Ingrediënten
Schaal
Fudge cake
- 150 gr roomkaas
- 20 gr ongezouten roomboter
- 150 ml slagroom
- 1 tl instant koffie of 1 single espresso (18 ml)
- 115 gr pure chocolade (85% cacao)
- 4 eieren (L)
- 20 gr cacaopoeder
- 1 tl citroensap
- Snufje zout
- 75 gr erythritol
Ganache
- 120 ml slagroom
- 85 gr pure chocolade, 85% cacao
Topping
- verse blauwe bessen, aardbeien en frambozen
Bereidingswijze
- Breng een middelgrote pan met een laagje water aan de kook. Plaats een grote hittebestendige (glazen) kom boven op het pannetje. Voeg de roomkaas, roomboter, slagroom, espresso of instant koffie en de chocolade (in stukken) toe. Smelt alles al roerend au bain-marie tot je een glad mengsel hebt.
- Splits ondertussen de eieren: doe de 4 eiwitten in een kom en de 4 eidooiers in een andere.
- Haal de kom met het gesmolten chocolademengsel van de pan zodra alles goed is gesmolten en één geheel vormt. Roer de eidooiers erdoor. Zeef het cacaopoeder boven de kom en roer dit ook goed door het mengsel. Zet het mengsel apart.
- Klop in een aparte, vetvrije kom de eiwitten samen met het citroensap en een snufje zout stijf met een elektrische mixer. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de erythritol toe.
- Spatel de opgeklopte eiwitten in drie delen voorzichtig door het chocolademengsel. Zo houd je het beslag lekker luchtig.
- Bekleed een springvorm van 18 tot 22 cm in met bakpapier en vet de randen in. Giet het beslag in de vorm.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 130 °C. Zet een ovenbestendig schaaltje met water onderin de oven voor extra stoom. Plaats de chocoladetaart in het midden van de oven en bak 65-70 minuten op deze temperatuur.
- Verhoog daarna de temperatuur naar 160 °C en bak nog 10 minuten. Zet de oven uit en laat de taart volledig afkoelen in de oven met de deur op een kier.
- Wanneer de taart ongeveer 15 minuten staat af te koelen, begin je met de ganache. Hak de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom in een klein steelpannetje op middelhoog vuur tot het net begint te dampen. Giet de warme room over de chocolade en laat 1–2 minuten staan. Roer daarna tot je een gladde ganache hebt.
- Laat de ganache ongeveer 10 minuten afkoelen en doe hem vervolgens in een spuitzak of knijpfles. Zodra de taart is afgekoeld, spuit je de ganache langs de bovenste rand zodat deze er mooi overheen druipt. Bedek daarna de bovenkant van de taart met de resterende ganache en strijk glad. Decoreer tot slot met verse frambozen, aardbeien en blauwe bessen.
Tips
De taart is zowel warm als koud lekker. In de koelkast wordt hij iets steviger doordat hij verder opstijft.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 puntje (1/8 van de taart)
- Calorieën: 351
- Vetten: 31,6
- Koolhydraten: 6,2
- Vezels: 4,8
- Eiwitten: 8,1