Eierkoeken, wie kent ze niet. Deze heerlijke luchtige koeken zijn bekend geworden door de suggestie dat ze zouden helpen bij het afvallen. Nu blijkt dat toch tegen te vallen, aangezien ze veel koolhydraten en suiker bevatten (maar liefst 33 gram per stuk). Wij zijn daarom de keuken ingedoken en hebben een lekker alternatief gemaakt. Deze koolhydraatarme eierkoeken kun je echt zonder schuldgevoel eten tijdens je dieet!
Koolhydraatarme eierkoeken maken
De luchtigheid van eierkoeken komt van de eieren. Waar je gewend bent om in recepten de eieren te splitsen en het eiwit stijf op te kloppen, wordt de luchtigheid nu gecreëerd door het opkloppen van de hele eieren (eigeel + eiwit). Door dit op hoge snelheid voor 5 minuten te doen, verdubbelt de volume en krijg je veel lucht in het beslag. De amandelmeel en bakpoeder zeef je zodat je dit luchtig om kunt scheppen zonder te grote stukjes. Tot slot gaat er nog een scheutje slagroom door. Dit zorgt ervoor dat de eierkoeken niet alleen luchtig zijn, maar ook een zachte bite krijgen en niet droog worden.
Ook smaken de eierkoeken net echt en heb je niet het gevoel dat je amandelmeel aan het eten bent. Het allerbelangrijkste is dat je niet te lang spatelt, hoe meer je er doorheen spatelt hoe meer lucht je gaat verliezen.
Tips:
Deze eierkoeken zijn gewoon zo al erg lekker, maar je kunt er eventueel nog een toefje slagroom of verse aardbeien bij serveren. De koeken kun je 2 dagen in een luchtdicht bakje bewaren of per stuk invriezen. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! bekijk voor meer inspiratie ook onze andere snack recepten.
Koolhydraatarme eierkoeken
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 30
- Totale tijd: 40
- Porties: 6 tot 8 koeken 1x
- Categorie: Snacks
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 2 eieren (L)
- 30 gr erythritol
- 100 gr amandelmeel
- 4 gram bakpoeder
- snufje zout
- 25 ml slagroom
- kaneel (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 garden. Voeg de eieren toe aan een mengkom met de erythritol. Mix op hoge snelheid voor 5 minuten luchtig op.
- Zeef daarna de amandelmeel, bakpoeder en snufje zout boven het ei. Spatel dit luchtig door de eieren. Daarna schenk je nog de slagroom erbij en spatel dit er ook doorheen. Kruid het beslag eventueel met een beetje kaneel.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de helft van het beslag in 4 rondjes op het bakpapier. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de rondjes zit. Op een ander stuk bakpapier verdeel je nog eens 4 rondjes.
- Bak de twee platen om en om voor 12 a 15 minuten goudbruin. Laat ze buiten de oven volledig afkoelen. Bewaar ze in een afgesloten trommel op een droge plek.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 koek (1/8)
- Calorieën: 109
- Vetten: 9,3
- Koolhydraten: 0,6
- Eiwitten: 4,9
Yummie! Heerlijk luchtig en veel lekkerder dan een eierkoek uit de winkel! Een blijvertje 🙂
vandaag 8 gebakken.
super lekker en een prima variatie.
de smaak en luchtigheid komt zeer aardig in de buurt.
Top gerecht
deze zijn heerlijk! ik gebruik melk ipv slagroom, minder zoetstof (25 gram) en een klein scheutje vanille aroma. direct na het bakken zijn ze iets droog, maar als je ze bewaart in een afgesloten bak zijn ze de dag erna weer vochtig!
Erg lekker. ik heb er heel veel koekkruiden aan toegevoegd. lekker voor op een koude avond!! Ik ga deze zeker weer maken.
Ze zijn wel wat breekbaar.
Ondanks de toegevoegde slagroom vond ik ze toch wel droog in vergelijking met een echte eierkoek.
Heel erg lekker! En hij vult goed!
Erg lekker. Ik krijg ze alleen niet van mijn bakpapier af gehaald in 1 geheel.
Proef echt na eierkoek. Top 🙂
Heerlijk maar kun je ze ook in muffin vormpjes doen, want ik wil er meer tegelijk maken en dan heb je bakplaat te weinig
Wat een geweldig recept. Ze zijn superlekker.
Heb ze meteen gemaakt toen ik het voorbij zag komen op Insta!
Ze zijn heerlijk! Dank!