Gevulde koolrolletjes met gehakt.

Koolhydraatarme gevulde koolrolletjes

In een koolhydraatarm dieet worden we extra creatief met groenten. We gebruiken groenten als vervanging van ingrediënten zoals rijst of aardappel. Dit keer nemen we de dumpling als inspiratie voor een nieuw groente recept. De rolletjes maken we in dit recept van Chinese kool, gevuld met gehakt, kruiden, wortel en broccoli. Heel veel groenten in een lekker, koolhydraatarm jasje.

Wat is Chinese kool en hoe maak je rolletjes?

Chinese kool is vergeleken met andere koolsoorten mild en wat zoetig van smaak. Deze groente wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken omdat het goed samen gaat met gerechten die gekruid zijn. De Chinese kool bestaat voor het grootste deel uit water en is daarom laag in calorieën. De koolrolletjes vullen we met veel Aziatische ingrediënten zoals gember, kurkuma, chili, koriander en sojasaus. Het gehakt krijgt hierdoor veel smaak. De koolrolletjes vullen we ook nog met wortel en broccolirijst. Dit geeft het gerecht nog meer vezels en zorgt voor een verzadigd gevoel.

De koolrolletjes worden gemaakt van de bladeren van de kool. Snij de harde witte onderkant van de bladeren af zodat je ze goed op kunt rollen. Vul de bladeren met 1 of 2 eetlepels gehakt, afhankelijk van de grootte van het blad. Het ene blad is namelijk groter dan het andere.

Tips

In plaats van broccolirijst kun je ook bloemkoolrijst gebruiken. Je kunt kant- en klare groente rijst kopen, maar je kunt ook heel gemakkelijk bloemkool of broccoliroosjes in een keukenmachine vermalen tot rijst. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Gevulde koolrolletjes met gehakt.

Koolhydraatarme gevulde koolrolletjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 sterren uit 6 review(s)
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45
  • Porties: 10 rolletjes (2 porties) 1x
  • Categorie: Diner, Lunch
  • Keuken: Oosters

Ingrediënten

Schaal

Rolletjes

  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 cm verse gember, geschild
  • 300 gr rundergehakt
  • 25 gr verse koriander
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl serehpoeder
  • 1/2 tl chilivlokken
  • zout en peper naar smaak
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 150 gr broccolirijst
  • 1 grote chinese kool

Garnering

  • 1 el sojasaus of ketjap
  • 1 el sesamolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.  Rasp de wortel grof boven een kom en zet op zij. Snipper de ui en snijd de knoflook en gember fijn. Voeg de ui, knoflook en gember toe aan een keukenmachine en zet deze aan, totdat alles fijn is gemaald.
  2. Voeg het gehakt, de koriander, kruiden, sojasaus en sesamolie ook toe aan de machine. Zet nog eens aan een meng, totdat het een geheel vormt. Voeg tenslotte de broccolirijst en wortel toe en zet voor een laatste keer aan.
  3. Verwijder voorzichtig de bladeren van de kool. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Leg een koolblad plat op de bakplaat. Schep 1 tot 2 eetlepels vulling op het uiteinde van het blad. Rol goed op en vouw indien nodig de zijkanten van het blad naar binnen voor het rollen. Leg het koolrolletje met de naad naar beneden op de bakplaat.
  4. Herhaal stap 3, totdat je ca. 10 rolletjes hebt gemaakt of de vulling op is. Smeer de koolbladeren met een kwastje in met wat ketjap of sojasaus en sesamolie.
  5. Bak de koolrolletjes 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de rolletjes uit de oven en serveer eventueel met wat sojasaus en een frisse salade.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 5 rolletjes
  • Calorieën: 559
  • Vetten: 39,9
  • Koolhydraten: 9,6
  • Vezels: 9,1
  • Eiwitten: 35,0
Gevulde koolrolletjes met gehakt.

7 Reacties

  1. Annemieke Coolen

    Mijn kinderen en ik vonden het erg lekker! Ik heb hele koolbladeren gebruikt. Die moet je dan wel even “knakken”, zodat ze goed te rollen zijn en niet open gaan. Even blancheren is een idee, maar niet per se een must. Wel zou ik misschien een ei toevoegen aan de vulling. Dan valt het niet zo uit elkaar…
    Kids: “Voor herhaling vatbaar!” 😋






    Reageer
  2. De koolbladeren waren goed omdat ik ze ingesmeerd had met ketjap. Ik vind het gebruik van een bakplaat zeer af te raden. De ketjap gaat vloeien. Beter is een schaal waar de dumplings tegen elkaar aan liggen. Scheelt ook een hoop schoonmaken.






    Reageer
  3. lekker van smaak. Ik had ook moeite met de taaiheid van de koolbladeren. Een volgende keer probeer ik paksoi i.p.v. chinese kool. Of ik blancheer de koolbladeren kort,






    Reageer
  4. De koolbladeren waren erg vezelig en haast niet weg te krijgen.
    En inderdaad loopt het vocht ervan weg, waardoor het zelf kan gaan walmen.






    Reageer
  5. Ik heb nog niets klaargemaakt maar ga er zeker een paar uitproberen. Het ziet er allemaal heerlijk uit. Bedankt voor de recepten 👍🏽😋

    Reageer
  6. WOW dit was echt bizar lekker!!
    Ik heb echt genoten van elk hapje. Ook raakte ik goed verzadigd.






    Reageer
  7. Is heel lekker, enkel ga ik volgende keer de ketjap en sesam olie wat meer op het einde erop smeren. aangezien dit eraf loopt en op de bakplaat een dorpje ligt. Hopelijk blijft de ketjap er dan wat op liggen






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*