Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Bloemkoolstamppot met gehaktballetjes.

Koolhydraatarme bloemkoolstamppot

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 35
  • Totale tijd: 50
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofgerecht
  • Keuken: Nederlands

Ingrediënten

Schaal

Stamppot

  • 400 gr knolselderij
  • 350 gr bloemkoolroosjes
  • 2 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tot 3 tl kokosmelk, 17% vet
  • zout en peper
  • optioneel: gerookte spekblokjes
  • optioneel: jus

Gehaktballetjes

  • 10 gr verse koriander of platte peterselie
  • 350 gr kip, lams of rundergehakt
  • 1/2 tl sumak
  • 1 el kokosmeel
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Snijd de bloemkool in roosjes.
  2. Snipper 2 sjalotte en de snijd of pers 3 teentjes knoflook fijn. Leg de helft opzij. Voeg de andere helft toe aan een mengkom.
  3. Snijd de koriander of peterselie fijn en voeg samen met het gehakt toe aan de mengkom met de helft van d sjalot en knoflook. Voeg sumak en kokosmeel toe en meng goed. Vorm 8 balletjes van het gehaktmengsel.
  4. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat kokosolie, ghee of boter toe.
  5. Fruit de opzij gezette sjalot en knoflook. Haal uit de pan en zet opzij. Voeg aan dezelfde pan opnieuw wat kokosolie, ghee of boter toe. Voeg de gehaktballetjes toe. Bak ze in 15 tot 20 minuten boven een laag vuur rondom goudbruin en gaar.
  6. Zet een grote pan gevuld met water op het vuur. Voeg als het water kookt de knolselderij en bloemkool toe. Voeg ook een snufje zout toe. Kook de groente in 15 minuten zacht.
  7. Haal de pan net het koken van het vuur en giet af of gebruik een vergiet.
  8. Pureer de groente samen met de kokosmelk tot de gewenste dikte (grof of fijn). Je kunt ook eerst alleen de knolselderij fijn pureren en daarna de bloemkool erdoorheen stampen. Breng op smaak met zout en peper.
  9. Verdeel de stamppot over 2 borden en verdeel ook de gebakken sjalot over de stamppot. Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg op elk bord 4 balletjes.
  10. Garneer de stamppot met verse koriander of peterselie en evt. uitgebakken spekjes en jus.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 566
  • Vetten: 30,3
  • Koolhydraten: 19,9
  • Vezels: 16,5
  • Eiwitten: 39,8