Vanaf oktober is het wildseizoen van start gegaan. Met wild kun je veel verschillende culinaire gerechten bereiden. Dit hoofdgerecht met hert is perfect voor de kerstdagen. De bereiding van dit gerecht duurt niet zo lang, maar het eindresultaat ziet prachtig uit en smaakt geweldig. We serveren de hertenbiefstuk met een puree van pastinaak, wilde paddenstoelen en koolhydraatarme stoofpeertjes! Stoofpeertjes en pastinaak zijn wat hoger in koolhydraten, maar bevatten nog steeds minder koolhydraten dan bijv. aardappelpuree. Dit recept is hierdoor koolhydraatbeperkt en niet koolhydraatarm.
Hertenbiefstuk smaak en bereiding
Wild heeft een uitgesproken smaak. Je hebt verschillende soorten die je op het menu kunt zetten, denk aan ree, haas, zwijn of zoals in dit recept hert. Hert lijkt op ree, maar is dan iets sterker van smaak. Hertenvlees is hoog in eiwitten, maar laag in vetten. Bak het hertenbiefstuk daarom in voldoende boter.
Het moeilijkste gedeelte van wild is de bereidingstijd van het hert in de pan. In dit recept gebruiken we een stukje van 100 gram. Als je een groter of dikker stuk gebruikt, is de baktijd vaak iets langer. Begin altijd met het dichtschroeien van het vlees. We bakken het hertenbiefstuk dan nog 1,5 minuut per kant. Je krijgt dan een roze binnenkant. Als je het hertenbiefstuk rauwer wilt, bak hem dan in plaats van 1,5 minuut nog een minuut per kant. Wil je zeker zijn van de bereidingstijd? Koop dan een extra stukje hertenbiefstuk van dezelfde grootte en test alvast een stukje voordat het kerstdiner is aangebroken.
Tips
Bij een hertenbiefstuk passen veel verschillende sauzen. Denk aan een wildsaus, rode wijnsaus of een standaard pepersaus. Wild heeft van zichzelf al veel smaak, daarom gebruiken we in dit recept alleen boter. Vind je hert te heftig van smaak? Gebruik dan ree, kogelbiefstuk of ossenhaas. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner en kerst recepten.
Hertenbiefstuk met pastinaakpuree
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 60
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
Ingrediënten
Biefstuk en paddenstoelen
- 2 stuks hertenbiefstuk (2x125 gr)
- scheutje olijfolie
- 2 el roomboter
- 400 gr cantharellen of gemengde paddenstoelen
- 2 koolhydraatarme stoofpeertjes
- zeezout en peper naar smaak
Pastinaakpuree
- 400 gr pastinaak
- scheutje melk of room
- 1 el roomboter
- snufje zout
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Haal de stukken hertenbiefstuk uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen. Breng ondertussen een pan met water aan de kook.
- Schil de pastinaak en snijd deze in plakjes. Voeg de pastinaak samen met een snufje zout toe aan het kokende water en kook de groente in 10 tot 15 minuten gaar.
- Giet het water af en voeg een scheutje melk of room en de roomboter toe aan de pastinaak. Pureer de pastinaak met een staafmixer. Breng de puree op smaak met zout en peper. Zet de puree even opzij (met deksel op de pan).
- Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag boven een middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe. Bestrooi de biefstuk met grof zeezout en peper en voeg de stukken toe aan de pan. Schroei beide kanten dicht (ca. 30 sec per kant). Voeg dan de boter toe en zet het vuur iets lager. Bak de biefstuk 1,5 minuut per kant. Leg de biefstuk in aluminiumfolie en vouw dicht.
- Bak ondertussen in de jus van de biefstuk de cantharellen of wilde paddenstoelen gaar. Pak 2 borden en leg de puree op de borden, eventueel m.b.v. een serveerring. Leg op elk bord een stoofpeertje en leg naast het biefstukje de paddenstoelen.
- Garneer de hertenbiefstuk met extra zout en peper en jus uit de pan. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: 592
- Vetten: 31
- Koolhydraten: 35,1
- Vezels: 14,8
- Eiwitten: 36,2
Bedankt voor dit recept. Het was heerlijk.
Ik heb dit gemaakt als onderdeel van ons kerstmenu, carpaccio met (zelf gemaakte) pesto, pijnboompitjes, en parmigiano, hertenbiefstuk, stoofpeertjes, pastinaakpuree.
De paddestoelen moest ik zelf mixen. Het werden shii-takes en oesterzwam. Voor de peertjes heb ik erythritol gebruikt.
Als dessert had ik Griekse yoghurt met bosbessen en wat kokosrasp, de andere disgenoten namen een ijsbonbon, schepijs aan een stokje, omhuld met chocola.
Zeer geslaagd diner.
Het was heerlijk. De eerste Kerstdag 2023 zit er weer op. Knolselderijpuree gemaakt i.p.v. pastinaakpuree. We hebben de rivierkreeftjes cocktail als voorgerecht gekozen en na een kaasplateau.
Wat leuk om te horen dat je onze recepten hebt gebruikt voor 1e kerstdag, we zijn vereerd :).
Fijne dagen!