Met nog slechts enkele dagen tot Pasen, willen we graag ons nieuwste recept met je delen: een hele kip uit de oven! Dit hoofdgerecht zal ongetwijfeld indruk maken op iedereen aan de paastafel. Het ziet er niet alleen heel feestelijk uit, maar het is ook goed te combineren met andere gerechten We kruiden de kip met een mix van specerijen en een vleugje citroen. Het is supermakkelijk om te maken: je hoeft het alleen maar voor te bereiden en de oven doet de rest!
Hoe maak je de lekkerste kip uit de oven?
Van wokgerechten met kipblokjes tot ovenschotels met kippenbouten, op onze site vind je meer dan 90 kiprecepten met kippenbouten tot kipfilet op. Het enige wat nog ontbrak was een recept met een hele kip. Daar brengen we nu verandering in!
Kruiden. Kip heeft van zichzelf een neutrale smaak. Kruiden spelen daarom een belangrijke rol. We gebruiken een mengsel van gemalen venkel, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, rozemarijn, knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Kruid de kip goed op het vel, onder het vel en strooi ook wat kruiden in de kip.
Bereiding. De kip bakken we ruim een uur in de voorverwarmde oven. Het kan zijn dat de kip bij jou wat langer of juist korter moet. Dit hangt af van het formaat van de kip en de kwaliteit van je oven. De kip is goed bij een binnentemperatuur van 70 graden. Heb je geen vleesthermometer in huis? Controleer het dan door de kip van onder helemaal in te snijden en te voelen en kijken naar de kleur van het vlees.
Serveertip
Tijdens het bakken lekken er wat sappen uit de kip en de groente. Deze jus is supersmaakvol en kun je na het bakken over de kip schenken. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner en paasrecepten!
PrintHele kip uit de oven
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 100
- Totale tijd: 115
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
- 3 wortels of winterpenen
- 1 venkel
- 1 hele bol knoflook
- 1 citroen (biologisch)
- 1 hele kip (ca. 1,2 kg)
- 2 el olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- 50 gr boter
Kruidenmix
- 2 tl zout
- 1 tl venkelzaad, gemalen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1/2 tl gedroogde rozemarijn
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl zwarte peper
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Schil de wortelen, en snijd ze samen met de venkel in stukken. Ontvel de knoflooktenen en zet opzij.
- Meng alle kruiden in een kommetje goed door elkaar en snijd de citroen in plakken.
- Dep de kip droog en smeer de kip in met 2 eetlepels olijfolie. Wrijf vervolgens de kip in met het kruidenmengsel. Kruid de kip ook onder het vel en in de kip.
- Vul de kip met 2 plakken citroen, 1 stuk venkel, takjes rozemarijn en 4 tenen knoflook. Leg de overgebleven groente in een ovenschaal of ovenbestendige braadpan. Kruid de groente met zout en peper.
- Leg de kip op de overgebleven groente in de schaal en leg het blokje boter op de kip (in het midden).
- Bak de kip ongeveer 1 uur en 15 minuten tot 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vlees een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt. Bak de kip het liefst wat langer dan te kort.
- Als de kip gaar is, zet je de oven uit en laat je de kip nog 10 minuten in de warme oven rusten. Haal uit de oven en verdeel de groenten en de kip op een bord. Schenk de jus over de kip en serveer.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 742
- Vetten: 57,8
- Koolhydraten: 5,9
- Vezels: 2,2
- Eiwitten: 48,9