op de volumes letten 🙄
Vandaag voor de 2e x gemaakt, mijn man vindt het ook heerlijk en de kieskeurige kinderen geven u een dikke 10!
Echt heerlijk! Nu al enkele keren gemaakt. Ik moet gewoon oppassen dat ik me niet vervreet 😉
Een makkelijk en smakelijk recept. Deze ga ik zeker nog een keer maken. Aanrader!
Gisteren voor het eerst gemaakt en vandaag in de contactgrill op werk bereid.
Lekker en goed vullend, sla erbij en je hebt een lunch of maaltijd.
Voor herhaling vatbaar.
De bodem is goed gelukt!
Ik heb als topping gekozen voor de Elzassers flammkuchen variant: crème fraiche met rode ui en spekjes. Groot succes hier 😁
Heerlijk! En wat een eenvoudig deeg om te maken. Dit is een blijvertje wat mij betreft. Heb bij de 2e keer dat ik dit recept maakte een eitje door de ricotta geroerd zodat er iets meer volume kwam om het deeg te besmeren en de asperges in te duwen.
Heerlijk, of zoals één van de kinderen zei “10 out of 10”, oftewel, voor herhaling vatbaar. Heel vreemd om op deze manier deeg te maken, maar het lukte wonderwel.
Heerlijke flammkuchen, heb hem precies gemaakt volgens recept en heel goed gelukt! Alleen altijd jammer dat de mozzarella aanbakt in een pannetje ook op lage stand.
Ik zeg: Wat een smakelijk succes! Dolblij met deze website. Al verschillende recepten uitgeprobeerd en alles is echt smakelijk en dat voor iemand die de Moluks/Indische keuken gewend is. 😉
Heerlijk, deeg was goed en niet plakkerig en de asperges lekker beetgaar. Ga ik zeker nog eens maken.
De hoeveelheden in dit recept zijn volgens mij incorrect, het deeg was veel te nat en na toevoeging van meer meel niet samenhangend. Het is de eerste keer dat me een van jouw recepten mislukt, maar deze meelbal heb ik weggegooid.
Hi Teijo,
Ik heb het nog even gecontroleerd, maar de verhoudingen kloppen. Vervelend dat het dit keer niet is gelukt. Heb je kant-en-klare geraspte mozzarella gebruikt of een mozzarella bol? Kant-en-klare rasp is namelijk droger en fijner om mee te werken bij het maken van de bodem.
Groet,
Quint
Wat een leuk recept! Super lekker, heb hem gemaakt zonder de asperges maar met Münsterkaas zoals je het eet in de Elzas. Het deeg maken lukte niet zo goed het was te nat en te plakkerig, heb maar meer amandelmeel toegevoegd. Werd de bodem wel wat korrelig van. Hoe krijg ik een droger deeg kan ik iets anders toevoegen?
Ben benieuwd, ga zeker hem snel maken. Alleen de flamkuchen zal ik zelf anders maken, in iedergeval zonder amandelmeel