In Nederland zijn we dol op een lekkere gehaktbal, vaak naast stamppot of met wat gekookte piepers en groente. Maar in dit recept pakken we het anders aan: de gehaktbal speelt in dit recept niet de bijrol, maar de hoofdrol! We kruiden het gehakt met veel specerijen en leggen de gehaktballen in een pittige tomatensaus. Vervolgens gaat alles samen de oven in, zo mengen alle smaken zich goed en zet je een super hoofdgerecht op tafel!
Hoe maak je deze sappige gehaktballen?
In dit recept laten we ons inspireren door de smaken uit de Griekse en Italiaanse keuken. De kans is groot dat je de meeste kruiden die we gebruiken al in je keukenkastje hebt staan. Voor een lekker pittige twist aan de saus en de gehaktballen voegen we sriracha of tabasco toe. We hebben beide getest en ze werken allebei prima. Natuurlijk kun je ook voor sambal of een andere favoriete hete saus kiezen als je dat liever hebt.
Het geheim voor perfecte gehaktballen? We bakken ze eerst even in de pan. Dit zorgt voor een lekker krokant buitenlaagje en voorkomt dat ze in de oven uit elkaar vallen. Let erop dat je ze niet te vaak omdraait in de pan; anders loop je het risico dat ze niet heel blijven. Bak ze ongeveer 4 tot 5 minuten aan elke kant en leg ze daarna voorzichtig op een bord.
De tomatensaus kun je zo pikant maken als je zelf lekker vindt. Proef de saus even voordat je deze in de ovenschaal doet, en voel je vrij om extra gerookte paprikapoeder of meer pittige saus toe te voegen naar smaak.
Serveertips
Voor de perfecte balans tussen pittig en fris serveren we de gehaktballen in tomatensaus met wat feta en tzatziki. Voeg voor een volwaardige complete maaltijd een groente toe, zoals broccoli, groentefriet of bloemkoolrijst. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme dinerrecepten.
PrintGehaktballen in pittige tomatensaus
- Bereidingstijd: 30
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 60
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Diner
Ingrediënten
Gehaktballen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 15 gr verse peterselie
- sap van 1 citroen
- 1 el olijfolie
- 300 gr rundergehakt
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 el gemalen komijn
- 1/2 el gemalen koriander
- 1/2 tl srirachasaus of 3 druppels tabasco
- 5 ml balsamicoazijn
- 2 el olijfolie (voor gehakt)
- zout en peper naar smaak
- 1/2 el boter en 1/2 el olijfolie (voor bakken)
Tomatensaus
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 1 tl tomatenpuree
- 1 tl srirachasaus of 3 druppels tabasco
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
Topping
- 50 gr feta
- 50 gr tzatziki (optioneel)
- verse peterselie
Bereidingswijze
- Gehaktballen: snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd ook alvast de peterselie fijn en pers het sap uit de citroen.
- Verwarm een koekenpan met een el olijfolie boven een middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook. Zet opzij en laat afkoelen.
- Meng het gehakt met de droge kruiden en fijngesneden peterselie. Voeg de ui, knoflook, tabasco, citroensap, balsamicoazijn en olijfolie toe en meng nogmaals goed. Breng op smaak met zout en peper. Zet in de koelkast voor minimaal 30 minuten, indien mogelijk een hele nacht.
- Haal het gehakt uit de koelkast en draai er twee gehaktballen van. Druk iets plat.
- Voeg wat boter en olijfolie toe aan een koekenpan, boven een middelhoog vuur. Bak de gehaktballen aan beide zijden goudbruin. Haal voorzichtig uit de pan en zet opzij.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden.
- Tomatensaus: snipper de ui en knoflook voor de tomatensaus. Snijd de paprika in kleine blokjes.
- Zet het vuur wat lager en voeg aan dezelfde pan waarin je de gehaktballen hebt gebakken, de ui en knoflook toe. Fruit de ui en knoflook en voeg dan de paprikablokjes toe. Bak kort mee en voeg dan de tomatenpuree, tabasco, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Schenk de tomatenblokjes erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en schenk de tomatensaus over in een ovenschaal.
- Leg de gehaktballen in de saus en zet ze in de oven voor 20 minuten. Haal uit de oven en garneer met verse peterselie, feta en tzatziki.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: 715
- Vetten: 54,6
- Koolhydraten: 15,8
- Vezels: 4,3
- Eiwitten: 38,2
Wat was dit ontzettend lekker, ik heb het met courgetti gegeten en de mannen hier in huis met orzo. Dit komt zeker vaker op tafel!!
geweldig, klein beetje couscous en prei erbij gedaan. Heerlijk met vrienden gegeten.
Heerlijk,