Ingrediënten
Schaal
Amandelspijs
- 170 gr amandelmeel, fijn en geblancheerd
- 1 ei (M)
- 80 g Good Good Erythritol Stevia mix
- 40 ml water
- 1/2 tl citroenrasp, van bio citroen
- 1 tl citroensap
Speculaas
- 200 gr amandelmeel
- 25 gr kokosmeel
- 80 gr Sukrin Gold
- 25 gr tapiocameel of arrowroot
- 3 el koekkruiden of speculaaskruiden
- 1/2 tl baking soda
- snufje zout
- 100 gr roomboter, ongezouten
- 25 ml karnemelk of yoghurt met wat water
Topping
- 1 ei
- 2 el amandelschaafsel
Bereidingswijze
- Meng in een kom de ingrediënten voor de amandelspijs met elkaar. Kneed tot een mooie bal en doe in keukenfolie. Kneed nog even in het folie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Meng in een andere kom de droge ingrediënten voor het speculaas met elkaar.
- Snijd de boter in blokjes en voeg dit toe aan het meelmengsel voor het speculaas. Kneed met je handen tot een geheel, totdat de boter door de warmte is opgelost en gemengd met het met meel. Voeg de melk toe en kneed tot een bal. Dek de bal af met vershoudfolie en 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 graden. Bekleed de bodem van een vierkant bakblik met bakpapier en smeer de randen in met boter. Haal het speculaasdeeg uit de koelkast en verdeel in 2 evengrote balletjes.
- Rol 1 bal tussen 2 vellen bakpapier uit tot de grootte van je bakblik. Leg de lap deeg op de bodem en druk aan. Haal de spijs uit de koelkast en verdeel dit over de laag deeg in het bakblik.
- Rol nu ook je laatste deegballetje uit en leg dit weer over de laag spijs. Druk goed aan en strijk glad met een lepel. Splits een ei boven 2 kommetjes en klop het eigeel los.
- Strijk dan met een kwastje wat eigeel over de hele bovenlaag en bestrooi met amandelschaafsel. Bak het gevuld speculaas 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 stuk (1/12 van het totaal)
- Calorieën: 285
- Vetten: 25,1
- Koolhydraten: 3,5
- Vezels: 4,5
- Eiwitten: 9,1