Op een koude winterdag snakt je lichaam naar maaltijden die zowel verwarmend als voedzaam zijn. Niets is dan lekkerder dan stevige Hollandse winterkost. Ook als je koolhydraatarm eet, kun je hiervan genieten. Zo hebben we eerder al koolhydraatbeperkte boerenkoolstamppot, hutspot en andijviestamppot gemaakt. We voegen een nieuw recept toe aan deze reeks: koolhydraatarme bloemkoolstamppot.
Hoe maak je deze stamppot?
Het idee dat een stamppot niet zonder aardappel kan, is een misvatting. Aardappelen kunnen namelijk uitstekend vervangen worden door verschillende groenten. Bloemkool is een populaire optie, maar ook groenten zoals koolraap, koolrabi, broccoli, pastinaak en knolselderij zijn geschikte alternatieven. In dit stamppotrecept kiezen we voor knolselderij die we mengen met bloemkoolroosjes.
We voegen kokosmelk aan de stamppot toe voor extra romigheid, maar ook voor de nodige vetten. De eiwitten en een deel van de vetten halen we uit de gehaktballetjes. We gebruiken zelf kipgehakt, maar ook lamsgehakt of rundergehakt werken in dit recept. Kipgehakt wordt vaak gemaakt van kipfilet, dit bevat een stuk minder vetten dan de kippendij. Maak het gehakt daarom het liefst zelf van kippendij. Je doet dit heel makkelijk in een keukenmachine en het scheelt ook veel geld. Als je kipfilet gebruikt, voeg dan wat extra kokosolie toe om er een soort jus van te maken.
Tips
Voeg eventueel wat uitgebakken spekjes toe. Het bakvet kun je dan gelijk ook als jus gebruiken! Voor extra smaak raden we aan om een deel van de bloemkoolroosjes te roosteren in de oven, zo krijgen ze extra smaak. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Laat ons in de reacties hieronder weten wat jullie ervan vonden.
PrintKoolhydraatarme bloemkoolstamppot
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 35
- Totale tijd: 50
- Porties: 2 porties 1x
- Categorie: Hoofgerecht
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
Stamppot
- 400 gr knolselderij
- 350 gr bloemkoolroosjes
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 1 tot 3 tl kokosmelk, 17% vet
- zout en peper
- optioneel: gerookte spekblokjes
- optioneel: jus
Gehaktballetjes
- 10 gr verse koriander of platte peterselie
- 350 gr kip, lams of rundergehakt
- 1/2 tl sumak
- 1 el kokosmeel
- zout en peper
Bereidingswijze
- Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes.
- Snipper 2 sjalotte en de snijd of pers 3 teentjes knoflook fijn. Leg de helft opzij. Voeg de andere helft toe aan een mengkom.
- Snijd de koriander of peterselie fijn en voeg samen met het gehakt toe aan de mengkom met de helft van d sjalot en knoflook. Voeg sumak en kokosmeel toe en meng goed. Vorm 8 balletjes van het gehaktmengsel.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat kokosolie, ghee of boter toe.
- Fruit de opzij gezette sjalot en knoflook. Haal uit de pan en zet opzij. Voeg aan dezelfde pan opnieuw wat kokosolie, ghee of boter toe. Voeg de gehaktballetjes toe. Bak ze in 15 tot 20 minuten boven een laag vuur rondom goudbruin en gaar.
- Zet een grote pan gevuld met water op het vuur. Voeg als het water kookt de knolselderij en bloemkool toe. Voeg ook een snufje zout toe. Kook de groente in 15 minuten zacht.
- Haal de pan net het koken van het vuur en giet af of gebruik een vergiet.
- Pureer de groente samen met de kokosmelk tot de gewenste dikte (grof of fijn). Je kunt ook eerst alleen de knolselderij fijn pureren en daarna de bloemkool erdoorheen stampen. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de stamppot over 2 borden en verdeel ook de gebakken sjalot over de stamppot. Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg op elk bord 4 balletjes.
- Garneer de stamppot met verse koriander of peterselie en evt. uitgebakken spekjes en jus.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
- Calorieën: 566
- Vetten: 30,3
- Koolhydraten: 19,9
- Vezels: 16,5
- Eiwitten: 39,8
Ziet er lekker uit! Ik ben alleen niet zo’n fan van kokosmelk. is er een alternatief wat ik kan gebruiken?
Klopt het dat er in dit recept maar 1 tot 3 THEElepels kokosmelk gaan?
Moet dat niet iets meer zijn?
Hi Dorien,
Klopt! Je voegt het toe voor de romigheid, maar je wilt het ook niet dat de puree te nat wordt.