Deze koolhydraatarme chocolademousse taart is een van de luchtigste taarten die wij tot nu toe hebben geproefd. De combinatie van luchtige slagroom en opgeklopte eiwitten geeft deze taart zijn luchtige structuur. De basis voor de mousse melkchocolade en de bodem is eigenlijk een soort pure chocolade brownie. Kortom een heerlijk koolhydraatarm taartje voor een feestje, visite of andere speciale gelegenheid.
Chocomousse taart maken.
De bodem voor de chocomousse taart is gemaakt van amandelmeel, cacao, roomkaas, roomboter en eieren. Een klassieke koolhydraatarme taartbodem die je met een beetje cacaopoeder een pure rijke chocolade smaak geeft. Voor de vulling hebben we de suikervrije melkchocolade van Balance gebruikt. Deze chocolade is gezoet met o.a stevia en heeft een heerlijke romige smaak. Daarnaast hebben we de melkchocolade geraspt als garnering voor de taart gebruikt. Mocht je een trip chocolate taart willen maken, kies dan suikervrije witte chocolade.
Melk of pure chocolade?
Het is ook mogelijk om de taart met pure chocolade te maken. Kies dan een pure chocolade met 85% cacao. Daarnaast is het dan ook mogelijk om iets meer erythritol te gebruiken, bijv 60 gram i.p.v. 30 gram. Dit, omdat de pure chocolade minder zoet is dan de Balance melkchocolade.
Algemene tips
De chocolademousse is in het begin luchtig en niet stijf, maar door het afkoelen in de koelkast wordt de chocolade weer hard en dit zorgt ervoor dat de mousse stijf wordt. Heb je liever meer een kwarktaart structuur? Kies er dan voor om nog 2 gelatineblaadjes te weken (minimaal 10 min), op te lossen in heet water en toe te voegen aan de mousse. De taart kun je max. 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere taart recepten.
Koolhydraatarme chocolademousse taart
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 40
- Totale tijd: 300
- Porties: 10 puntjes 1x
- Categorie: Dessert, Snacks
Ingrediënten
Bodem
- 60 gr amandelmeel
- 30 gr erythritol
- 15 gr cacaopoeder, extra donker
- 1 ei (M)
- 1 eigeel van ei (M)
- 20 gr roomkaas
- 30 gr gesmolten roomboter
- 1/2 tl vanille extract
Chocomousse
- 170 gr pure of melkchocolade, 85% cacao of suikervrij
- 30 gr erythritol
- 2 eiwitten van ei (M)
- 250 ml slagroom
- 1/2 tl vanille extract
Topping
- 40 g melkchocolade, suikervrij
Bereidingswijze
- Verwarm voor de bodem de heteluchtoven voor op 175 graden. Voeg alle ingrediënten voor de bodem toe aan een kom en meng dit met een elektrische mixer goed door elkaar. Bekleed een springvorm (18 tot 20 cm) met bakpapier en schep het beslag in de vorm.
- Bak de bodem 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven, de bodem is klaar als een prikker er droog uitkomt. Laat daarna buiten de oven volledig afkoelen.
- Begin voor de chocomousse met het smelten van de chocolade volgens de au-bain-marie methode. Doe een laagje water in een steelpan en zet hier een hittebestendig bakje bovenop. Zorg dat dit bakje het water niet raakt. Doe de chocolade hierin en laat het smelten. Zet daarna het vuur uit, zet het bakje op de aanrecht en laat de chocolade een beetje afkoelen.
- Klop nu de eiwitten stijf op met 15 gram erythritol. In een andere mengkom mix je de slagroom stijf op met de vanille extract en de overige erythritol. Spatel nu de eiwitten door de opgeklopte slagroom.
- Spatel tot slot de chocolade door de opgeklopte slagroom. Zo kort mogelijk, tot alle chocolade door het slagroom gespateld is. Bekleed nu de zijkanten van de springvorm met bakpapier en schep de mousse op de bodem. Klop een paar keer met de onderkant op de aanrecht, om wat luchtbelletjes eruit te krijgen. Zet nu voor minimaal 4 uur in de koelkast, liefst een nachtje.
- Rasp voor het serveren de melkchocolade boven de taart. Snijd de taart in 8 puntjes en genieten maar!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 puntje (1/10)
- Calorieën: 274
- Vetten: 24
- Koolhydraten: 4,2
- Eiwitten: 6.4
Super lekker.
Ik heb voor de topping slagroom en rode bessen gebruikt wat een fris zuurtje gaf bij het zoete.
Net gemaakt voor mijn moeder die op keto-dieet is. We vonden het heerlijk, vooral mijn moeder omdat ze al lang geen zoetigheden meer heeft gegeten. Super bedankt voor het recept! 😊
het bakje mag het water niet aanraken ? Maar hoe zet je dit dan in het water zonder dat het de water mag aanraken ?
Hi Melissa,
Als je een hittebestendige glazenkom gebruikt die groter is dan de steelpan, kun je deze er bovenop plaatsen. De chocolade smelt dan door de stoom van het laagje water in het steelpannetje, die de kom verwarmd.
Groetjes,
Quint
Net gemaakt, de chocolade mousse smaakt heerlijk. Ik heb er geen gelatine in gedaan. De vulling is ook geschikt om bon bons mee te vullen. Misschien een tip voor de paasdagen. Bedankt voor het delen van dit heerlijke recept.
Heel lekker maar volgens mij heb ik de pure chocolade te lang laten afkoelen en was het taart stracciatella