De dag starten met taart, wie wil dat nou niet? Dit gezonde, koolhydraatarme en eiwitrijke ontbijttaartje is een lekker alternatief voor je standaard schaaltje yoghurt met ontbijtgranen. De bodem van dit taartje is gemaakt met onder andere amandelmeel en eiwitpoeder. Voor de vulling gebruiken we kokosyoghurt met daarop een heerlijke topping van verse aardbeien.
Koolhydraatarm ontbijttaartje maken
Een goed ontbijtje bevat genoeg eiwitten en gezonde vetten. Deze komen in dit taartje voornamelijk uit de bodem gemaakt van amandelmeel en eiwitpoeder. De ontbijtgranen in je yoghurt tover je in dit taartje om in een bodem. De bodem hebben we verder verrijkt met lijnzaad en gezoet met een suikervrije vezelstroop (Sukrin Gold). We hebben gekozen voor een vulling met volvette kokosyoghurt (17% vet), dit vult goed en is lactosevrij. Als je dit te zwaar vindt ’s ochtends, kun je dit vervangen door volvette yoghurt of kwark (een taartje bevat dan 588 kcal en 10,3 gram koolhydraten).
De taart maken we stijf met agar agar. Dit is een veganistisch alternatief voor gelatine. Met dit recept maak je 2 ontbijttaartjes. Je hebt hiervoor 2 mini springvormen nodig van 10 tot 12 cm. Je kunt er ook een van 16 cm gebruiken en de taart door tweeën snijden. Het taartje maak je het liefst de avond van te voren, zodat hij een nachtje kan opstijven en je ontbijtje klaar is voor de volgende dag!
Tips
Agar agar is een fijn alternatief voor gelatine. Agar agar is iets steviger dan gelatine. Je kunt natuurlijk ook gelatine gebruiken. Gebruik dan 3 tot 4 gelatineblaadjes. In dit recept hebben we voor een topping gekozen met verse aardbeien. Deze zijn lekker fris en combineren goed met de kokosyoghurt. Je kunt echter ook ander fruit kiezen, zoals blauwe bessen of frambozen. De taartjes blijven maximaal 2 dagen goed in de koelkast (agar agar verliest zijn bindende werking na 2 dagen). Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme ontbijt recepten.
Koolhydraatarm ontbijttaartje
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 210
- Porties: 2 taartjes 1x
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
Bodem
- 40 gr amandelmeel
- 40 gr eiwitpoeder (vanille)
- 2 el gebroken lijnzaad
- 2 el kokosrasp
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 2 el collageen (optioneel)
- 30 gr kokosolie
- 2 el Sukrin Gold Siroop
Vulling
- 300 gr kokosyoghurt (17% vet)
- 2 el erythritol poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 2 gr agar agar
- 75 ml water
Topping
- 100 gr verse aardbeien
- erythritol poedersuiker
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175°C. Bekleed de bodem van 2 springvormen (10-12 cm) met bakpapier en vet de randen met kokosolie.
- Voeg de droge ingrediënten voor de bodem toe aan een kom en meng deze goed door elkaar. Smelt vervolgens de kokosolie en spatel dit samen met de Gold siroop door het meel.
- Verdeel het deeg over de bodem van de 2 springvormen en druk goed aan. Bak de bodem 12 tot 14 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken goed afkoelen.
- Ga ondertussen door met de vulling. Meng hiervoor in een kom de yoghurt, erythritol poedersuiker en citroenrasp goed door elkaar.
- Voeg het water en de agar agar toe aan een steelpannetje en breng aan de kook. Laat dit 4 minuten boven een laag vuur zachtjes koken. Laat het daarna kort afkoelen.
- Voeg het agar agar mengsel in delen toe aan de yoghurt. Doe dit onder voortdurend roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Verdeel de vulling over de 2 springvormen en zet in de koelkast.
- Laat de taartjes minimaal 3 uur opstijven in de koelkast en snijd voor het serveren de verse aardbeien in schijfjes. Voeg dit toe aan de taartjes en garneer met wat ery poedersuiker. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 ontbijttaartje
- Calorieën: 693
- Vetten: 58,8
- Koolhydraten: 8,8
- Vezels: 8,4
- Eiwitten: 24,8
Heerlijk, ik had geen agaragar in huis en heb gelatine gebruikt, dat werkt ook prima