Dit recept bewijst dat je ook zonder brood kunt genieten van de heerlijke smaak van een pita of flatbread van gyros. Het is ons gelukt om een lekker koolhydraatarm alternatief te maken voor platbrood. We vullen ons zelfgemaakte platbrood met stukjes kip met gyroskruiden, tomaat, komkommer, sla en wat witte kool voor een lekkere crunch. En natuurlijk mag een flinke schep tzatziki niet ontbreken. Heerlijk comfort food voor het weekend, maar dan een stuk gezonder!
Hoe maak je koolhydraatarm flatbread?
Het platbrood in dit gyrosrecept is geïnspireerd op ons eerder gedeelde cottage cheese flatbread, maar dit keer hebben we gekozen voor skyr! Door skyr te gebruiken krijgt het platbrood een iets stevigere structuur en een frisse smaak, wat perfect past bij een hartige vulling zoals in dit recept. Bovendien is dit flatbread met skyr gemakkelijker op te rollen, waardoor je het leuk in folie kunt serveren en eenvoudig met je handen kunt eten – net als een echte pita gyros!
De vulling is simpel, maar smaakvol. We kruiden de kip met kant-en-klare gyroskruiden en voegen verder stukjes komkommer, tomaat, rode ui, sla en witte kool toe. De tzatziki kun je zelf maken of ook kant-en-klaar kopen!
Tips
Met dit recept maak je ook eenvoudig een koolhydraatarme ‘pita’ shoarma. Vul het flatbread met malse kipreepjes gekruid met shoarmakruiden en vervang de tzatziki door knoflooksaus! Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere lunch en dinerrecepten!

Koolhydraatarm flatbread met gyros
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 35
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Lunch, Diner
- Keuken: Grieks
Ingrediënten
Flatbread
- 250 gr skyr
- 100 gr geraspte kaas
- 3 eieren (M)
- 1 tl gyroskruiden
Vulling
- 400 gr kipfilet (of kipreepjes)
- 1 el gyroskruiden
- 2 el olijfolie
- 50 gr cherrytomaten
- 1/4 rode ui
- 1/4 komkommer
- 30 gr bladslamelange
- 130 gr tzatziki (kant-en-klaar) of zelfgemaakt
- 50 gr gesneden witte kool
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden of 190 graden boven-en onderwarmte. Snijd de kip in reepjes en kruid met gyroskruiden en roer er 1 el olijfolie doorheen. Laat de kruiden even intrekken.
- Meng in een kom de skyr, kaas, eieren en kruiden met een garde goed door elkaar. Verdeel het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Vorm een rechthoek en bak 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de kipgyros gaar. Breng op smaak met zout als dit nog niet in de kruidenmix zit.
- Snijd ondertussen de cherrytomaten, rode ui en komkommer in blokjes.
- Bestrijk het gebakken deeg met tzatziki en beleg het met sla, kip, koolsalade, tomaten en komkommer. Verdeel vervolgens de rest van de tzatziki over de vulling. Rol het geheel op en snijd doormidden.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/2 van het platbrood
- Calorieën: 771
- Vetten: 41,7
- Koolhydraten: 11,2
- Vezels: 1,9
- Eiwitten: 86

Heerlijk! als je er een beetje amandeleel door zou doen, zou het dan iets meer de structuur van brood krijgen?
Je kunt het proberen, maar amandelmeel heeft wel een sterke smaak, waardoor de neutrale smaak van het flatbread een beetje verdwijnt.
Het was erg lekker, maar duurde lang voordat et flatbread gaar was. volgende keer oven maar op 180 graden
Zelf gyroskruiden gemaakt. dit ga ik vaker maken!
het smaakte heerlijk maar de bodem bleef aan het bakpapier plakken welke op de plaat lag.. dus stukken af moeten breken en hup op mijn bord.
35min 180 graden boven en underwrite. wat deed ik fout?
Heerlijk, blijvertje! We hebben dit met 3 pers. gegeten, ik had alleen meer kip, rest zo gehouden en was voor ons meer dan genoeg.
Fantastisch! We hebben zo genoten. Ik heb een combinatie gemaakt met jullie koolhydraatarme gyrosbowl, omdat je dan met dezelfde groentes en kip of gehakt die heerlijke flatbreads kunt vullen.
Tip: als je een uitgebreide kruidenvoorraad hebt, is een zelfgemaakte gyroskruidenmix zoveel lekkerder (dekeukenboef.nl).
wat was hij lekker zeg,die gaan we vaker eten.
we konden hem helaas niet oprollen.
Dit is echt een topper. De combinatie van tzatziki met de groente en het vlees was erg lekker. Ik heb het flatbread nog een keer gemaakt maar dan met andere ingrediënten er op… Smullen!
deeg gebakken 30 min op 160 graden nog rauw,toen 15 min op 180 graden. laten afkoelen nu breekt het. 100 gram kaas onduidelijk welke. 35 gr mozarella 35 gram parmezaanse,30 gram mild geraspt. brood smaakt zuur en zout. wat is er mis gegaan
Hi Vera,
Je kunt 100 g pittige geraspte kaas gebruiken, maar geraspte (droge) mozzarella zou ook goed moeten werken. Hoe dik was het deeg bij je? Het zou echt gaar moeten zijn na zeker 30 min. Heb je de heteluchtoven gebruikt of boven-en onderwarmte. Bij boven-en onderwarmte moet je de oven instellen op 180 graden.
heel erg lekker! super smaakcombi en structuur. Ga ik vaker maken. Heb de bodem ca. 45 min gebakken. De rode ui voor een kwartiertje laten weken in rode wijn azijn, dan is het minder scherp en voegt extra smaak toe. En groene paprika aan de groentemix toegevoegd.
top recept, dank je wel
Was verrukkelijk! Rauwe groenten (ui, kool, tomaat) meegebakken met het vlees. Super recept!
Heerlijk! Gelijk vanavond gemaakt nadat het vanmiddag online kwam. 😃.
Ik had nog shoarma in huis dus dat gebruikt ipv gyros.