Het combineren van een vegetarisch dieet met een koolhydraatarme levensstijl kan soms een uitdaging vormen. Een gebalanceerde koolhydraatarme maaltijd bevat eiwitten en vetten, waarbij we de voorkeur geven aan koolhydraten afkomstig uit groenten. Met het onderstaande recept voldoe je aan deze criteria op een vegetarische manier. Al het lekkere van een broodje hamburger, maar dan vega en met minder koolhydraten. Het vlees vervangen we door knolselderij. Dankzij het paneerlaagje krijgt de burger een heerlijk krokante buitenkant vol smaak.
Knolselderijburger maken
Knolselderij is een voedzame groente met een laag gehalte aan koolhydraten, vetten, eiwitten en calorieën. Het toevoegen van een paneerlaag verrijkt de knolselderij niet alleen met een knapperig korstje, maar voorziet het ook van extra eiwitten en vetten. Deze paneerlaag bestaat uit amandelmeel, pecorino kaas, psylliumvezels, sesamzaad en diverse kruiden. Door de knolselderij eerst zonder deze laag te bakken, kan het alvast gedeeltelijk garen. Het eindresultaat na het bakken met de paneerlaag is een perfect gegaarde knolselderijburger.
Voor de saus gebruiken we Pecorino kaas, dezelfde kaas die terugkomt in de paneerlaag van de knolselderij. Pecorino is een stevige schapenkaas met een rijkere smaak dan Parmezaanse kaas. Mocht je een voorkeur hebben voor Parmezaan of Pecorino niet in huis hebben, dan is dat een prima alternatief. Qua kruiden is de saus flexibel; als je niet dol bent op peterselie, kun je eenvoudig kiezen voor andere verse kruiden zoals basilicum of koriander.
Tips
In dit recept maken we gebruik van onze koolhydraatarme bolletjes 2.0, maar je kunt ook het originele recept gebruiken. De knolselderijburger is alleen best groot, je kunt ervoor kiezen om de broodjes groter te maken of de burger zelf te halveren. Een andere optie is om de kant-en-klare broodjes uit onze webshop te bestellen. Deze zijn niet alleen koolhydraatarm, maar hebben ook een goede balans van eiwitten en vetten. Bekijk voor meer inspiratie ook onze andere vega recepten!
PrintKoolhydraatarme knolselderijburger
- Bereidingstijd: 15
- Kooktijd: 25
- Totale tijd: 40
- Porties: 3 porties 1x
- Categorie: Diner
Ingrediënten
Saus
- 20 gr verse peterselie (plat)
- 15 gr pecorino kaas, geraspt
- 1 el mayonaise
- 1/2 stengels bosui, gesneden
- 1/8 tl knoflookpoeder
- zout en peper
- 1 tot 2 el olijfolie
Burger
- 450 gr knolselderij
- zout en peper
- 2 el olijfolie
- 1 ei (M)
- 3 radijsjes
- 1 bosui
- 2 stuks baby romaine sla
- 3 plakken pecorino kaas
- 3 koolhydraatarme broodjes of broodjes 2.0
Paneerlaag
- 35 gr amandelmeel
- 30 gr pecorino kaas, geraspt
- 1 el psylliumvezels, grof
- 1 el sesamzaad
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/4 tl gedroogde peterselie
- 1/2 tl kurkumapoeder
- peper en zout
Bereidingswijze
- Meng de ingrediënten voor de saus in een keukenmachine tot een glad geheel en dek af met wat vershoudfolie.
- Schil de knolselderij en snijd in plakken (dikte van een hamburger). Kruid de plakken met wat zout en peper. Verwarm een koekenpan met wat olijfolie boven een middelhoog. Voeg als de olie heet is de plakken knolselderij toe. Bak de plakken 5 tot 10 minuten per kant.
- Maak ondertussen alle ingrediënten voor de paneerlaag in een brede kom goed door elkaar. Kluts in een andere kom 1 ei los. Laat de knolselderij plakken kort afkoelen en haal ze daarna door het eimengsel en dan door de paneerlaag.
- Verwarm opnieuw wat olijfolie in de pan en bak de knolselderij in ca. 10 minuten rondom goudbruin.
- Snijd de radijs in plakjes en de bosui fijn. Snijd 3 broodjes doormidden en beleg met de zelfgemaakte saus, blaadjes sla en plakjes radijs. Leg op elk broodje een burger en garneer met plakjes pecorino, gesneden bosui en zelfgemaakte saus. Eet smakelijk!
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 broodje met burger
- Calorieën: 631
- Vetten: 46,5
- Koolhydraten: 10,5
- Vezels: 18,6
- Eiwitten: 27,1