Kipdrumsticks of poten uit de oven zijn makkelijk klaar te maken. Het scheelt heel wat afwas omdat je voor dit hele gerecht geen pan nodig hebt. Stop alles in de oven en wacht een half uurtje en je maaltijd is klaar. We maken de kip op Italiaanse wijze door de toevoeging van Italiaanse kruiden en combineren deze met gegrilde groente. Een makkelijk, gezond ovengerecht voor op een drukke doordeweekse dag!
Kipdrumsticks of poten bereiden
Kipdrumsticks of poten zijn vaak in de aanbieding. Kip is een goede bron van eiwitten en met het vel krijg je ook gelijk voldoende vetten binnen. Voordat we de kip in de oven doen, smeren we ze in met wat ghee. Ghee is geklaarde boter en heeft een hoge verbrandingstemperatuur. Je kunt ghee daarom op hoge temperatuur verhitten. Je kunt ghee in onze webshop kopen, maar ook in de supermarkt. Je kunt het ook heel makkelijk zelf maken. Door de toevoeging van ghee krijg je een krokant korstje op de kip. De bereidingstijd hangt af van welke soort kip je gebruikt. Kippenpoten, afhankelijk van de grootte moeten langer in de oven dan de drumsticks. Voeg de groente dan later toe of haal ze eerder uit de oven.
Andere smaakmakers in de schotel
Kipdrumsticks of poten combineren we met groente. Voor dit gerecht gebruiken we drie verschillende groente, namelijk aubergine, broccoli en tomaat. De aubergine snijden we in zodat het vruchtvlees sneller gaart. De aubergine en de kip hebben langer in de oven nodig dan de broccoli en tomaat. Zet daarom eerst de bakplaat 15 minuten in de oven en voeg voor de laatste 20 minuten de broccoli en tomaat toe. De tomaat poffen we in de oven zodat deze straks een soort sausje vormt onder de kip en gegrilde groente.
Tips
Veel supermarkten verkopen ook een kant-en-klare verse Italiaanse kruidenmix. Hier zit oregano, rozemarijn en tijm in. Als je deze gebruikt hoef je niet alles los te kopen. Verder is dit gerecht ook ideaal om restjes in te verwerken. Heb je wat groente over? Voeg het toe en bak het mee in de oven! Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.
Italiaanse kip met gegrilde aubergine
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 55
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofdgerecht
- Keuken: Italiaans
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 2 teentjes knoflook
- 1 broccoli
- 500 g kipdrumsticks of poten
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 takje oregano
- 1 takje verse tijm
- 2 el ghee of roomboter
- 1 tl gedroogde oregano
- peper en zout naar smaak
- 2 el olijfolie
- 125 gr cherrytomaten
- 20 gr Parmezaanse kaas (geraspt of flakes)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de aubergine in de lengte doormidden en snij deze kruislings in, zodat er een mooi patroon ontstaat. Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de broccoli in roosjes.
- Doe de kipdrumsticks of poten in een grote ovenschaal en leg hier wat takjes rozemarijn en oregano tussen.
- Smelt de ghee en voeg hier een eetlepel verse tijm, knoflook, peper, zout en theelepel gedroogde oregano aan toe. Of gebruik een eetlepel kant-en-klare Italiaanse kruidenmix. Roer goed en schenk het mengsel over de kippenpoten. Doe nog wat peper en zout over de kippenpoten.
- Zet de ovenschaal op de helft van de bakplaat en leg de aubergines aan de andere kant. Sprenkel hier wat olijfolie, gedroogde oregano, peper en zout overheen.
- Broccoli kan iets krokanter zijn als je ze roostert. Vind je het lekkerder als ze wat zachter zijn? Kook ze dan heel kort voor (ca. 2 minuten). Bak de kippenpoten en aubergine 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de bakplaat uit de oven en leg nu de broccoli en tomaatjes erbij. Besprenkel ook de broccoli en tomaatjes met wat olijfolie. Draai de kippenpoten om en zet opnieuw in de oven bak alles nog eens 20 minuten. Als je grote kippenpoten gebruikt, moeten ze langer in de oven. Haal de groente dan eerder uit de oven of voeg ze later pas toe.
- Haal uit de oven en verdeel eerst de tomaten over 2 borden. Plet ze met een vork en leg de aubergine hier aan de zijkant tegenaan. Verdeel vervolgens de broccoli over de borden en leg de kippenpoten erop. Schenk de overige jus van de kip over de kippenpoten heen.
- Garneer met de Parmezaanse kaas en wat verse blaadjes oregano. Breng eventueel extra op smaak met peper, zout of andere kruiden.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 655
- Vetten: 40,8
- Koolhydraten: 8,3
- Vezels: 10,3
- Eiwitten: 58,6