Met dit recept maak je eenvoudig zelf koolhydraatarme kaasstengels. Deze kaasstengels zijn lekker om te eten als lunch met een kommetje tomatensoep of als borrelhapje bij een feestje. Verse kaasstengels van de bakker worden vaak gemaakt van bladerdeeg. In dit recept hebben wij het bladerdeeg vervangen door een koolhydraatarm deeg van amandelmeel en kokosmeel. Hierdoor bevat een kaasstengel slechts 1,2 gr koolhydraten! Het deeg hebben wij op smaak gebracht met drie verschillende soorten kaas: mozzarella, Goudse en parmezaanse kaas. Met als resultaat heerlijke krokante kaasstengels!
Tips:
Dit is een basisrecept voor koolhydraatarme kaasstengels. Je kunt naar smaak extra kruiden, zoals pesto, oregano, tijm, chilivlokken en bieslook aan het deeg toevoegen. Bij het bakken van de kaasstengels is het belangrijk om de oven goed in de gaten te houden. De kaasstengels kunnen namelijk na een paar minuten te lang bakken verbranden. Je kunt de kaasstengels 2-3 dagen in de koelkast bewaren of voor een langere tijd in de vriezer. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk voor meer inspiratie onze andere koolhydraatarme snack recepten.
Koolhydraatarme kaasstengels
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 20
- Totale tijd: 35
- Porties: 12 kaasstengels 1x
- Categorie: Snacks, Voorgerecht
- Keuken: Nederlands
Ingrediënten
- 70 gr amandelmeel
- 20 gr kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 2 middelgrote eieren
- 50 gr roomboter, ongezouten
- 125 gr geraspte mozzarella
- 25 gr geraspte parmezaanse kaas
- 50 gr pittige geraspte kaas
- optioneel: gedroogde oregano, chilivlokken en tijm
- optioneel: bieslook en sesamzaad
Bereidingswijze
- Verwarm de hetelucht oven voor op 175 graden. Meng in een kom het kokosmeel, amandelmeel, zout en bakpoeder. Voeg eventueel kruiden, zoals bieslook, oregano, chilivlokken en tijm naar smaak toe aan het meel. Smelt vervolgens in een klein pannetje al roerend de mozzarella, parmezaanse kaas en boter.
- Giet de gesmolten boter, parmezaanse kaas en mozzarella in een grote lege kom en voeg het meelmengsel samen met één ei toe aan de kom. Meng de inhoud van de kom met een spatel door elkaar. Kneed dan nog eens 1-2 minuten goed met de handen en vorm een stevige deegbal.
- Leg de deegbal tussen twee vellen bakpapier en rol het deeg met een deegroller tot een dikte van 5 mm. Bestrooi het deeg met pittige geraspte kaas en eventueel met een handje sesamzaad. Snijd het deeg in 12 stroken en draai de stroken tot spiralen.
- Leg de stengels vervolgens op bakplaat bekleed met bakpapier. Klop dan het overgebleven ei in een klein bakje los en smeer dit met een kwastje over de stengels. Bestrooi de stengels met pittige geraspte kaas en bak ze 12-15 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 kaasstengel
- Calorieën: 139
- Vetten: 11,5
- Koolhydraten: 1,2
- Eiwitten: 7,1
Vandaag voor het eerst gemaakt omdat ik nog mozzarella snippers en cheddar snippers over had.
Zeer goed gelukt en ze zijn zelfs lekker knapperig. Ik heb er geen ei over heen gestreken maar ondanks toch goed gelukt!
Je proeft wel het amandelmeel terug dus hou daar rekening mee.
Echt heerlijk voor bij een soepje!! Top recept.
Makkelijk en snel klaar.
Hoi! Super leuk recept. Mijn deeg was nog al “brokkelerig”. Waardoor ik er geen stengels van kon draaien. Ik heb ze wel gewoon ongedraaid gebakken en waren nog steeds heel lekker. Maar wat heb ik verkeerd gedaan? Wil het graag weer proberen.
Hi Jennifer,
Bedankt voor je berichtje. Het kan zijn dat je per ongeluk iets te veel kokosmeel hebt gebruikt. Kokosmeel neemt veel vocht op en kan ervoor zorgen dat het deeg te droog wordt en sneller kan scheuren. Heb je alles goed afgewogen?
Gr,
Quint