Koolhydraatarme groente uit de oven

Koolhydraatarme groente uit de oven

Koolhydraatarm koken duurt vaak wat langer en daar hebben we niet altijd tijd voor. Met deze koolhydraatarme plaatgroente uit de oven hoef je naast wat snijwerk niet veel te doen. Om dit gerecht volwaardig te maken kun je de groenten serveren met een stukje vlees, vis, vega alternatief of een quiche. Een lekker, gezond en voedzaam bijgerecht voor op een drukke dag!

Groente zijn belangrijk, ook in een koolhydraatarm dieet

We weten allemaal dat groenten gezond zijn en dat groenten ons lichaam naast vitamines ook vezels leveren. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. In combinatie met voldoende eiwitten en vetten heb je met een bord groente een perfecte maaltijd. Groenten behoren tot de groep koolhydraten, maar deze hoef je niet te vermijden in een koolhydraatarme levensstijl. Er zijn wel groenten die hoger zijn in koolhydraten dan andere. Onder andere broccoli en bloemkool zijn laag in koolhydraten. De wortelgroenten zoals pastinaak en wortel zijn wat hoger in koolhydraten. Je kunt deze ook bij een koolhydraatarme levensstijl gebruiken tenzij je wat strenger bent of een ketogene levensstijl volgt.

Plaatgroente uit de oven maken

Met een groente bakplaat kun je eindeloos variëren. Je kunt extra groenten toevoegen als je een grotere groep eters hebt of als je wat extra over wilt houden. In dit recept gebruiken we broccoli, courgette, venkel, paprika en pompoen. Er zijn zoveel andere groenten die er ook nog bij kunnen. Denk aan champignons, bloemkool ui, tomaten, koolrabi of spruiten. Varieer hier mee zodat je elke keer weer andere vitamines binnenkrijgt.

Tips
In dit recept geven we een optie voor gedroogde kruiden die wij in dit recept gebruiken. Je kunt hier zelf creatief mee zijn. Voeg wat Italiaanse kruiden toe als je zin hebt in de Italiaanse keuken of gebruik bijvoorbeeld Ras el Hanout als je zin hebt in de Marokkaanse keuken. Je kunt de gebakken groente zeker 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Dit maakt het ideaal om meerdere dagen van te eten. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere diner recepten.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme groente uit de oven

Koolhydraatarme groente uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 10
  • Kooktijd: 25
  • Totale tijd: 35
  • Porties: 3 porties 1x
  • Categorie: Bijgerecht

Ingrediënten

Schaal
  • 1 broccoli
  • 1 courgette
  • 1 venkel
  • 1 rode (punt)paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 (rode) ui
  • 400 g pompoenblokjes
  • 2 el olijfolie
  • verse rozemarijn of tijm
  • Gedroogde kruiden naar smaak (oregano, paprikapoeder, tijm, chilipeper, kerrie etc.)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes, de courgette in halve maantjes, de paprika in reepjes en de ui in ringen.
  2. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Verdeel de gesneden groente  en de pompoenblokjes over de plaat en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en gedroogde kruiden naar smaak.
  3. Leg de takjes rozemarijn of tijm tussen de groente en bak de groente 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de groente met een stukje, vlees, vis, vega alternatief of een stukje quiche en bijv. een geprakte avocado!


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/3)
  • Calorieën: 148
  • Vetten: 7,4
  • Koolhydraten: 9,9
  • Vezels: 7,7
  • Eiwitten: 6,6

 

Koolhydraatarme groente uit de oven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*