Ingrediënten
Schaal
- 3 wortels of winterpenen
- 1 venkel
- 1 hele bol knoflook
- 1 citroen (biologisch)
- 1 hele kip (ca. 1,2 kg)
- 2 el olijfolie
- 3 takjes rozemarijn
- 50 gr boter
Kruidenmix
- 2 tl zout
- 1 tl venkelzaad, gemalen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1/2 tl gedroogde rozemarijn
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl uienpoeder
- 1/2 tl zwarte peper
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
- Schil de wortelen, en snijd ze samen met de venkel in stukken. Ontvel de knoflooktenen en zet opzij.
- Meng alle kruiden in een kommetje goed door elkaar en snijd de citroen in plakken.
- Dep de kip droog en smeer de kip in met 2 eetlepels olijfolie. Wrijf vervolgens de kip in met het kruidenmengsel. Kruid de kip ook onder het vel en in de kip.
- Vul de kip met 2 plakken citroen, 1 stuk venkel, takjes rozemarijn en 4 tenen knoflook. Leg de overgebleven groente in een ovenschaal of ovenbestendige braadpan. Kruid de groente met zout en peper.
- Leg de kip op de overgebleven groente in de schaal en leg het blokje boter op de kip (in het midden).
- Bak de kip ongeveer 1 uur en 15 minuten tot 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vlees een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt. Bak de kip het liefst wat langer dan te kort.
- Als de kip gaar is, zet je de oven uit en laat je de kip nog 10 minuten in de warme oven rusten. Haal uit de oven en verdeel de groenten en de kip op een bord. Schenk de jus over de kip en serveer.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 742
- Vetten: 57,8
- Koolhydraten: 5,9
- Vezels: 2,2
- Eiwitten: 48,9