De Griekse keuken heeft heel veel lekkers te bieden. Een authentieke specialiteit van de Grieken is tzatziki. In dit nieuwe recept combineren we tzatziki met garnalen en gegrilde groenten, en we garneren het met wat feta en verse kruiden om het helemaal af te maken. Het resultaat is een voedzaam en gezond gerecht, bomvol smaak!
De smaakmakers in dit recept
Dit recept bestaat voor het grootste deel uit groenten. We gebruiken rode en gele paprika, aubergine, courgette, sla en ui. Dit zijn allemaal groenten die in de Griekse keuken vaak gebruikt worden. Voor dit recept gebruiken we ook veel gedroogde kruiden. Alle kruiden zijn kruiden die in de Griekse keuken veel worden gebruikt. De marinade van de garnalen en de kruiden voor de groenten bevatten zo goed als dezelfde ingrediënten. Gedroogde kruiden als dille of munt kun je ook vervangen door verse kruiden. Laat de garnalen alvast marineren en ga tegelijkertijd verder met de andere stappen.
Tips
Als basis gebruiken we bloemkoolrijst en een klein beetje sla. Je kunt de bloemkoolrijst ook weglaten en kiezen voor extra sla. Deze bowl wordt dan omgetoverd tot een lekkere salade. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!
PrintGriekse garnalen met gegrilde groenten en tzatziki
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 50
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Grieks
Ingrediënten
Garnalen
- 300 tot 350 gr gepelde garnalen, diepvries
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gedroogde munt
- 1/2 tl gedroogde dille
- 1/2 tl gedroogde oregano
Groente
- 1/2 rode paprika
- 1/2 gele paprika
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1 tl gemalen koriander
- 1/2 tl gedroogde munt
- 1/2 tl gedroogde dille
- zout en peper
- 2 el olijfolie
Tzatziki
- 2 teentjes knoflook
- 1/4 komkommer, geschild
- 250 gr Griekse yoghurt, 10% vet
- 1/2 tl gedroogde munt
- peper en zout
- 1 el verse dille, fijngesneden
- citroensap van 1/4 citroen
Extra
- 2 mini kropjes romaine sla of 1/2 grote krop
- 1 kleine rode ui, in ringen gesneden
- verse dille en peterselie
- 300 gr bloemkoolrijst
- 75 gr feta
Bereidingswijze
- Ontdooi de garnalen en marineer ze vervolgens met de kruiden. Laat in de koelkast een tijdje marineren.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Snijd de paprika in reepjes, de courgette en aubergine in plakjes en leg alles samen op een bakplaat. Meng de kruiden en de olie erdoor.
- Bak de groente 25 tot 30 minuten voorverwarmde oven of 15 minuten in de airfryer. Maak ondertussen de tzatziki. Pers de knoflook uit en rasp de komkommer. Meng alles samen en zet in de koelkast.
- Snijd de sla grof, de rode ui in kleine blokjes en snij wat verse dille en peterselie fijn. Kook of roerbak de bloemkoolrijst kort en verdeel over 2 borden.
- Als de groenten klaar zijn haal je dit uit de oven. Leg de garnalen vervolgens in een ovenschaal en bak ca. 5 tot 8 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verdeel de gegrilde groenten, sla en tzatziki over de borden. Verdeel de garnalen en strooi de feta, rode ui, dille en peterselie over de borden. Eetsmakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 563
- Vetten: 32,5
- Koolhydraten: 17,4
- Vezels: 8,9
- Eiwitten: 46,2
is dit ook lekker om koud te eten?
heerlijk, smaakvol gerecht.
Verrukkelijk!!!!
Wat een fijn recept dit. Makkelijk, heerlijk Grieks met de kruiden, feta en de gemarineerde garnalen. Mijn favoriet op dit moment!
Super! Ga ik vaker maken.
Was heerlijk!
HEERLIJK! Iets meer werk, maar dubbel en dwars waard!
Lekkere combinatie. De eerste keer wat meer werk om te maken, maar de volgende keer gaat het zeker sneller