Of je nu een drukke ochtend hebt of juist de tijd hebt om uitgebreid te genieten van het ontbijt, ontbijtmuffins zijn altijd een goed idee! Deze koolhydraatarme ontbijtmuffins zijn een heerlijke, verantwoorde traktatie boordevol eiwitten, vetten en vezels. Je kunt ze makkelijk to-go meenemen of thuis serveren met wat extra aardbeien en yoghurt. Vries er een paar in zodat je altijd iets verantwoords klaar hebt liggen.
Hoe maak je koolhydraatarme ontbijtmuffins?
Voor deze muffins gebruiken we een combinatie van amandelmeel en hazelnootmeel. Het hazelnootmeel geeft de muffins een lekkere zoete, nootachtige smaak. Je kunt het hazelnootmeel ook vervangen door extra amandelmeel als je niet van hazelnoten houdt. Om te voorkomen dat de muffins droog worden, kloppen we de eieren luchtig op in een keukenmachine. De opgeklopte eieren zorgen ervoor dat het beslag luchtiger wordt en meer volume krijgt. We maken de muffins extra voedzaam door wat ongezoet eiwitpoeder toe te voegen.
De muffins vullen we met verse aardbeien. Verse aardbeien zijn in de zomer het lekkerst. Aardbeien zijn laag in calorieën en bevatten weinig koolhydraten. Maak je dit recept in de herfst of winter? Dan raden we aan om diepvries aardbeien te gebruiken, deze zijn dan een stuk voordeliger en misschien wel lekkerder dan de verse aardbeien.
Variaties
Geen fan van aardbeien? Vervang deze dan door dezelfde hoeveelheid frambozen, blauwe bessen of een mix van bosvruchten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijtrecepten.
PrintKoolhydraatarme ontbijtmuffins met aardbeien
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 35
- Porties: 8 muffins 1x
- Categorie: Ontbijt, Snacks
Ingrediënten
- 45 ml kokosolie
- 125 gr aardbeien
- 100 gr amandelmeel
- 40 gr hazelnootmeel
- 50 gr erythritol
- 30 gr eiwitpoeder vanille, ongezoet
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl kaneel
- snufje zout
- 2 eieren
- 50 tot 100 ml amandelmelk
- volle yoghurt (topping)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Smelt de kokosolie in een pannetje en laat daarna even afkoelen.
- Snijd de aardbeien in vieren en verwijder het kroontje. Meng vervolgens in een grote kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
- Doe de eieren in een keukenmachine of gebruik een elektrische mixer op ze luchtig op te kloppen. Roer de amandelmelk en kokosolie door de eieren.
- Voeg het eimengsel toe aan het meel en schep/mix tot een luchtig beslag. Is het deeg te stug, voeg dan nog een scheut amandelmelk toe. Roer voorzichtig de aardbeien door het beslag en vet de muffinvorm (8 stuks) of papiertjes in.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de muffins 20 tot 22 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn. Serveer de muffins met yoghurt en aardbeien!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 muffin (1/8 van het totaal)
- Calorieën: 191
- Vetten: 16,9
- Koolhydraten: 2,8
- Vezels: 1,9
- Eiwitten: 7,9
Heel lekker. Heerlijk wanneer ze warm zijn met een beetje gezouten roomboter.
1 grote muffin volstaat voor een goed ontbijt.
Bloedsuiker stijgt niet, super!
Dit is tot nu toe de lekkerste kha muffin die ik gegeten heb. zalig. oom lekker voor onderweg.
kun je hazelnoot meel vervangen?
Hi Marieke,
Je kunt het hazelnootmeel vervangen door dezelfde hoeveelheid amandelmeel of ca. 25 tot 35 gram kokosmeel