We hebben een heerlijk verwenontbijtje voor jullie gemaakt: een Amerikaanse bosbessen crumble! In Amerika wordt crumble vaak gebruikt als laagje op een taart met fruit. De crumble kennen we in Nederland van het gebak met appel. Met een paar kleine aanpassingen maken we van een klassieke crumble, een lekker en gezond verwenontbijtje! Als basis gebruiken we bosbessen en de crumble maken we van zaden, pitten en noten.
Bosbessen crumble maken
In de supermarkt vind je de bosbessen zowel in vers als in het vriesvak. Voor dit recept maakt het niet uit welke je gebruikt. Naast dit verschil zie je ook vaak bosbessen en blauwe bessen. Het verschil tussen deze twee is erg klein. De bosbessen zijn vaak wat kleiner dan de blauwe bessen, maar de smaak is identiek. Gebruik de bes die je kunt vinden want je kunt ze allemaal gebruiken voor deze crumble.
De bosbessen bedekken we met een laagje crumble. De crumble wordt in traditionele recepten gemaakt van bloem, suiker, boter en in sommige recepten met havermout. Om de crumble geschikt te maken voor een koolhydraatarm dieet vervangen we de bloem door een mengsel van kokos en amandelmeel en de havermout door pitten en zaden. De noten in dit recept geven die extra crunch en de extra vetten in noten leveren een verzadigd gevoel. Je kunt extra erythritol toevoegen als je de crumble zoeter wilt.
Tips
In dit recept kun je veel ingrediënten inruilen voor iets anders. De pompoenpitten kun je goed vervangen door zonnebloempitten of je kunt in plaats van pecannoten ook walnoten gebruiken. Kijk in je eigen voorraadkast en gebruik de noten, pitten en zaden die jij in huis hebt. Ik hoop dat jullie het lekker vinden. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
PrintKoolhydraatarme bosbessen crumble
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 35
- Porties: 1 portie 1x
- Categorie: Ontbijt, Dessert
- Keuken: Amerikaans
Ingrediënten
- 1 el kokosolie of roomboter
- 3 el hennepzaad
- 1 el pompoenpitten
- 1 el lijnzaad
- 1 el kokosmeel
- 1 el amandelmeel
- 1 el erythritol
- 10 pecannoten
- 1 el vanille eiwitpoeder (optioneel)
- 1/2 tl kaneel
- snufje zout
- 100 gr bosbessen
- 1 tl MCT-olie of kokosolie (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 190 graden.
- Smelt de kokosolie of roomboter in een pannetje en voeg toe aan een kom. Voeg alle ingrediënten behalve de bosbessen en de tl MCT-olie of kokosolie toe aan de kom. Breek de noten voordat je ze aan het mengsel toevoegt. Meng met een spatel goed door elkaar.
- Pak een klein ovenschaaltje en doe de bosbessen erin. Schep de crumble op de bosbessen en druk aan. Schenk er eventueel nog een theelepel, MCT-olie of kokosolie overheen.
- Bak de bosbessen crumble 25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de crumble eventueel met wat vers opgeklopte slagroom of (kokos)yoghurt.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (gehele crumble)
- Calorieën: 628
- Vetten: 51,2
- Koolhydraten: 15,6
- Vezels: 13,1
- Eiwitten: 20
Heerlijk!!
Vandaag voor het eerst gemaakt.
Het lijkt wel een “ gebakje” en het voelt of ik jarig ben. Ook meteen maar even wat slagroom door mijn koffie gedaan.
Dank echt een heerlijk recept 🙏
Groetjes Margaret
Al meerdere keren gemaakt, makkelijk en erg lekker. Vult ook goed! Het lekkerste vind ik de crumble als je na het bakken in de oven de blauwe bessen ‘kapot’ maakt en zo de sappen door de rest van de crumble kunt mengen. Zeker een aanrader.
Dit is een heerlijk KETO ontbijt voor de koude dagen. #comfort food