Soep is ideaal voor de winter, lekker makkelijk om snel veel groente te eten. Je kunt het ook prima van tevoren maken en invriezen, dan heb je altijd iets gezonds op voorraad voor de lunch of het diner. Deze keer gaan we voor geroosterde bloemkoolsoep. Met maar een paar ingrediënten en lekkere toppings maak je in no-time deze heerlijke soep.
Wat maakt bloemkool zo gezond?
Bloemkool behoort tot de kruisbloemige groenten. Deze groep groente bevat het stofje DIM. Dit stofje draagt bij aan een goede werking van de lever en helpt bij de afbraak van hormonen. Voor hormonale klachten worden deze groenten daarom volop ingezet. Naast dat het veel gezondheidsvoordelen heeft, is bloemkool ook erg laag in koolhydraten.
De bloemkool roosteren we in de oven, voordat we er soep van maken. Door het roosteren van de bloemkool krijgt de bloemkool een andere smaak dan die je gewend bent. Ook de knoflook roosteren we in de oven. Hierdoor krijgt de knoflook een mildere, maar wel rijkere smaak. Daarbij gebruiken we kerrie voor extra smaak.
Variatietips
Als topping van de soep gebruiken we geitenkaas, bosui en verse koriander. Je kunt net als in elk recept dit aanpassen naar je eigen smaak. Denk aan verse peterselie of rode ui, maar ook andere kazen zoals feta doen het goed in dit recept. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere soep recepten.
PrintGeroosterde bloemkoolsoep
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 60
- Porties: 4 kommetjes 1x
- Categorie: Voorgerecht, Lunch
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 5 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- peper en zout
- 1,5 el kerriepoeder
- 1 ui
- 2 stengels bosui
- 800 ml groentebouillon (800 ml water met 1 blokje)
- 180 gr zachte geitenkaas
- verse koriander of peterselie
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden.
- Snijd de bloemkool in roosjes en doe deze in een kom. Snijd het kontje van de teentjes knoflook eraf en voeg deze toe aan de kom. Voeg de olijfolie, peper, zout en ½ el kerrie toe en meng goed. Leg op een bakplaat. Zet in de oven voor 30 minuten. Schep na 15 minuten even om.
- Snipper de ui en snijd de bosui in dunne plakjes.
- Verwarm de soeppan boven een middelhoog vuur met wat olie. Voeg de ui toe en fruit een paar minuten.
- Haal de bloemkool uit de oven. Pel de knoflook en voeg samen met de bloemkool, kerrie en groentebouillon toe aan de pan. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken.
- Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Mix met een staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de soep over de borden. Garneer met geitenkaas, koriander of peterselie en bosui.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 kommetje
- Calorieën: 208
- Vetten: 16,1
- Koolhydraten: 5
- Vezels: 2,7
- Eiwitten: 9,4