Dit nieuwe ontbijtje is geïnspireerd op de Zwitserse bircher muesli, maar dan met een eigen twist. Traditionele Bircher muesli wordt gemaakt van geweekte havermout en kun je het beste vergelijken met de Amerikaanse of Britse overnight oats. Wij maken onze bircher muesli zonder havermout, maar met hennepzaad en een klein beetje chiazaad. Deze zaden bevatten veel omega-3-vetzuren en zijn laag in koolhydraten. Het ultieme koolhydraatarme ontbijtje!
Hoe maak je deze koolhydraatarme bircher muesli?
In dit recept laten we de hennepzaad een aantal uur weken. De chiazaad voegen we toe om de consistentie van het papje wat in te dikken. Het eiwitpoeder geeft dit ontbijt een romige structuur en dient als aanvulling op de eiwitbehoefte. De kokosvlokken gebruiken we normaal als topping, maar voegen we in dit recept gelijk toe bij de bereiding. Dit geeft het ontbijt een lekkere bite.
Een bircher muesli is niet compleet zonder geraspte appel. Je hebt hier niet veel van nodig, waardoor dit ontbijt laag in koolhydraten blijft. Je kunt er ook wat meer aan toevoegen als je op fruit minder streng bent. Je kunt ook in plaats van de frambozen als topping, ook extra appel gebruiken.
Bereidingstip
Gebruik voor dit recept voldoende volvette kokosmelk van 17%. Je wilt dat het ontbijt dik en romig is en dat krijg je niet met een andere (plantaardige) melk. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijtrecepten.
PrintKoolhydraatarme bircher ‘muesli’
- Bereidingstijd: 5
- Totale tijd: 240
- Porties: 1 portie 1x
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
- 30 gr hennepzaad
- 5 gr chiazaad
- 5 gr kokosvlokken
- 10 gr eiwitpoeder, vanille
- snufje zout
- snufje kaneel
- erythritol (optioneel)
- 1/4 appel
- 75 ml kokosmelk, 17% vet
- 40 ml amandelmelk, ongezoet
- handje frambozen
- handje bosbessen
- handje geroosterde noten (optioneel)
Bereidingswijze
- Meng de hennepzaad, chiazaad, kokosvlokken, eiwitpoeder, snufje zout en kaneel. Gebruik je eiwitpoeder zonder zoetstof? Voeg dan een beetje erythritol naar smaak toe.
- Rasp de appel en voeg dit toe aan het zadenmengsel.
- Schenk de kokosmelk en amandelmelk erbij en roer goed. Is de pap te dik? Voeg dan wat extra kokosmelk of amandelmelk toe.
- Zet minimaal 4 uur in de koelkast of het liefst een hele nacht.
- Hak de noten grof en garneer de bircher muesli voor het serveren met de noten, frambozen en bosbessen.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie
- Calorieën: 442
- Vetten: 33,9
- Koolhydraten: 10
- Vezels: 6,3
- Eiwitten: 20,9
Moet er persé eiwitpoeder in?
Hi Ingrid,
Niet persee, maar het zorgt wel voor extra smaak en een verzadigd gevoel. Als je het weglaat, raad ik aan om een klein beetje zoetstof toe te voegen voor een zoete smaak.
Deze is ‘serieus’ lekker zeg 😋
ik heb er van genoten! een van mijn favorieten.
Kun je dit ook de avond van tevoren maken?
Hi Sabine,
Zeker, dat is nog lekkerder zelfs!