Koolhydraatarme fish and chips.

Koolhydraatarme fish and chips

Fish and chips is een echte Britse klassieker, maar staat ook steeds vaker bij restaurants in Nederland op het menu. Hoog tijd voor een koolhydraatarme versie! We maken de vis met een beslag van eiwit en kruiden. Een zelfgemaakte tartaarsaus in combinatie met groentefrietjes maakt dit gerecht helemaal af! Ultiem comfort food voor in het weekend!

Hoe maak je fish and chips koolhydraatarm

De koolhydraten van de fish and chips komen uit het beslag van de vis en uit de friet. De friet maken we in dit recept van koolrabi, maar je kunt je friet ook maken van koolraap, pastinaak of wortel. Het beslag is in het klassieke recept wordt gemaakt van bloem. In dit recept vervangen we de bloem door ongezoete erwteneiwit. Door de neutrale smaak werkt dit perfect als korst. Naast het erwteneiwit gebruiken we koolzuurhoudend water. Door dit te mengen met bakpoeder krijg je een licht en luchtig beslag.

Fish and chips hoort van origine uit de frituur. Je kunt zelf een pan met een flinke hoeveelheid olie op het vuur zetten en alles frituren. De makkelijkste optie is de friet in de oven te doen en de vis in een laag olie te bakken.

Tips

Fish and chips wordt vaak van een dik stuk kabeljauw gemaakt. Je kunt ook schelvis gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat je een stevige witte vis gebruikt, want anders valt het uit elkaar.  We gebruiken voor de paneerlaag van ongezoet erwteneiwit, dit geeft de vis een krokant jasje. Het is ook mogelijk om ongezoete melkeiwit poeder te gebruiken (bijv. deze). Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme fish and chips.

Koolhydraatarme fish and chips

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 25
  • Kooktijd: 45
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 2 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Brits

Ingrediënten

Schaal

Friet

  • 1 grote of 2 kleine koolrabi’s of koolraap
  • 1 tl cajunkruiden
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 2 el olijfolie
  • zout en peper

Tartaarsaus

  • 15 gr augurk
  • 1 el verse peterselie
  • 2 el crème frâiche
  • 2 el mayonaise
  • 1 el kappertjes
  • 1/2 tl mosterd
  • zout en peper

Vis

  • 25 gr eiwitpoeder ongezoet (erwten of melkeiwit)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl zout
  • peper naar smaak
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei (M)
  • 2 kabeljauwfilets (ca. 250 gr)
  • 30 ml spa rood (met koolzuur)
  • kokosolie (om in te frituren)
  • verse peterselie (garnering)

Bereidingswijze

  1. Start met het maken van de friet. Schil de koolraap of koolrabi en snijd in de vorm van friet. Doe de frietjes in een kom met koud water en een snufje zout. Laat dit 30 minuten staan.
  2. Ga ondertussen verder met de saus. Snijd de augurk en peterselie fijn. Meng alle ingrediënten voor de saus met elkaar en zet in de koelkast. Verwarm vervolgens de heteluchtoven voor op 220 graden.
  3. Giet de koolraapfriet af en dep droog met een droge doek of keukenpapier. Verdeel de friet over de bakplaat en bak 5 minuten in de oven. Haal uit de oven en meng de friet met de kruiden en olijfolie. Zet opnieuw in de oven en bak nog eens  20 tot 25 minuten.
  4. Ga ondertussen verder met de vis. Meng het eiwitpoeder met de kruiden en het bakpoeder. Klop een ei los in een schaaltje en voeg de helft van het ei aan toe aan het poeder en de kruiden. Voeg nu ook de spa rood en meng tot een gladde pasta.
  5. Haal de kabeljauwfilets door het overgebleven ei en smeer de filets nu aan beide kanten in met de pasta.
  6. Zet een koekenpan op hoog vuur met voldoende (kokos)olie. Frituur de kabeljauw ongeveer vier minuten per kant.
  7. Haal de kabeljauw uit de pan en laat uitlekken op een keukenpapier. Haal de friet uit de oven en verdeel over 2 borden. Leg de kabeljauw erbij en garneer met verse peterselie en wat citroensap. Serveer met de ravigottesaus. Eet smakelijk!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/2 van het totaal)
  • Calorieën: 571
  • Vetten: 41,1
  • Koolhydraten: 10,7
  • Vezels: 5,9
  • Eiwitten: 38,1

 

Koolhydraatarme fish and chips.

1 reactie

  1. Heerlijk recept!!

    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*