Gevulde varkenshaas met pastinaakpuree.

Gevulde varkenshaas met pastinaakpuree en roomsaus

Het volgende recept in onze kerstreceptenreeks 2024 is het hoofdgerecht: het pronkstuk van elk kerstdiner! We gaan voor een gevulde varkenshaas met romige pastinaakpuree en een mosterd-roomsaus. Een lekker en veilig keuze, want deze smaken vallen bij bijna iedereen in de smaak. Het kost misschien iets meer werk, maar geloof ons, die extra moeite proef je écht terug. En zeg nou zelf, het hoofdgerecht tijdens kerst mag toch best een beetje speciaal zijn?

Varkenshaas bereiden

Koop bij voorkeur één grote varkenshaas van ongeveer 450 gram bij de slager. Een groter stuk vlees is gemakkelijker te bewerken en te vullen. We snijden de varkenshaas open en slaan hem plat met een vleeshamer, zodat we hem kunnen vullen met een heerlijke kastanjechampignons, fijngesneden spek, knoflook, peper en peterselie. Voor een extra smaakvolle afwerking wikkel je de gevulde varkenshaas in spek of, als je dat lekkerder vindt, in parmaham.

Hoe snijd je de varkenshaas in?
Het doel is om de varkenshaas zo dun mogelijk uit te snijden en open te vouwen. Begin met een scherp mes onderaan de varkenshaas, ongeveer 1 cm boven de onderkant. Snijd voorzichtig en trek het vlees tijdens het snijden met je andere hand steeds verder open. Herhaal deze beweging totdat je de varkenshaas volledig hebt uitgespreid, alsof je een boek openslaat.

Vullen en bakken
De vulling bestaat uit krokant gebakken, fijngesneden ontbijtspek, een smaakvolle kastanjechampignons en knoflook. Vul de opengeslagen varkenshaas met deze heerlijke vulling en rol hem stevig op. Bind de opgerolde varkenshaas goed vast met keukentouw, zodat hij tijdens het bakken mooi in vorm blijft.

Na het bakken verwijder je voorzichtig het touw, bestrijk je de rollade met mosterd en wikkel je er spek (of parmaham, indien gewenst) omheen. Bind de rollade opnieuw vast met keukentouw en schuif hem in de oven voor de perfecte afwerking.

Pastinaakpuree en roomsaus: zacht en romig

De pastinaakpuree heeft een lekkere, aardse smaak en wordt heerlijk romig door volle melk en een klontje roomboter. Het past perfect bij de gevulde varkenshaas. De mosterd-roomsaus maakt het helemaal af. Met slagroom, bouillon en mosterd geeft de saus een romige, licht pittige twist en zorgt het voor een lekker smeuïge touch bij het sappige vlees.

Tips

Dit hoofdgerecht is wat ons betreft met de pastinaakpuree en roomsaus helemaal compleet. Je kunt er echter voor wat meer variatie in smaak de geroosterde spruitjes met pecannoten en cranberries bij serveren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere kerstrecepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gevulde varkenshaas met pastinaakpuree.

Gevulde varkenshaas met pastinaakpuree en roomsaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 50
  • Kooktijd: 40
  • Totale tijd: 90
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal

Gevulde varkenshaas

  • 6 plakjes ontbijtspek (voor de vulling)
  • 400 gr kastanjechampignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stuk varkenshaas (450 gr) of 2 stuks (250 gr per stuk)
  • slagerstouw
  • 1 el olijfolie (voor het bakken)
  • 1 el boter (voor het bakken)
  • 1/2 el dijonmosterd
  • 1 el olijfolie (voor mosterdrub)
  • 8 plakjes ontbijtspek of prosciutto (voor om de varkenshaas)
  • zout en peper

Mosterd-roomsaus

  • 1 teentje knoflook
  • 1 el roomboter
  • 125 ml kippenbouillon (soepfabriek)
  • 125 ml slagroom
  • 1/2 el grove mosterd
  • 1 el dijon mosterd
  • 1/2 tl gedroogde tijm

