Gezond ontbijten met cake? Ja dat kan! Deze keto kwarkcake met noten is koolhydraatarm, eiwitrijk en bevat veel vezels. Kortom alles wat je nodig hebt voor een goede start van de dag. Gevarieerd ontbijten tijdens een koolhydraatarm of keto dieet kan soms best een uitdaging zijn. Wij proberen met onze ontbijt recepten af te wisselen tussen zoet en hartig, zodat er altijd iets te kiezen is. Deze kwarkcake met noten is een voorbeeld van zo’n zoet ontbijt receptje. Lekker zoet, maar wel met voldoende voedingsstoffen!
Ontbijt kwarkcake maken
De basis voor deze kwarkcake is extra fijne amandelmeel. Hier voegen we wat (melk)-eiwitpoeder (neutraal) aan toe, zodat je ontbijt voldoende eiwitten bevat. Daarnaast zorgt eiwitpoeder voor een smeuïge structuur. De meelmix mengen we met eieren en volle kwark. Ten slotte voegen we wat erythritol poedersuiker toe voor een zoete smaak en wat fijngehakte noten voor een lekkere bite. Het recept is makkelijk te maken en je kunt leuk variëren. Kies voor verschillende soorten noten of voeg kruiden toe zoals kaneel of speculaaskruiden. Hou je van vruchten? Voeg dan nog wat blauwe bessen of aardbeien aan toe.
Tips
Met dit recept maak je 3 taartjes van 10 cm. Je kunt uiteraard ook een grotere springvorm gebruiken, maar dan is het beter om 1 of 2 taartjes te bakken in plaats van 3. Bewaar de kwarkcake met noten in een afgesloten trommel in de koelkast of vries ze in. In de koelkast zijn ze zo’n 3 dagen houdbaar. In de vriezer zijn ze na 2 maanden nog lekker. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
Keto kwarkcake met noten
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 45
- Totale tijd: 55
- Porties: 3 cakejes 1x
- Categorie: Ontbijt, Snacks
Ingrediënten
- 150 gr amandelmeel, extra fijn
- 25 gr eiwitpoeder ongezoet
- 50 tot 60 gr erythritol poedersuiker
- 5 gr bakpoeder
- 5 eieren (M)
- 150 ml volle Franse kwark
- 1 tl vanille extract
- 100 gr ongebrande notenmix, fijngehakt
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 165 graden.
- Voeg alle ingrediënt behalve de fijngehakte noten toe aan een kom. Klop de inhoud van de kom met een elektrische mixer luchtig op. Spatel de noten door het beslag en bewaar een beetje voor de topping.
- Bekleed de springvormen met bakpapier of vet ze goed in. Verdeel het beslag over 3 springvormen (van 10 cm) of over 2 of 1 grotere springvorm (18 cm). Verdeel het laatste beetje notenmix over de cakejes.
- Bak de cakejes ca. 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna buiten de oven volledig afkoelen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/2 cake (bij het maken van 3 cakejes)
- Calorieën: 364
- Vetten: 29,2
- Koolhydraten: 3,9
- Vezels: 3,8
- Eiwitten: 19,5
Ik heb ze gemaakt met
Griekse yoghurt met bovenop amandel schaafsel,ze zien er prachtig uit!
Ik ben benieuwd naar de smaak!
Erg lekker recept. Ik heb het met koekkruiden, verse stukjes aardbeien, hazelnoten en walnoten gemaakt en ipv kwark Griekse yoghurt 10% vet. Gebakken in muffinvormpjes, baktijd 10 minuten minder.
Wat een goed idee! Dat ga ik ook doen!
Lekkerste recept met amandelmeel wat ik tot nu gegeten heb. Al twee keer gemaakt. Laatst ook kaneel toegevoegd. Heel lekker!
Heerlijke cake! Minder “amandelmeelachtig” dan menig ander keto-recept.
Precies goed voor een 18cm springvorm.
Heb de kwark vervangen door volle Griekse yoghurt, en ongezoete eiwitpoeder met vanillesmaak gebruikt. Blijvertje❤️
Echt super goed gelukt. Gewoon in cakeblik en in plakken gesneden om in te vriezen
gemaakt 😍, ik hah alleen geen springvorm van 10 cm dus ik heb muffin vormen gebruikt, ik haalde er 11 muffins uit, heerlijk en goed gelukt ook, omdat het in mijn geval muffins zijn ook makkelijk in te vriezen per stuk…. een blijvertje! ik had ook een foto maar geen idee hoe deze toe te voegen.
heerlijke cake,heb 1 grote gemaakt,wel iets langer in de oven gedaan.
dus als ik het goed begrijp zijn het 6 porties? Ik wil deze maken voor morgen-overmorgen, ze klinken lekker.
Dat klopt! Je maakt 3 taartjes en een half taartje is 1 portie (dus 6 porties in totaal).
Met vriendelijke groet,
Quint
kun je hier ook griekse yoghurt (10% vet) gebruiken ipv kwark?
Hi Martine,
Griekse yoghurt met 10% vet kun je ook gebruiken!