Geroosterde spruitjes met kip en knoflookboter

Geroosterde spruitjes met kip en knoflookboter

De spruiten zijn weer terug in ons land. We kennen deze knolletjes als bijgerecht of uit stamppot recepten, maar niet iedereen is er gek op. Velen van ons hebben van jongs af aan een negatieve associatie met spruitjes. Met dit recept hopen wij daar verandering in te brengen. Bij dit gerecht roosteren we de spruitjes en mengen we de spruitjes met kip. De kip wordt gebakken in een citroen-botersaus met verse knoflook. Samen met de koolrabi puree zet je met dit gerecht een heerlijke, gezonde en verrassende koolhydraatarme maaltijd op tafel!

Puree van koolraap of koolrabi?

De koolraap en koolrabi worden vaak door elkaar gehaald. Beide groente zijn knollen, maar de koolrabi groeit boven de grond en de koolraap onder de grond. De koolraap heeft een gele kleur en de koolrabi een witte, groenige kleur. De koolraap is net iets zoeter dan de koolrabi. Als je de koolrabi rauw eet, heeft deze een licht scherp randje in de smaak. Bij het koken verdwijnt dit en daarom kun je de koolrabi perfect gebruiken ter vervanging van de aardappel.

De koolrabi bevat ca. 4,7 g koolhydraten per 100 g en de koolraap 5 g koolhydraten per 100 g. Je kunt ze beide gebruiken, maar in dit recept hebben we gekozen voor de koolrabi. De kip wordt in dit recept gebakken in een citroen botersaus met verse knoflook. De kip krijgt hierdoor een rijke smaak. De spruiten roosteren we eerst in de oven en voegen we daarna ook toe aan dezelfde pan. De spruiten krijgen dan net zoals de kip de smaak van deze heerlijke botersaus. De koolrabi puree brengt dit mooi in balans met een licht frisse smaak.

Tips
Je kunt de puree ook toevoegen aan de pan met spruiten en kip. Zo krijgt ook de puree ook een lichte knoflooksmaak. Je kunt de koolrabi puree er ook los bij serveren. In dit recept kun je de boter vervangen door ghee als je niet tegen lactose/koemelk kunt. Ghee is geklaarde boter en bevat door het proces om ghee te maken geen lactose of koemelkeiwitten meer. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Geroosterde spruitjes met kip en knoflookboter

Geroosterde spruitjes met kip en knoflookboter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.6 sterren uit 5 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal

Kip met knoflookboter

  • 300 gr kipdijfilet
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 tl peterselie
  • 1/2 citroen
  • 3 teentjes knoflook
  • 15 gr verse krulpeterselie
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 2 el roomboter
  • zout en peper
  • optioneel: geraspte Parmezaanse kaas

Koolrabi puree

  • 1 koolrabi
  • 1 el kokosmelk, 17% vet
  • zout en peper

Geroosterde spruiten

  • 350 gr spruiten
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl gedroogde peterselie
  • 1/2 tl chilivlokken
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Snijd de kipdijfilet in reepjes en doe deze in een mengkom. Voeg 1 el olijfolie en de kruiden, behalve de Italiaanse kruiden, toe. Rasp een kwart van de citroenschil en doe dit bij de kip. Meng goed. Laat de kruiden even intrekken.
  2. Ga ondertussen verder met de koolrabi. Schil deze en snijd hem in blokjes. Breng een pan met water aan de kook. Voeg als het water kookt de koolrabi toe en kook deze in ca. 10 tot 15 minuten gaar.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven-en-onderwarmte). Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Was de spruitjes, verwijder eventueel de buitenste paar blaadjes en snijd ze doormidden. Verwijder indien gewenst ook het harde uiteinde van de spruitjes.
  4. Doe de geschoonde spruitjes in een kom en voeg 2 el olijfolie, de gedroogde peterselie en de chilivlokken toe. Meng goed en breng op smaak met zout en peper. Rasp een kwart van de citroenschil boven de spruitjes en verdeel de spruitjes over de bakplaat.
  5. Bak de spruitjes 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Ga ondertussen verder met de puree. Haal de pan met de koolrabi na het koken van het vuur en giet af. Dep goed droog en pureer de koolrabi vervolgens met een staafmixer tot puree. Roer de kokosmelk erdoor en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij met de deksel op de pan.
  6. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de gemarineerde kipreepjes toe en bak deze 3 minuten per kant goudbruin. Hak ondertussen de knoflook en peterselie fijn. Zet het vuur laag en voeg de Italiaanse kruiden, knoflook en 1 el boter toe. Pers de helft van de citroen uit boven de pan. Roer regelmatig, totdat de kip gaar is.
  7. Haal de spruitjes uit de oven en voeg deze toe aan de pan met de kip. Voeg nog 1 el boter toe en roer alles goed door elkaar. Bak kort door, totdat alles goed is gemengd.
  8. Roer op het eind de verse peterselie door de spruitjes en kip en verdeel dit samen met de koolrabi puree over 2 borden. Serveer eventueel met geraspte Parmezaanse kaas en genieten maar!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 584
  • Vetten: 41,6
  • Koolhydraten: 13,6
  • Vezels: 9,9
  • Eiwitten: 33,9

 

Geroosterde spruitjes met kip en knoflookboter

Tags

8 Reacties

  1. al regelmatig gemaakt, wel zonder de koolrabi puree.
    Ik eet niet altijd meer koolhydraatarm, maar ook dan is het heerlijk

    Reageer
  2. Pouwel Woldendorp

    Heerlijk recept, maar de oventemperatuur klopt niet. Bij 200 graden hete lucht (= 220 boven- en onderwamte!) verbranden mijn spruiten. Dus heb ik na die bakplaat met zwarte spruiten een tweede zak geroosterd op 200 graden boven- en onderwarmte (25 min.). Dat gaat goed.






    Reageer
  3. heerlijk, als spruitjesliefhebber is dit een aangename toevoeging bij mijn spruitjes variatie. volgende keer spruitjes iets meer garen. wij zijn niet zo van de koolraappuree, die hebben we weggelaten. was goed te doen.






    Reageer
  4. Een heerlijk recept,alleen jammer dat er in deze tijd nog geen koolraap of koolrabi is te krijgen.
    ik heb het nu met bloemkool puree gemaakt

    Reageer
  5. Erg lekker recept en voor herhaling vatbaar!






    Reageer
  6. Zodan! Dat was een ontzettend heerlijk menu zeg🙋‍♀️






    Reageer
  7. vandaag gemaakt zeker voor herhaling vatbaar !






    Reageer
  8. Doe eens ipv altijd maar pieterselie, koreander. Geeft veel meer cachet en smaak aan het gerecht!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*