Pure chocolade is de enige soort chocolade die is toegestaan in een koolhydraatarm dieet (mits het minimaal 85% cacao bevat). Pure chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, cacaopoeder en suiker. Pure chocolade is de gezondste vorm van de drie door het lage suikergehalte en het hoge aandeel cacao. Hoe hoger het percentage cacao, hoe gezonder de reep. Cacao bevat namelijk veel antioxidanten die een positief effect hebben op het bloedsuikergehalte en het cholesterol. Het enige minpuntje is het toegevoegde suiker. Gelukkig kun je dit gemakkelijk vervangen door een natuurlijker suikervervanger, zoals erythritol. Dat hebben wij gedaan in dit recept om zo onze eigen keto chocolade te maken!
Keto chocolade maken
Hoe meer cacao je gebruikt, hoe puurder en bitterder hij van smaak wordt. In dit recept hebben wij gekozen voor 75% cacao (cacaopoeder + cacaoboter). Je kunt dit nog iets verhogen, de reep wordt dan iets bitterder van smaak en krijgt een donkerdere kleur. Om de chocoladereep koolhydraatarm en keto proof te maken is de suiker vervangen door erythritol poeder. Verder hebben we voor een lekker smaakje amandelen en zeezout toegevoegd. Amandelen behoren tot één van de gezondste noten. Amandelen zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten veel vitamine E, een antioxidant dat de cellen, organen, bloedvaten, ogen en weefsel beschermen. Amandelen hebben een zoete, rijke smaak. Dit gaat goed samen met de bittere smaak van de chocolade en zeezout.
Tips
Bij het maken van je eigen chocolade is het belangrijk om goede mal te gebruiken. Wij hebben chocolademal van bol.com gebruikt. Deze is diep genoeg om de chocolade te vullen met bijvoorbeeld noten. Met dit recept kun je 2 grote repen maken. Ben je niet zo fan van amandelen, dan kun je ze prima weglaten of vervangen door andere noten. Het zeezout kun je ook weglaten of in mindere mate toevoegen. Dit hangt er helemaal van af wat je lekker vind. Wil je de chocolade zonder vulling maken? Sla dan stap 5 over en schenk het chocolademengsel in één keer in de mal. Bekijk voor meer inspiratie ook ons eigen recept voor koolhydraatarme melkchocolade en witte chocolade.
Keto chocolade met amandelen en zeezout (puur)
- Bereidingstijd: 25
- Kooktijd: 10
- Totale tijd: 95
- Porties: 2 repen 1x
- Categorie: Snacks
Ingrediënten
- 80 gr cacaoboter
- 40 gr cacaopoeder
- 40 gr erythritol poeder
- 1 tl vanille extract
- 40 gr amandelen
- 1 tl zeezout, grof
Bereidingswijze
- Breng in een steelpannetje een laagje water aan de kook en laat op laag vuur zachtjes doorkoken. Voeg de cacaoboter toe aan een warmtebestendige kom en zet deze op het steelpannetje. Smelt de boter al roerend au bain-marie. Het smelten kan even duren.
- Voeg een eetlepel erythritol poeder toe aan de gesmolten cacaoboter, roer en voeg vervolgens een nieuwe eetlepel erythritol poeder toe. Doe dit tot alle erythritol vermengd is met de cacaoboter. Doe dit op dezelfde manier met de cacao. Roer ten slotte de vanille extract en een snufje zout door de boter.
- Voeg nu het mengsel uit de kom toe aan een blender of keukenmachine en laat ca. 15 minuten draaien. Snijd ondertussen de amandelen in kleine stukjes.
- Schenk ongeveer 65 gram van het chocolademengsel in de mal en strijk goed uit. Verspreid de helft van de amandelen en de helft van de zeezout over de mal en druk ze aan, zodat ze goed in de chocolade liggen. Schenk nog eens 20 gram chocolade over de noten en strijk dit glad.
- Herhaal stap 4 voor de tweede reep. Laat de chocolade een uurtje uitharden in de koelkast en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: per 4 blokjes (18 gram)
- Calorieën: 93
- Vetten: 9
- Koolhydraten: 0,6
- Eiwitten: 1,6
Erg lekker. Ik heb alleen niet de poedervorm gebruikt, dat maakt t vast nog lekkerder van structuur.
Een silicone cakevorm als mal werkte prima!
Lekker, makkelijk te bereiden. Ik mis echter de stap wanneer zout toevoegen?
Hi Marieke,
Wat leuk dat je het hebt gemaakt! De zeezout voeg je samen met de stukjes amandel toe aan de reep.