Hummus vind je tegenwoordig in allerlei verschillende smaken. Het basisrecept van hummus is kikkererwten, tahin, olijfolie, kruiden en citroensap. In deze koolhydraatarme versie vervangen we kikkererwten door geroosterde bloemkool. Bloemkool hummus is lekker op een koolhydraatarme cracker of broodje, maar ook als dip voor een stukje rauwkost!
Wel of geen kikkererwten in een kha dieet?
Kikkererwten wordt door de één wel gegeten in een koolhydraatarm dieet en door de ander niet. Kikkererwten worden gezien als trage koolhydraten. Dit betekent dat ze langzaam worden opgenomen door het lichaam waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. Ondanks dat het een langzaam koolhydraat is, bevat het alsnog veel koolhydraten, namelijk 61 gram koolhydraten per 100 gram. We hebben er daarom voor gekozen om de kikkererwten in dit recept te vervangen door bloemkool.
Bloemkool bevat 5 gram koolhydraten per 100 gram. Deze groente is perfect voor in een koolhydraatarm dieet. Met veel gezond voedingsstoffen krijg je met deze bloemkool hummus ook gelijk een grote portie groenten binnen. De smaak lijkt veel op de traditionele hummus doordat we de rest van de ingrediënten laten zoals in het origineel. Door de bloemkool proeft deze hummus alleen iets frisser dan de aardse smaak die je krijgt van kikkererwten.
Variatietips
Net als in de traditionele hummus recepten kun je in dit recept ook losgaan met verschillende smaakcombinaties. Je kunt er bijvoorbeeld kruiden als harissa, ras el hanout, of kerrie aan toevoegen. Je kunt er ook een extra ingrediënt aan toevoegen zoals zongedroogde tomaat of rode peper. De hummus blijft zeker 3 dagen goed in de koelkast. Serveer je zelfgemaakte hummus met wat snoepgroente of op een sneetje koolhydraatarm brood. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere lunch en snack recepten.
PrintKoolhydraatarme hummus
- Bereidingstijd: 10
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 30
- Porties: 4 porties 1x
- Categorie: Lunch, Snacks
Ingrediënten
- 400 gr bloemkoolroosjes
- 1 teentje knoflook
- 40 ml olijfolie
- 1/2 tl komijnpoeder
- 45 ml tahin
- 1 el citroensap
- 1 tl knoflookpoeder
- 25 ml water + extra
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en het teentje knoflook grove stukjes. Voeg de roosjes en gesneden knoflook toe aan een kom.
- Voeg 20 ml olijfolie, de komijnpoeder, peper en zout naar smaak toe aan de bloemkool. Meng goed en verdeel de roosjes vervolgens over de bakplaat. Rooster de bloemkool 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de bloemkool na het bakken volledig afkoelen. Doe de roosjes vervolgens samen met de tahin, citroensap, knoflookpoeder, water en 20 ml olijfolie in een keukenmachine. Zet de machine aan en mix, totdat er een gladde pasta ontstaat.
- Voeg extra water of olijfolie toe als de pasta nog niet de gewenste structuur heeft. Breng de hummus op smaak met kruiden naar keuze, zoals harissa, ras el hanout, kerrie, rode peper of zongedroogde tomaat.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 portie (1/4 van het totaal)
- Calorieën: 183
- Vetten: 16,3
- Koolhydraten: 3,4
- Vezels: 2,2
- Eiwitten: 4,7