Na het succes van onze kaneelcake met appel, hebben wij nu nog een heerlijke cake gemaakt met kaneel als belangrijkste ingredient: een koolhydraatarme kaneel swirl cake. Een mooie smeuïge cake met een heerlijke zoete kaneel swirl en een crunchy topping van pecannoten.
Kaneel swirl cake maken
De cake is gemaakt op basis van amandelmeel, eieren, roomkaas en roomboter. Als extra toevoeging is er gekozen om xanthaangom toe te voegen. Xanthaangom wordt gebruikt in (glutenvrije)baksels om de stevigheid en viscositeit (stroperigheid) te verbeteren, zonder dat je recept niet te sponzig wordt. De kaneelsuiker is gemaakt van Sukrin Gold, erythritol en kaneel. Tot slot voeg je een krokante topping toe van pecannoten, kaneelsuiker en gesmolten boter.
Tips
Deze cake is lekker zoet en kun je qua zoetheid vergelijken met op suikerbrood. De cake zelf is gezoet, maar ook de kaneelsuiker laag en de topping met pecannoten. Vind je baksels al snel te zoet, gebruik dan minder zoetstof. Bak de cake in een cakevorm van 25 cm. Dan komt hij mooi hoog uit de oven. De cake kun je na het bakken het best afgedekt met vershoudfolie 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de cake ook per plakje invriezen. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere koolhydraatarme cake recepten.
Koolhydraatarme kaneel swirl cake
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 60
- Totale tijd: 75
- Porties: 12 plakjes 1x
- Categorie: Dessert, Snacks
- Keuken: Amerikaans
Ingrediënten
Cake
- 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 30 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 50 g erythritol
- 4 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
- 180 gr amandelmeel
- 0,5 tl xanthaangom
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Kaneel swirl
- 30 gr Sukrin Gold
- 20 gr erythritol
- 1,5 el kaneel
Topping
- 25 g erythritol
- 2 tl kaneel
- 50 g pecannoten
- 20 g ongezouten roomboter
Bereidingswijze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Klop vervolgens de roomkaas en boter in een kom met een elektrische mixer goed door elkaar. Voeg de erythritol toe en meng nog eens goed. Voeg tijdens het mengen de eieren en vanille extract toe.
- Meng vervolgens in een andere kom met een garde het amandelmeel, xanthaangom, zout en bakpoeder. Voeg het het amandelmeel dan toe aan de kom met de eieren en mix dit goed door elkaar.
- Voeg de ingrediënten voor de kaneel swirl toe aan een kom en meng dit goed door elkaar.
- Schenk de helft van het beslag in een cakevorm bekleed met bakpapier en strooi de helft van de kaneelsuiker eroverheen. Schenk dan een kwart van het beslag hierover en voeg tot slot de resterende kaneelsuiker toe. Voeg het laatste beslag toe en gebruik een prikker om de kaneel swirl door het beslag te mengen.
- Voeg de erythritol en kaneel voor de topping toe aan een kom. Hak de pecannoten en smelt de boter. Voeg de noten en gesmolten boter toe aan de kaneelsuiker en meng dit goed door elkaar. Schep dit vervolgens op de cake.
- Bak de cake 45 minuten in de voorverwarmde oven. Dek nu de bovenkant van de vorm af met aluminiumfolie en bak nog eens 15 tot 20 minuten.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje (1/12)
- Calorieën: 216
- Vetten: 19,6
- Koolhydraten: 1,7
- Eiwitten: 7,1
Echt té lekker deze cake! Wat een top recept.
Let wel op met een goede oven dat de topping niet te hard gaat. Bij mij gebeurde dat en ik heb de cake eerder afgedekt.
Geweldig lekkere cake. Echt yummie
Echt het eerste baksel wat echt lekker (luchtig) is.
ik ben fan! zowieso van kaneel en pecan, maar toch… bedankt voor dit recept, ben er erg blij mee!
Jummie maar dan ipv pecan heb ik amandelschaafsel van de lidl gebruikt voor bovenop en is zelfs nog crunchy wanneer hij in de vriezer heeft gezeten
Deze cake is echt zo lekker! Het lekkerste kha baksel dat ik ken.
Het deeg wordt door de xantaangom erg dik en elastisch. Daarom is het nog een hele toer om het goed in de cakevorm te krijgen.
Het lukt me niet om het deeg op te delen zoals in het recept. Ik doe dus 2 delen met daartussen de kaneelsuiker. Dat werkt prima.
De topping is overheerlijk crunchy.
Aanrader!
Deze is ècht tè lekker!!
Wat een heerlijke cake, vooral de topping is zalig 😋😋. Heb iets gesjoemeld met de roomkaas (mascarpone) was iets minder maar daardoor iets meer roomboter gebruikt. Ging perfect. Had ook een beetje twijfel over de lange tijd in de oven, maar klopte ook. Heb na 45 minuten nog 10 minuten afgedekt laten bakken. Dank je wel voor weer een heerlijke cake 😊