Pastinaakpuree

  • 800 gr pastinaak (3 stuks)
  • 2 teentjes knoflook
  • 40 gr roomboter
  • 80 ml volle melk
  • 1/2 tl zout of meer naar smaak
  • 3 takjes verse tijm
  • 1/4 tl zwarte peper of meer naar smaak

Bereidingswijze

Varkenshaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ontbijtspek in kleine blokjes, de kastanjechampignons zo fijn mogelijk en pers de knoflook fijn. Voeg de gesneden spek toe aan een koekenpan en bak ze krokant in ongeveer 6 minuten.
  2. Haal de krokante stukjes uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapier. Bak in het vet van de spekjes de champignons en knoflook en bak tot ze zacht zijn. Laat het overtollige vet uitlekken en laat daarna afkoelen.
  3. Snijd de varkenshaas (of 2 stukken als je die gebruikt) in de lengte bijna helemaal door. Begin met een scherp mes onderaan de varkenshaas, ongeveer 1 cm boven de onderkant. Snijd voorzichtig en trek het vlees tijdens het snijden met je andere hand steeds verder open. Herhaal deze beweging totdat je de varkenshaas volledig hebt uitgespreid, alsof je een boek openslaat.
  4. Sla met een vleeshamer plat, tot ongeveer 1,5 cm dikte en bestrooi met zout en peper. Verdeel het spek-champignonmengsel over de varkenshaas. Rol de varkenshaas op vanaf een lange zijde en bind vast met een slagerstouw.
  5. Verhit 1 el olijfolie en 1 el boter in een grote en diepe koekenpan op middelhoog vuur en voeg de varkenshaas toe. Bak aan beide zijden bruin, ongeveer 3 minuten per kant.
  6. Bestrooi de varkenshaas na het bakken met zout en peper. Meng de olijfolie en dijonmosterd.  Wrijf dit mengsel over de buitenkant van de varkenshaas. Wikkel de varkenshaas vervolgens in de spek en bindt weer vast met het touw.
  7.  Laat dit even staan en ga aan de slag met de puree en saus. Als deze op het vuur staan kun je  het stuk of de stukken varkenshaas in een braadslee leggen en 17-20 minuten bakken in de voorverwarmde oven, of tot de varkenshaas een kerntemperatuur van 63°C bereikt.

Mosterd-roomsaus

  1. Pers het teentje knoflook en voeg dit samen met de boter toe aan de pan waar je de varkenshaas in hebt gebakken. Voeg de kippenbouillon toe en roer goed.
  2. Voeg dan de slagroom, grove mosterd, dijon mosterd en tijm toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes koken, totdat de saus is ingedikt.

Pastinaakpuree

  1. Ga terwijl de saus aan het indikken is met de puree aan de slag. Schil en snijd de pastinaak in stukken en pel en plet de knoflook. Doe de pastinaak en knoflook in een grote pan en vul met genoeg water, zodat de pastinaak onder water staat.
  2. Dek de pan af en breng aan de kook op middelhoog vuur. Verwijder de deksel en laat 10-15 minuten koken, of totdat de pastinaak zacht is als je erin prikt.
  3. Giet de pastinaak goed af in een vergiet.
  4. Doe de pastinaak terug in de pan en voeg de zachte boter en volle melk of slagroom toe. Gebruik een staafmixer om het mengsel glad te pureren. Als je geen staafmixer hebt, kun je het in een blender of keukenmachine pureren.
  5. Rits de blaadjes tijm van de stelen en voeg dit samen met het zout en de peper toe aan de puree. Roer goed en proef of het  goed op smaak is. Verdeel de puree over 4 borden. Snijd de varkenshaas in plakjes en leg deze over de puree. Verdeel vervolgens de saus eroverheen.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 681
  • Vetten: 42,4
  • Koolhydraten: 28,8
  • Vezels: 10,4
  • Eiwitten: 42,1

 

Gevulde varkenshaas met pastinaakpuree.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*