Heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten.

Koolhydraatarme kerststol

Een heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten!

Elk jaar krijg ik rond kerst de vraag of wij ook een recept hebben voor een koolhydraatarme kerststol. Helaas moest ik tot nu toe altijd met een nee antwoorden. Ik heb eerder geprobeerd om een lekker koolhydraatarm alternatief te maken, maar dit was helaas niet gelukt. Dit kwam met name door de bittere nasmaak die de stevia druppels veroorzaakten. Dit jaar werk ik met een nieuwe zoetstof, genaamd erythritol. Dit is een natuurlijke zoetstof zonder vieze nasmaak en een GI van 0. Erythritol is het antwoord op mijn probleem! Ik ben gelijk gaan experimenteren met verschillende recepten en uiteindelijk is het gelukt om iets lekkers te maken!

Tips:
Deze koolhydraatarme kerststol met een spijsvulling heeft een heerlijke zoete smaak en geen bittere nasmaak. Verder zitten er ook noten en rozijnen in de kerststol. Je kunt ongeveer 17 sneden halen uit de koolhydraatarme kerststol. Elk sneetje is gevuld met spijs, noten en rozijnen en vult goed. Eet dus niet teveel kerststol voor het kerstdiner! Plaats onderaan de pagina een reactie als je vragen of opmerkingen hebt over het recept.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten.

Koolhydraatarme kerststol

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4.9 sterren uit 9 review(s)
  • Chef: Quint Kames
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 30
  • Totale tijd: 45 minutes
  • Porties: 17 plakjes 1x
  • Categorie: Snacks
  • Keuken: Nederlandse

Ingrediënten

Schaal

Amandelspijs:

Stol:


Bereidingswijze

  1. We beginnen met het maken van de amandelspijs vulling. Dit doe je door in een grote kom 150 gr amandelmeel te mengen met 1 eiwit en 40 gr erythritol zoetstof. Snijd de halve citroen in twee partjes en voeg het sap van een partjes toe aan het amandelmengsel. Kneed vervolgens met de handen alles goed door elkaar. Als het amandelspijs te nat is, kun je wat extra amandelmeel toevoegen. Rol het spijs mooi op in huishoudfolie en leg dit in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de rozijnen wellen in warm water en dep deze na 5 minuten wellen droog. Pak dan een grote en hoge kom en meng hierin de overige 250 amandelmeel, bakpoeder, kaneel,  65 gr erythritol zoetstof en het citroensap van 1 citroenpartje. Voeg de eieren en boter toe en klop dit tot een egaal mengsel.
  3. Voeg de notenmix en rozijnen toe en spatel dit voorzichtig door het deeg. Leg dan een vel bakpapier in een cakevorm en spatel de helft van het deeg in de cake. Pak dan de rol amandelspijs uit de koelkast en plaats deze bovenop het in de cakevorm. Voeg vervolgens het overige deeg toe aan de cakevorm en strooi het amandelschaafsel over de kerststol. Bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 plakje
  • Calorieën: 204
  • Vetten: 17,5
  • Koolhydraten: 3,8
  • Eiwitten: 7,3
Heerlijke koolhydraatarme kerststol met amandelspijs en noten.

18 Reacties

  1. Vanmiddag gemaakt voor de kerstbrunch morgen. Zojuist een plakje geproefd en de smaak is echt goed!! Wij vinden het echter wel flink droog, ik denk dat we er een flinke laag boter op gaan smeren morgen ☺️ Een volgende keer denk ik dat ik meer boter door het beslag ga doen, of heb jij wellicht een betere tip!






    Reageer
  2. erg lekker😋 vraagje hoe en hoelang kan je hem bewaren?

    Reageer
    • Je kunt de stol het beste per plakje invriezen om hem langer te bewaren. Hij blijft ook een paar dagen goed afgedekt goed in de koelkast.

      Reageer
  3. Ik ga het eerdaags maken. Kan ik het per plakje invriezen?






    Reageer
  4. Paula van den Boezem

    Dank je wel voor dit heerlijke recept , ik heb hem net gemaakt en natuurlijk geproefd, wat is dit een heerlijke stol, deze ga ik zeker vaker maken, ik had grote eieren gebruikt, en heb wat cocosmeel toegevoegd om het iets meer te binden.
    En ik wil je nog even zeggen dat ik nog geen een keer een slecht recept heb gehad . Ik maak dan ook best veel recepten van jou ontzettend bedankt, want daardoor is koolhydraat arm eten gewoon heerlijk.






    Reageer
  5. Wat een heerlijke kerststol!! Zelfs mijn man vindt hem heerlijk!! Heb wat meer kaneel toegevoegd en het eigeel door het deeg gedaan, door het spijs ook wat citroenrasp…..bedankt voor dit heerlijke recept!






    Reageer
  6. Hoiii
    Ik vroeg mij af wat voor noten mix jullie hebben gebruikt?
    Groetjes Sabrina

    Reageer
    • Hi Sabrina,

      Voor de kerststol hebben een ongebrande notenmix gebruikt, dit is een standaard mix die je in veel supermarkten kunt vinden. Je kunt natuurlijk ook je eigen mix maken van diverse noten.

      Groet,

      Quint

      Reageer
  7. Is heerlijk net gebakken. Ik heb de overgebleven eidooier gebruik in de deeg. En iets meer erythritol in de spijs en deeg gedaan.






    Reageer
  8. Rebekka Eemstra

    Deze kerststol is nog lekkerder dan “gewone” kerststol! Is deze ook in plakjes in te vriezen?






    Reageer
  9. Hij staat op dit moment in de oven!

    Reageer
  10. Heerlijk, makkelijk te maken.
    Ik heb er nog 40 gram amandelsnippers bovenop gestrooid.






    Reageer
  11. Hoi Quint,

    Zou je het rauwe ei voor de spijs ook door iets anders kunnen vervangen?

    Hartelijke groet,
    Iris

    Reageer
    • Hi Iris,

      Je kunt het ei eventueel vervangen met een klein beetje water (1 el). Ik kan niet garanderen dat het de spijs niet uit elkaar valt na het bakken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd.

      Groetjes,

      Quint

      Reageer
  12. Heb deze met kerst gemaakt en ga hem nu met de pasen weer maken! Mijn niet koolhydraatarm-etende man vindt hem lekkerder dan de gewone stol 😉






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*