Oeufs en cocotte is een Franse specialiteit en betekent vertaald naar het Nederlands ‘ei in braadpan’. Voor dit nieuwe recept maken we oeufs en cocotte met ingrediënten uit de Franse, Griekse en Spaanse keuken. We gebruiken de gebruikelijke basis van spinazie en ei, en combineren dit met chorizo, feta en cherrytomaat. Een simpel, hartig ontbijt voor tijdens een uitgebreide brunch of als verwenmoment op de zondag!
Wat zijn cocottes
Cocotte is Frans voor het woord braadpan. Hiermee worden kleine braadpannetjes bedoeld. Voor dit recept kun je cocottes of soufflé bakjes gebruiken want voor dit recept heb je de deksel niet nodig. Vet de bakjes goed in met wat olie om te voorkomen dat de spinazie vast komt te zitten aan de bodem.
We maken dit eitje uit de oven met spinazie, cherrytomaat en bleekselderij. We voegen er feta en chorizo aan toe. Meng de feta en chorizo ook met de spinazie zodat de smaken over het hele bakje verdeeld zijn. Voor extra smaak voegen we een rode peper en bieslook toe. Als je niet van te pittig houdt, verwijder dan de pitjes van de peper of laat de peper achterwege.
Tips
Je maakt dit recept gemakkelijk vegetarisch door de chorizo weg te laten en in plaats hiervan een extra eitje toe te voegen. Liever geen kaas en/of vlees, bekijk dan ons recept voor oeuf en cocotte met gerookte zalm. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijtrecepten.
PrintGebakken ei in cocottes
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 25
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Ontbijt
- Keuken: Frans
Ingrediënten
- 1 el olijfolie of boter
- 200 gr verse spinazie
- 125 gr feta
- 100 gr chorizo
- 4 eieren (M)
- 10 cherrytomaten
- 1 rode peper (zonder zaadjes)
- 1 stengel bleekselderij
- 2 el verse bieslook
- peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Vet 4 ramekins of cocottes in met olie of boter en vul ze met verse spinazie. Brokkel wat feta of chorizo over de bodems van de bakjes.
- Breek in elk bakje één ei. Snijd vervolgens de cherrytomaten in vieren, de rode peper fijn en de chorizo en bleekselderij in stukjes. Verdeel de gesneden groente over de bakjes, breng op smaak met wat peper en brokkel er nog wat feta overheen.
- Bak de oeuf en cocotte 12 tot 14 minuten in de voorverwarmde oven. Garneer de eitjes na het bakken met verse bieslook (fijngesneden) en peper.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1 ramekin)
- Calorieën: 302
- Vetten: 24,1
- Koolhydraten: 1,5
- Eiwitten: 18,9
Smaakvol ontbijtje/lunch; lekkere combinatie van ingrediënten.
Best lekker gerecht, ga ik zeker vaker maken. Normaal heb ik niet zoveel met selderij (stengels) maar hier ging het prima. In de koelkast lag nog morzarella die op moest dus die heb ik er ook bij gedaan en dat was ook prima. Bedankt voor deze “inspiratie” voor een lekkere hap!