Als je iets op elk moment van de dag kunt eten dan zijn het pannenkoeken wel. Pannenkoeken zijn lekker als ontbijt, lunch en avondeten. Een pannenkoek hoeft niet altijd zoet te zijn. Het fijne aan een pannenkoek is dat je er mee kunt doen wat je wil. Een favoriet bij vele is de pannenkoek met spek en kaas. Deze klassieker kan natuurlijk niet op onze website ontbreken. Deze koolhydraatarme versie is makkelijk te bereiden en heerlijk als afwisseling op de zoete variant.
Koolhydraatarme pannenkoeken maken
Traditionele pannenkoeken zijn hoog in koolhydraten omdat ze gemaakt worden van tarwebloem. Voor dit recept ruilen we de tarwebloem in en gebruiken we amandelmeel. Amandelmeel is niet alleen laag in koolhydraten, maar ook hoog in vet en eiwitten. Ons eigen amandelmeel van lowcarbchef bevat slechts 3,6 gram koolhydraten per 100 gram. Met alleen de vervanging van amandelmeel zijn we er nog niet. We gebruiken in dit recept naast wat melk ook kwark. De kwark voorkomt dat de pannenkoeken droog worden. Als die toch wel droog wordt, kun je altijd nog wat extra boter toevoegen aan de pan.
Pannenkoeken bakken
Om een goede pannenkoek te krijgen is het belangrijk dat de pan wat olie bevat en goed heet is. Hierdoor voorkom je dat de pannenkoek uit elkaar valt bij het omkeren. Daarnaast is het belangrijk om het beslag goed te mengen. Je wilt geen klontjes deeg in je pannenkoek tegen komen. Bij een pannenkoek met spek wil je natuurlijk een zo krokant mogelijk stukje spek. De ultieme tip hiervoor is om het spek eerst kort te bakken voordat je het in de pannenkoek doet.
Tips
Je kunt de pannenkoek serveren met wat suikervrije stroop. Als je helemaal geen fan bent van zoet dan kun je er ook wat verse geraspte kaas overheen strooien. Met dit recept kun je ongeveer 4 tot 5 pannenkoeken bakken. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook andere ontbijt en pannenkoek recepten.
Koolhydraatarme hartige pannenkoeken
- Bereidingstijd: 5
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 25
- Porties: 5 pannenkoeken 1x
- Categorie: Ontbijt
Ingrediënten
- 3 eieren (M)
- 150 gr volle kwark
- 60 ml amandelmelk, ongezoet
- 80 gr amandelmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- snufje zout
- boter of kokosolie
- 150 gr ontbijtspek
- 80 gr geraspte kaas
Bereidingswijze
- Klop drie eieren los. Voeg de kwark en amandelmelk erbij en meng tot een egaal beslag. Voeg de amandelmeel toe en het bakpoeder toe en mix goed. Voeg een snufje zout toe en roer nog een keer goed zodat je een beslag zonder klontjes hebt.
- Verwarm een lepel boter of olie in de pan en bak het spek een beetje knapperig. Leg ze op een apart bord als ze klaar zijn.
- Voeg indien nodig een tl kokosolie toe aan de hete pan. Zet de pan op een middelhoog vuur en schenk een soeplepel beslag in de pan. Draai de pan rond zodat de hele koekenpan bedekt is met beslag.
- Zet het vuur iets lager en leg 2 plakken ontbijtspek en strooi een handje geraspte kaas in het beslag voordat het gestold. Als er bubbeltjes vormen bovenop de pannenkoek en de kantjes loslaten kun je de pannenkoek omkeren. Bak de pannenkoek nog even kort aan de andere kant en leg deze daarna op een bord.
- Herhaal stap 4 en 5, totdat je beslag op is en ongeveer 4 of 5 pannenkoeken hebt gebakken. Serveer de pannenkoek met de spek kant naar boven en garneer eventueel met suikervrije stroop of suikervrije poedersuiker!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 pannenkoek
- Calorieën: 313
- Vetten: 25,1
- Koolhydraten: 2,2
- Vezels: 1,8
- Eiwitten: 18,9
Heerlijk recept. En de pannenkoeken zijn goed gelukt 😀 wij hebben ze alleen met kaas gemaakt. Zeker voor herhaling vatbaar.
de pannenkoeken zijn mooi geworden en smaken goed! wel vond ik het iets droog, maar dat is het dan ook. heel blij met dit recept!
Recept gemaakt! De pannenkoeken waren heerlijk en idd kleintjes lukt beter. Dank je wel voor t lekkere recept.
Met anti aanbak laag pan lukt het mij ook niet.. het is nu een scrambled pannenkoek met spek 😅
Bij de 2e extra roomboter gedaan maar deze ziet eruit dat ik hem ook niet kan draaien zonder dat ie eerst zwart wordt helaas.. de smaak is wel goed.
Het lijkt mij lekker, maar in een pan zonder een anti-aanbaklaagje is het moeilijk. Of ben ik de enige met dit probleem?
Hi Nikaya,
Een pan met anti-aanbaklaag maakt het wel makkelijker. De pannenkoeken kleven namelijk meer dan normale pannenkoeken. Je kunt het eventueel makkelijker maken, door kleine pannenkoekjes te bakken, maar dan moet je de spek ook wat kleiner snijden.
Groetjes,
Quint
Dank voor de reactie! met deze tips komt het vast helemaal goed.