Chocolademousse, wie houdt er niet van? Helaas is dit geliefde dessert vaak gemaakt met veel suiker. Gelukkig is het super makkelijk om je eigen koolhydraatarme en suikervrije chocomousse te maken. Dit hebben we eerder al laten zien met ons recept voor koolhydraatarme chocolademousse. We vonden het hoog tijd voor een nieuwe en verbeterde versie. Deze chocolademousse maken we in combinatie met koffie. Nog zo’n fijn dessert om na een lekker etentje van te kunnen genieten!
Koffie-chocolademousse maken
Koffie en chocolade zijn de gouden combinatie. Het is zelfs bewezen dat de smaak van chocolade subtieler en lekkerder wordt door cafeïne. Daarom hebben we deze twee hemelse smaken gecombineerd tot een heerlijke koolhydraatarme koffie chocomousse.
Voor de smaak van koffie gebruiken we een deel van een espresso shot en een chocolade waar de smaak van koffie in is verwerkt. De chocolade smelten we au bain-marie. Au bain-marie houdt in dat je de chocolade in een mengkom, boven heet water, rustig laat smelten. Aan de gesmolten chocolade voegen we de ingrediënten toe. Om de chocolademousse romig en luchtig te krijgen, gebruiken we slagroom en eiwit van rauwe eieren. Zowel de slagroom als het eiwit kloppen we op, voordat we het gebruiken.
De slagroom geeft de chocolademousse een romige structuur en smaak. Het dessert kun je ook zuivelvrij maken. Vervang de slagroom dan door kokosroom. Kokosroom zit gewoon in een blikje volvette kokosmelk (17% vet). Laat het blikje een nacht in de koelkast staan zodat het water en de kokoscrème gaan scheiden. Gebruik alleen het verharde gedeelte.
Tips
Als er mensen bij zijn die toch niet zo’n fan zijn van koffie, dan kun je dit recept ook maken zonder de koffie smaak. Laat de espresso shot achterwege en gebruik suikervrije pure chocolade zonder de smaak van koffie. Zo krijg je een koolhydraatarme chocolade mousse zonder koffie smaak! De mousse blijft zeker 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Let op: Er zitten rauwe eieren in het dessert. Deze zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen tot vijf jaar. Gebruik eventueel gepasteuriseerd eiwit om het geschikt te maken voor iedereen.
Koolhydraatarme koffie-chocolademousse
- Bereidingstijd: 20
- Kooktijd: 5
- Totale tijd: 265
- Porties: 4 dessertglazen 1x
- Categorie: Dessert
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 4 el Sukrin Icing
- 10 ml koffie (van een espresso)
- 85 gr pure chocolade met koffie, suikervrij
- 4 eieren (M)
- 1 tl vanille extract
Bereidingswijze
- Klop met een elektrische mixer of garde de slagroom stijf. Zorg ervoor dat de slagroom en kom goed koud zijn. Klop niet te lang door, want dan ontstaat er boter i.p.v. een luchtige slagroom. Voeg 2 el Sukrin Icing toe en mix nog even kort. Laat de slagroom rusten in de koelkast.
- Zet een kopje espresso en laat deze afkoelen. Verwarm een pannetje heet water en als het water kookt zet je er een kleine mengkom om. Smelt de chocolade au bain-marie en voeg als de chocolade helemaal gesmolten is de koffie, vanille extract en 2 el Sukrin Icing aan toe.
- Laat de gesmolten chocolade kort afkoelen. Splits de eieren, eiwit in een kommetje en eigeel in een andere. Voeg de eidooiers een voor een al roerend toe aan de chocolade.
- Klop vervolgens met een elektrische mixer of garde de eiwitten stijf. Voeg het eiwit in 4 delen toe aan de chocolade. Meng eerst goed, voordat je het volgende deel erbij doet.
- Pak de opgeklopte slagroom uit de koelkast en schep dit er in delen bij. Bewaar een beetje slagroom op het einde te gebruiken als garnering.
- Verdeel de mousse over 4 glazen en zet deze minimaal 4 uur in de koelkast. Serveer de mousse met wat opgeklopte slagroom, geraspte chocolade en eventueel een beetje instant koffie.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 dessertglas
- Calorieën: 463
- Vetten: 41,6
- Koolhydraten: 3,6
- Eiwitten: 10,1
Deze is echt serieus goddelijk! 1 portie is eigenlijk te weinig 😄.
Gisteren genoten van deze heerlijke mousse. Gaat wat vaker op tafel komen. 😊👍
Super lekker chocomousse. Beter als in de winkel en echt heerlijk als dessert!
Dat ziet er lekker en makkelijk uit. Deze ga ik volgende week in mijn vakantie proberen.
dit is heerlijk