Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gehaktballen in pittige tomatensaus.

Gehaktballen in pittige tomatensaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.7 sterren uit 3 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Diner

Ingrediënten

Schaal

Gehaktballen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 15 gr verse peterselie
  • sap van 1 citroen
  • 1 el olijfolie
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 el gemalen komijn
  • 1/2 el gemalen koriander
  • 1/2 tl srirachasaus of 3 druppels tabasco
  • 5 ml balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie (voor gehakt)
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 el boter en 1/2 el olijfolie (voor bakken)

Tomatensaus

  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl srirachasaus of 3 druppels tabasco
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)

Topping

  • 50 gr feta
  • 50 gr tzatziki (optioneel)
  • verse peterselie

Bereidingswijze

  1. Gehaktballen: snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd ook alvast de peterselie fijn en pers het sap uit de citroen.
  2. Verwarm een koekenpan met een el olijfolie boven een middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook. Zet opzij en laat afkoelen.
  3. Meng het gehakt met de droge kruiden en fijngesneden peterselie. Voeg de ui, knoflook, tabasco, citroensap, balsamicoazijn en olijfolie toe en meng nogmaals goed. Breng op smaak met zout en peper. Zet in de koelkast voor minimaal 30 minuten, indien mogelijk een hele nacht.
  4. Haal het gehakt uit de koelkast en draai er twee gehaktballen van. Druk iets plat.
  5. Voeg wat boter en olijfolie toe aan een koekenpan, boven een middelhoog vuur. Bak de gehaktballen aan beide zijden goudbruin. Haal voorzichtig uit de pan en zet opzij.
  6. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden.
  7. Tomatensaus: snipper de ui en knoflook voor de tomatensaus. Snijd de paprika in kleine blokjes.
  8. Zet het vuur wat lager en voeg aan dezelfde pan waarin je de gehaktballen hebt gebakken, de ui en knoflook toe. Fruit de ui en knoflook en voeg dan de paprikablokjes toe. Bak kort mee en voeg dan de tomatenpuree, tabasco, paprikapoeder en Italiaanse kruiden toe. Schenk de tomatenblokjes erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  9. Haal de pan van het vuur en schenk de tomatensaus over in een ovenschaal.
  10. Leg de gehaktballen in de saus en zet ze in de oven voor 20 minuten. Haal uit de oven en garneer met verse peterselie, feta en tzatziki.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie
  • Calorieën: 715
  • Vetten: 54,6
  • Koolhydraten: 15,8
  • Vezels: 4,3
  • Eiwitten: 38,2