Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Koolhydraatarme jachtschotel met gehakt en bloemkool-knolselderijpuree.

Koolhydraatarme jachtschotel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star Geen reviews
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 20
  • Kooktijd: 50
  • Totale tijd: 70
  • Porties: 4 porties 1x
  • Categorie: Hoofdgerecht

Ingrediënten

Schaal

Koolhydraatarme puree

  • 400 gr bloemkoolroosjes
  • 250 gr knolselderij
  • 1 kleine ui
  • 1 el olijfolie
  • 80 gr crème fraîche
  • zout en peper
  • mosterd (optioneel)

Vlees en groente

  • 1 kleine ui
  • 1 prei
  • 2 winterpenen
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr champignons
  • 500 gr rundergehakt
  • 300 ml runderbouillon (soepfabriek) (of 300 ml water met 1/3 blokje)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • zout en peper
  • 1 el arrowroot (optioneel)
  • 1/2 goudrenette appel (optioneel)
  • 100 gr geraspte kaas

Bereidingswijze

  1. Puree: Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en schil de knolselderij, waarna je deze in kleine stukken snijdt. Snijd vervolgens 1 kleine ui fijn.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de bloemkool en knolselderij toe en bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  3. Giet voldoende water in de soeppan zodat de bloemkool en knolselderij onder staan. Voeg 1/2 theelepel zout toe, breng aan de kook en laat 10-15 minuten koken, tot de groenten gaar zijn.
  4. Giet de groenten af en stamp ze fijn tot een puree. Roer de crème fraîche erdoor, proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel een beetje mosterd voor extra smaak.
  5. Vlees en groente: Snijd de ui en prei fijn, de wortel in blokjes, pers de knoflook, en snijd de champignons in plakjes. Verhit een stoofpan of diepe hapjespan en bak het gehakt rul. Breng op smaak met ongeveer 1/2 theelepel zout en wat zwarte peper. Voeg de ui, knoflook, prei, wortel en champignons toe en bak ze mee tot de groenten goudbruin en gaar zijn.
  6. Voeg de bouillon, laurierblaadjes, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat toe, en zet het vuur laag. Laat het gehakt- en groentemengsel ongeveer 20 minuten zachtjes stoven (de laatste 10 minuten zonder deksel). Verwijder daarna de laurierblaadjes en kruidnagel.
  7. Proef en breng op smaak met extra zout en peper. Is de saus nog te dun? Los dan 1 el arrowroot poeder op in koud water en roer dit door het gehaktmengsel.
  8. Voeg de gehakt en groente toe aan een ovenschaal. Verdeel vervolgens de puree over het gehakt. Voeg je appel toe? Snijd deze dan in dunne plakjes. Doe een klein laagje puree over het gehakt dan de plakjes appel en hierboven op het laatste beetje puree. Bestrooi met kaas en bak de schotel 20 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 portie (1/4 van de schotel)
  • Calorieën: 559
  • Vetten: 37,4
  • Koolhydraten: 12,6
  • Vezels: 8,5
  • Eiwitten: 37,5