Baba ganoush dip

Koolhydraatarme baba ganoush

Heb je aubergines over na het maken van onze aubergine lasagne of gevulde aubergine met gehakt? Gooi deze dan niet weg, maar maak er een heerlijke dip van. In dit recept laten we zien hoe je van aubergine een heerlijke koolhydraatarme baba ganoush maakt. De dip is super eenvoudig om te maken. Je roostert de aubergines, gooit alles bij elkaar in een keukenmachine, mixt en klaar is deze romige dip! Heerlijke voor op de borrelplank of als beleg op een koolhydraatarm broodje.

Hoe maak je baba ganoush?

Baba ganoush is simpel gezegd geprakt vruchtvlees van aubergine gemengd met sesampasta (tahin). Het vruchtvlees van de aubergine moet zacht en gaar zijn. Je krijgt het vruchtvlees zacht door de aubergines te roosteren in de oven. Prik met een vork gaatjes rondom de aubergine, leg ze op een bakplaat en rooster ze 45 minuten in de oven. Je kunt de aubergines ook doormidden snijden en dan rooster zoals in ons recept van gevulde aubergines met gehakt. Je kunt deze baba ganoush makkelijk maken van de vulling die je overhoudt van dit recept.

De smaakmakers in de dip

De belangrijkste smaakmaker is de tahin. Sesampasta ofwel tahin is gemaakt van geroosterde  en fijngemalen sesamzaadjes De sesamzaadjes laten bij het malen olie los, waardoor het een pasta wordt. Tahin is erg voedzaam en bevat veel vetten, vezels, vitamines, mineralen en eiwitten. De smaak van tahin is nootachtig en sterk en de smaak van aubergines zijn neutraal. Door het toevoegen van kruiden geef je dit recept extra diepgang. We brengen de dip verder op smaak met verse knoflook, gemalen komijn, gemalen koriander, paprikapoeder, verse peterselie en citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe want dit kan snel overheersen. Ditzelfde geldt voor knoflook. Gebruik kleine tenen knoflook en proef eerst. Voeg naar eigen smaak nog een extra teentje knoflook toe. 

Tips

Sla stap 1 tot en met 3 over als je de vulling van de aubergine gebruikt uit het recept van de gevulde aubergines met gehakt. Je kunt de peterselie ook weglaten als je hier niet zo van houdt. Proef tussendoor voordat je iets te veel van een ingrediënt toevoegt. Serveer baba ganoush als dip met koolhydraatarme cracker of als lunch op een keto broodje.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Baba ganoush dip

Koolhydraatarme baba ganoush

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 sterren uit 1 review
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 60
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Lunch, Voorgerecht
  • Keuken: Midden-Oosten

Ingrediënten

Schaal
  • 2 aubergines
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el citroensap
  • 60 ml tahin
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 30 ml olijfolie
  • 3 el verse peterselie
  • 1 tl zeezout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Was de aubergines en prik met een vork gaten in de aubergines.
  2. Leg de aubergines op een bakplaat met bakpapier en bak ze 40 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  3. Haal de aubergines uit de oven en laat even afkoelen
  4. Snij het kopje van de aubergine en verwijder het vel. Trek het vruchtvlees wat uit elkaar en voeg de vulling toe aan de keukenmachine. 
  5. Meng het vruchtvlees samen met de knoflook en 2 el citroensap tot een glad mengsel.
  6. Voeg de tahin en kruiden toe en meng goed. Druppel op het einde beetje bij beetje de olijfolie erbij.
  7. Breng op smaak met verse peterselie, peper, zout en extra citroensap. Schep de baba ganoush over in een schaaltje en serveer met verse peterselie en paprikapoeder.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
  • Calorieën: 184
  • Vetten: 15,3
  • Koolhydraten: 5
  • Vezels: 3,8
  • Eiwitten: 4,7
Baba ganoush dip

3 Reacties

  1. Voor een extra dimensie kun je fijngesneden munt en granaatappelpitjes als toppings toevoegen. Heerlijk op crackers of als dip.






    Reageer
  2. Aleida Verboom - Lourenz

    Ik heb eigenlijk een vraag. Eet je baba ganoush warm of koud ? Ben benieuwd.
    Wil t binnenkort eens maken. Leuk recept 👌.

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*