Dat chocolade en hazelnoten een gouden combinatie zijn, bewijst het merk Nutella wel. Hazelnootpasta is al jaren geliefd broodbeleg, maar helaas bevat deze smeerpasta veel toegevoegd suiker. Met deze koolhydraatarme versie kun je zonder schuldgevoel weer genieten van deze lekkernij. We maken deze pasta van hazelnoten, cacao en erythritol. Lekker voor de zoete trek!
Zelf koolhydraatarme hazelnootpasta maken
In dit recept gebruiken we de bruine hazelnoten waar het vliesje nog omheen zit. De hazelnoten branden we eerst in de oven. Zo krijg je de gebrande hazelnoot smaak die thuishoort in de pasta. Na het branden zit het vliesje van de hazelnoot los en kun je deze makkelijk verwijderen. Dit gaat het makkelijkst door de hazelnoten, als ze zijn afgekoeld, in een handdoek te doen en te schudden. De vliesjes laten zo makkelijk los. Je kunt eventueel ook ongebrande witte hazelnoten gebruiken, dan hoef je het vliesje niet te verwijderen.
Chocoladepasta staat bekend om zijn zoete smaak. We vervangen de suiker in dit recept door erythritol. Waar de één bij een eetlepel erythritol al genoeg heeft, is het bij de ander nog lang niet zoet genoeg. Het fijne aan dit recept is dat je zelf kunt doseren en bepalen hoe zoet je de chocoladepasta wil.
Tips
We voegen zelf nog wat MCT-olie toe. Dit is smaakloos, maar het geeft wel die extra gezonde vetten. MCT-olie zorgt voor snelle energie en een stabiele bloedsuiker. Je kunt de olie ook weglaten als je dit niet in huis hebt. Verder kun je het recept naar wens aanpassen. Voeg bijvoorbeeld vanille-extract toe voor een vanillesmaak of wat meer zoetstof als je van zoet houdt! Je kunt de pasta in een afgesloten pot zeker 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere ontbijt recepten.
PrintKoolhydraatarme hazelnootpasta
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 15
- Totale tijd: 30
- Porties: 300 gram 1x
- Categorie: Ontbijt, Lunch
Ingrediënten
- 250 gr hazelnoten, ongebrand
- 3 el erythritol
- 2,5 el cacaopoeder
- 1 tl MCT-olie (optioneel)
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en verdeel de hazelnoten over de plaat. Rooster de hazelnoten ca. 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de hazelnoten helemaal afkoelen. Verwijder de vliesjes van de hazelnoten door ze in een handdoek te schudden en los te rollen.
- Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal net zo lang totdat er een pasta ontstaat. Voeg dan de erythritol, cacaopoeder en MCT-olie toe. Meng nogmaals totdat er een geheel ontstaat. Voeg extra erythritol toe indien gewenst.
- Schep de pasta over in een glazen potje. De hazelnootpasta blijft zeker 1 tot 2 weken goed in de koelkast.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (20 gram)
- Calorieën: 127
- Vetten: 11,8
- Koolhydraten: 1,6
- Vezels: 0,9
- Eiwitten: 2,9