Ingrediënten
Schaal
Amandelspijs:
- 150 gr amandelmeel, extra fijn
- 1/2 citroen
- 1 eiwit van middelgroot ei
- 40 gr erythritol
Stol:
- 250 gr amandelmeel, extra fijn
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 65–80 gr erythritol
- 5 middelgrote eieren
- 40 gr roomboter of kokosolie, op kamertemperatuur
- 75 gr notenmix, naar keuze
- 40 gr rozijnen
Bereidingswijze
- We beginnen met het maken van de amandelspijs vulling. Dit doe je door in een grote kom 150 gr amandelmeel te mengen met 1 eiwit en 40 gr erythritol zoetstof. Snijd de halve citroen in twee partjes en voeg het sap van een partjes toe aan het amandelmengsel. Kneed vervolgens met de handen alles goed door elkaar. Als het amandelspijs te nat is, kun je wat extra amandelmeel toevoegen. Rol het spijs mooi op in huishoudfolie en leg dit in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de rozijnen wellen in warm water en dep deze na 5 minuten wellen droog. Pak dan een grote en hoge kom en meng hierin de overige 250 amandelmeel, bakpoeder, kaneel, 65 gr erythritol zoetstof en het citroensap van 1 citroenpartje. Voeg de eieren en boter toe en klop dit tot een egaal mengsel.
- Voeg de notenmix en rozijnen toe en spatel dit voorzichtig door het deeg. Leg dan een vel bakpapier in een cakevorm en spatel de helft van het deeg in de cake. Pak dan de rol amandelspijs uit de koelkast en plaats deze bovenop het in de cakevorm. Voeg vervolgens het overige deeg toe aan de cakevorm en strooi het amandelschaafsel over de kerststol. Bak de cake 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje
- Calorieën: 204
- Vetten: 17,5
- Koolhydraten: 3,8
- Eiwitten: 7,3