De Hollandse keuken staat bekend om het gebruik van aardappelen. Zo zijn we dol op winterse stamppotten en op het AVG’tje. De afkorting staat voor aardappels, vlees en groente. Het AVG’tje wordt door veel Nederlanders minimaal 3 keer per week gegeten en dat is niet zonder reden. Het AVG’tje is een maaltijd dat makkelijk en snel klaar te maken is. Een echte Hollandse klassieker is de combinatie van aardappels, sperziebonen en een gehaktbal. Wist je namelijk dat een kwart van de Nederlanders zijn AVG het liefst eet met een gehaktbal? Dit recept is een kleine aanpassing op deze klassieker. Het gerecht bevat 300 gram groente en slechts 9 gram koolhydraten. Het recept blijft net zo lekker, snel en makkelijk te bereiden, maar dan koolhydraatarm!
Hoe maak je een klassieke AVG koolhydraatarm?
Een AVG-maaltijd is niet compleet zonder aardappelen. In dit recept vervangen we de aardappel door koolraap. De aardappel is hoog in koolhydraten en past daarom niet in een koolhydraatarm dieet. Een portie van 200 gram aardappelen bevat al snel 35 tot 40 gram koolhydraten. Koolraap bevat per 200 gram slechts 4 gram koolhydraten. Koolraap heeft een iets andere smaak, maar lijkt van alle knollen het meest op aardappel. Zo is koolraap is iets zoeter en vochtiger dan de aardappel.
De koolraap wordt, net als de aardappel, geschild, in kleine stukjes gesneden en gekookt. Binnen 15 minuten heb je de perfecte, koolhydraatarme vervanging voor de aardappel bij de sperziebonen en de gehaktbal. De gehaktbal maken we zelf zonder paneermeel, zodat deze ook laag is in koolhydraten.
Tips
Vergeet op het einde niet om wat extra water toe te voegen aan het kookvocht van de gehaktballen. Door wat water toe te voegen krijg je een lekkere jus dat je over de groente en de gehaktbal kunt schenken. De voedingswaarden zijn excl. de spekreepjes en champignons. Als je deze erbij neemt bevat een portie 566 kcal en 11,6 gram koolhydraten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten!
Koolhydraatarm AVG’tje
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 45
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Hollands
Ingrediënten
Gehaktballen
- 1 kleine ui
- 500 gr rundergehakt of half-om-half
- 1 el melk
- 1 ei (M)
- 1 tl zout
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl witte peper
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- 10 gram amandelmeel of kokosmeel
- 2 el olijfolie
- 2 el roomboter of ghee
Groente
- 1 koolraap
- 400 gr sperziebonen of sajoer boontjes
- snufje zout
- 100 gr gerookte spekreepjes (optioneel)
- 200 gr champignons, gesneden (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de ui fijn en voeg dit samen met de gehakt, het ei, de melk en de kruiden toe aan een kom. Meng met de handen goed door elkaar en voeg op het eind het amandelmeel of kokosmeel toe. Vorm 4 grote gehaktballen of 8 kleine gehaktballetjes van het vlees.
- Verwarm in een koekenpan of hapjespan 2 el olijfolie samen met 2 el roomboter. Voeg de gehaktballen toe en bak deze binnen 10 minuten rondom goudbruin. Voeg 50 ml water toe aan de pan en zet het vuur laag. Doe deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen, totdat de ballen gaar zijn.
- Schil ondertussen de koolraap en snijd deze in stukken of grote blokjes. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Voeg als het water kookt de koolraap stukjes toe en kook deze in 15 tot 20 minuten beetgaar.
- Breng vervolgens nog een pan met water en een snufje zout aan de kook. Snijd de harde stukjes van de sperziebonen eraf. Voeg als het water kookt de sperziebonen toe. Kook de sperziebonen in ca. 10 minuten beetgaar. Als je de sajoer boontjes wilt maken, kun je klikken op het ingrediënt om het recept hiervoor te bekijken.
- Bak eventueel wat gerookte spekreepjes in een koekenpan krokant en voeg als deze krokant zijn de champignons toe. Bak deze kort mee.
- Giet de pannetjes met groente af en verdeel de koolraap en sperziebonen over 4 borden. Verdeel eventueel de spekreepjes en champignons over de sperziebonen. Leg op ieder bord 1 grote of 2 kleine gehaktballetjes en garneer de gehaktbal, koolraap en sperziebonen met jus uit de pan.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 469
- Vetten: 31,5
- Koolhydraten: 11,3
- Vezels: 8,6
- Eiwitten: 30,6
wat leuk, ik ga er zeker gebruik van maken i.v.m. diabetes!