Een heerlijke koolhydraatarme borrelsnack!
Sinds ik het koolhydraatarm dieet volg, mis ik vooral de hartige tussendoortjes. Een van mijn favoriete hartige snacks was het Beemster kaasbroodje. Vandaar dat ik aan de slag ben gegaan met een koolhydraatarm alternatief. De bodem heb ik gemaakt van amandelmeel, kokosmeel, ei, boter en kruiden. Het kaasbroodje is belegd met pittige cheddar en Beemster kaas. Het kaasbroodje kun je eten als tussendoortje, maar is vooral heel lekker als snack bij de borrel. Om het aantal grammen vet per portie te verminderen kan je ervoor kiezen om 30+ kaas te gebruiken i.p.v. 48+. Als er vragen zijn over de bereidingswijze of over de ingrediënten plaats dan een reactie!
Tip:
Een aantal maanden later hebben wij ook een kaasbroodje gemaakt met een bodem van bloemkool. Deze koolhydraatarme kaassticks zijn licht verteerbaar en bevatten minder calorieën en koolhydraten per portie, slechts 155 kcal en 4,1 gr koolhydraten.
Koolhydraatarm kaasbroodje
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 35 minutes
- Porties: 5 porties 1x
- Categorie: Snacks, Voorgerechten
Ingrediënten
- 140 gr geraspte mozzarella
- 110 gr geraspte cheddar kaas
- 55 gr geraspte kaas naar keuze (Beemster)
- 6 el amandelmeel
- 3 el kokosmeel
- 1 middelgroot losgeklopt ei
- 4 el boter
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl gedroogde peterselie
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl oregano
- 1/8 tl verse zwarte peper
Bereidingswijze
- Doe de geraspte mozzarella kaas 25 seconde in de magnetron totdat het een gesmolten bal kaas vormt. Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden Celsius.
- Meng in een grote kom de amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, 2 eetlepels boter, knoflookpoeder, zout, ei, peterselie en peper. Plaats na het mengen het natte deeg op een grote snijplank. Meng hierop de gesmolten mozzarella met het natte deeg door het goed door elkaar te kneden. Doe dit 3-4 minuten totdat het goed gemengd is.
- Pak nu een bakplaat en doe hier een vel bakpapier op. Rol het deeg met een deegroller tot een grote cirkel en plaats de cirkel op het bakpapier. Besprenkel met olijfolie en bak 8 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de korst bruin en knapperig is.
- Haal het brood na 8 minuten uit de oven. Meng vervolgens in een magnetronbestendige kom de resterende 2 eetlepels boter met het teentje knoflook. Doe dit 45 seconde in de magnetron. Roer nog even goed en besprenkel de knoflookboter over het kaasbrood.
- Strooi vervolgens de oregano, cheddar kaas en de geraspte kaas naar keuze over het kaasbrood. Bak het brood nog eens 7 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het kaas boven op het brood gesmolten is. Snijd het kaasbrood in stukjes en serveer.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/5
- Calorieën: 396
- Vetten: 29,4
- Koolhydraten: 7,6
- Eiwitten: 16,5
vandaag gemaakt met kant en klare geraspte mozzarella. heerlijk!
goed te doen.
zeker lekker bij soep 🙂
Heb je een goede tip om de mozzarella te raspen? De laatste keer dat ik dat probeerde werd het een prutje
Hi Marloes,
In alle brood recepten gebruik ik kant-en-klare geraspte mozzarella. Deze variant bevat veel minder vocht dan een mozzarella bol en is daardoor beter geschikt om te gebruiken bij het maken van het kaasbroodje. Je kunt kant-en-klare mozzarella kopen bij de AH, Jumbo of Lidl.
Gr,
Quint
Kan ik dit lekkere brood ook invriezen?
Hi Monica,
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk van wel! Misschien is het handig om eerst een klein stukje in te vriezen en dit de volgende dag te proeven.
Groetjes,
Quint
heel lekker bij soep bv uiensoep of Spaanse tomatensoep