Ingrediënten
Schaal
Gehaktballen
- 1 kleine ui
- 500 gr rundergehakt of half-om-half
- 1 el melk
- 1 ei (M)
- 1 tl zout
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl witte peper
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- 10 gram amandelmeel of kokosmeel
- 2 el olijfolie
- 2 el roomboter of ghee
Groente
- 1 koolraap
- 400 gr sperziebonen of sajoer boontjes
- snufje zout
- 100 gr gerookte spekreepjes (optioneel)
- 200 gr champignons, gesneden (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd de ui fijn en voeg dit samen met de gehakt, het ei, de melk en de kruiden toe aan een kom. Meng met de handen goed door elkaar en voeg op het eind het amandelmeel of kokosmeel toe. Vorm 4 grote gehaktballen of 8 kleine gehaktballetjes van het vlees.
- Verwarm in een koekenpan of hapjespan 2 el olijfolie samen met 2 el roomboter. Voeg de gehaktballen toe en bak deze binnen 10 minuten rondom goudbruin. Voeg 50 ml water toe aan de pan en zet het vuur laag. Doe deksel op de pan en laat 15 minuten pruttelen, totdat de ballen gaar zijn.
- Schil ondertussen de koolraap en snijd deze in stukken of grote blokjes. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Voeg als het water kookt de koolraap stukjes toe en kook deze in 15 tot 20 minuten beetgaar.
- Breng vervolgens nog een pan met water en een snufje zout aan de kook. Snijd de harde stukjes van de sperziebonen eraf. Voeg als het water kookt de sperziebonen toe. Kook de sperziebonen in ca. 10 minuten beetgaar. Als je de sajoer boontjes wilt maken, kun je klikken op het ingrediënt om het recept hiervoor te bekijken.
- Bak eventueel wat gerookte spekreepjes in een koekenpan krokant en voeg als deze krokant zijn de champignons toe. Bak deze kort mee.
- Giet de pannetjes met groente af en verdeel de koolraap en sperziebonen over 4 borden. Verdeel eventueel de spekreepjes en champignons over de sperziebonen. Leg op ieder bord 1 grote of 2 kleine gehaktballetjes en garneer de gehaktbal, koolraap en sperziebonen met jus uit de pan.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 469
- Vetten: 31,5
- Koolhydraten: 11,3
- Vezels: 8,6
- Eiwitten: 30,6