Rendang met groentefriet.

Koolhydraatarm patatje stoofvlees

Met het weekend in aantocht is het hoog tijd voor wat comfort food. Een gerecht dat bij ons gelijk naar boven komt, is een patatje stoofvlees. Zacht stoofvlees met gekruide patatjes, heerlijk comfortfood voor in de herfst of winter. Dit recept is perfect om in het weekend te bereiden. We maken dit recept met groentefriet en rendang. Zet dit weekend aan het begin van de dag je pan op het vuur, zodat je ’s avonds kunt genieten van dit koolhydraatarme patatje rendang!

Patatje stoofvlees maken

In dit recept combineren we een Belgische specialiteit met een heerlijke specialiteit uit Indonesië, namelijk rendang! Deze kruidige stoof is gemaakt van rundvlees, kruiden en kokosmelk. Rendang komt van het Indonesische woord ‘randang’ dat langzaam betekent. Het is niet voor niets zo genoemd want bij het maken van rendang wordt een langzaam kookproces vereist met een hoop geduld. Als je de rendang niet lang genoeg op laat staan, heb je taai en droog vlees. Neem daarom ruim de tijd om dit recept te bereiden.

Een ander belangrijk onderdeel van dit recept is het patatje. Zoals jullie waarschijnlijk al weten, is patat niet koolhydraatarm. In dit recept gebruiken we groente ter vervanging van de aardappel. We hebben gekozen voor een combinatie van wortel en pastinaak. Deze groenten hebben een zoete smaak die goed samengaat met de pittige rendang. Je kunt voor de friet ook koolraap of koolrabi gebruiken. Deze groenten zijn nog lager in koolhydraten!

Extra smaakmaker: zoetzure groenten

Een frietje rendang is niet compleet zonder een garnering van zoetzure groenten. Zoetzure groenten worden in de supermarkten verkocht, maar zijn altijd gemaakt met suiker. In dit recept maken we een suikervrije variant van de zoetzure groenten. We gebruiken in plaats van suiker erythritol. Maak de zoetzure ui aan het begin van het stoven zodat ook de ui voldoende tijd heeft om te weken. Laat de ui eerst even uitlekken, voordat je deze opdient.

Tips
Met dit recept maak je voldoende stoofvlees en patat voor 4 personen. Misschien houdt je een beetje stoofvlees over. Je kunt de overgebleven rendang invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren Het fijne aan rendang is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Het is goed te combineren met bloemkoolrijst of je kunt het serveren in een koolhydraatarme wrap of op een geroosterd koolhydraatarm broodje. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme diner recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Rendang met groentefriet.

Koolhydraatarm patatje stoofvlees

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 2 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 30
  • Kooktijd: 360
  • Totale tijd: 390
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal

Rendang (stoofvlees)

  • 800 gr sukadelappen
  • 2 el kokosmeel
  • zout en peper naar smaak
  • duimpje verse gember
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 stengels citroengras
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el gemalen komijnzaad
  • 2 tl laos
  • 2 tl kurkuma
  • sap van 1 limoen
  • 2 el sambal oelek
  • 300 ml water
  • 1/2 runderbouillonblokje of 3 tl botten bouillonpoeder
  • 2 el kokosolie
  • 400 ml kokosmelk, 17% vet
  • 25 gr kokosrasp
  • 2 lente-uitjes

Zoetzure rode ui

Patatje

  • 2 stuks pastinaak (ca. 350 gr)
  • 4 tot 5 grote winterpenen (ca. 400 gr)
  • 50 ml olijfolie of avocado-olie
  • 2 tl uienpoeder
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el amandelmeel
  • optioneel: handje Parmezaanaanse kaaspoeder
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Haal het vlees een tijdje van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Snijd het vlees in grove stukken en doe deze in een kom. Meng het vlees met peper, zout en kokosmeel.
  2. Schil de gember, pel de ui en knoflook en snijd dit vervolgens in grove stokken. Snijd 3 stengels citroengras fijn en voeg dit samen met de kruiden, limoensap en sambal toe aan de blender of keukenmachine. Doe de machine aan en mix totdat een gladde curry pasta.
  3. Breng een pan met 300 ml water aan de kook. Voeg als het kookt het bouillonblokje of botten bouillonpoeder toe. Roer goed, totdat het blokje is opgelost en zet dan het vuur uit. 
  4. Verwarm 2 el kokosolie in een stoofpan boven middelhoog vuur en bak hierin het vlees rondom bruin.  Voeg de pasta toe en meng dit goed met het vlees. Bak 5 minuten mee en voeg dan al roerend de warme runderbouillon en kokosmelk toe. 
  5. Snijd de overige stengel citroengras doormidden en kerf deze in. Voeg toe aan de rendang. Als alles goed pruttelt zet je het vuur laag. De rendang moet nu ongeveer 5 tot 6 uur stoven met de deksel op de pan. Het hangt er per pan vanaf hoelang het daadwerkelijk duurt. Schep tussendoor een paar keer om. 
  6. Als de rendang begint met stoven ga je verder met de gepekelde ui. Pel de rode ui en snij deze in dunne ringen. Pak een steelpannetje en doe hier de appelazijn, water, zout en erythritol in. Zet het pannetje op middelhoog vuur en laat pruttelen. Zodra de erythritol goed is opgenomen, zet je het vuur uit en voeg je de ringetjes ui toe. Laat dit minimaal een uur intrekken.
  7. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en rooster kort de geraspte kokos. Zet opzij. 
  8. Als de rendang zo goed als klaar is, haal je de deksel van de pan en zet je het vuur iets hoger. Laat het vocht nu nog een uur inkoken. Vergeet niet in dit proces tussentijds te roeren. Je weet dat de rendang goed is als het vlees uit elkaar valt en zacht is.
  9. Ga verder met de friet, als je begint met het inkoken van de rendang. Verwarm de heteluchtoven voor op 190 tot 200 graden. bekleed een bakplaat. Zorg dat de rendang al wat tijd heeft ingekookt voordat je de groentefriet in de oven doet. 
  10. Schil de winterpeen en de pastinaak en snijd de groente in de vorm van friet. Leg de gesneden wortel en pastinaak op de bakplaat en meng met olie, kruiden, amandelmeel en eventueel Parmezaanse kaaspoeder Bak de frietjes 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven. Schep halverwege de friet om, zodat alle kanten krokant worden. 
  11. Snijd ondertussen de lente-ui in kleine schijfjes en de koriander fijn. Laat de koriander achterwege als je hier geen fan van bent. 
  12. Als de friet klaar is en de rendang is goed ingekookt pak je de borden en verdeel je hier de friet over. Je kunt ook één bord gebruiken. Schep een ruime opscheplepel rendang over de friet en garneer met de gepekelde ui, geroosterde kokos, lente-ui, koriander en wat limoensap.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de rendang + 1/4 van de friet)
  • Calorieën: 747
  • Vetten: 51,4
  • Koolhydraten: 16,6
  • Vezels: 10
  • Eiwitten: 47,8

 

Rendang met groentefriet.

2 Reacties

  1. Een echt heel erg lekker recept. Maak hem dubbel en je hebt de volgende dag een heerlijke maaltijd met bloemkoolrijst en roergebakken kool. Recept is een aanrader!






    Reageer
  2. ik ga dit zeker binnekort proberen 🙂
    ik kon geen recept vinden voor KH-arme atjar tjampoer Dat zou er goed bij passen én je krijgt zo ook lekkere groente erbij






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*