Ingrediënten
Schaal
Stamppot:
- 1 bloemkool
- 400 gr gesneden andijvie
- 1 groentebouillonblokje
- 15 gr boter
- 50 gr geraspte kaas
- 125 gr magere spekreepjes
- snufje nootmuskaat
- 85 ml jus
- zout en peper
Gehaktballetjes:
- 300 gr rundergehakt
- 1/2 ui, fijngesneden
- 1 klein ei
- 1 tl kokosmeel
- 1/2 el mosterd
- 1/4 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl cayennepeper
- 1/4 tl gedroogde oregano
- zout en peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens op een grote snijplank de bloemkool in kleine roosjes. Voeg de bloemkoolroosjes samen met het bouillonblokje toe aan een grote pan. Vul de pan met water en breng het water aan de kook. Kook de bloemkool binnen ca. 12-15 minuten gaar.
- Meng ondertussen in een kom de gehakt, fijngesneden ui, ei, kokosmeel, mosterd, knoflookpoeder, oregano, zout, peper en cayennepeper. Kneed dit met de handen goed door elkaar en vorm van het gehakt 10-12 kleine gehaktballetjes. Plaats de gehaktballetjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de balletjes ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Giet de bloemkool na het koken samen met het water in een vergiet. Zorg ervoor dat je onder het vergiet een bak plaatst om het water op te vangen. Doe het opgevangen water weer terug in de pan en voeg de gesneden andijvie toe. Zet de pan met de andijvie op het vuur en kook de andijvie binnen ca. 3-4 minuten gaar.
- Pureer de bloemkool in een kom of pan m.b.v. een staafmixer tot puree. Laat de andijvie na het koken m.b.v. een vergiet uitlekken en prak dit samen met de geraspte kaas door de bloemkoolpuree. Breng de andijviestamppot op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
- Pak nu een schone koekenpan en bak hierin de spekreepjes knapperig. Roer de spekjes na het bakken door de stamppot. Verdeel de andijviestamppot in 4 porties en serveer met 3 gehaktballetjes en opgewarmde jus. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1/4 van de stamppot
- Calorieën: 411
- Vetten: 28,9
- Koolhydraten: 7,3
- Vezels: 4,5
- Eiwitten: 28,6