Ingrediënten
Schaal
Kruidnoten
- 50 gr roomboter, ongezouten
- 50 gr erythritol of ery-bronze
- 1 tl vanille extract
- 130 gr amandelmeel
- 2 el speculaaskruiden
- 6 gr bakpoeder
- snufje zout
- 1 ei (M), losgeklopt
Cake
- 125 gr roomkaas
- 50 gr roomboter, ongezouten
- 50 gr erythritol
- 1 tl vanille extract
- 4 eieren (M)
- 150 gr amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 el speculaaskruiden
- snufje zout
Bereidingswijze
- Kruidnoten: Verwarm de heteluchtoven voor op 165 graden. Smelt de roomboter in een klein steelpannetje en roer vervolgens de erythritol en vanille extract door de gesmolten boter. Voeg het amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en zout toe aan een mengkom en meng dit met een garde goed door elkaar. Klop dan het losgeklopte ei door het meel en voeg tenslotte de gesmolten boter toe. Gebruik een spatel om alles goed door elkaar te mengen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vorm vervolgens van het deeg met de handen ca. 80 kleine bolletjes. Leg de helft van de kruidnoten op de bakplaat met bakpapier en bak ze 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de kruidnoten na het bakken uit de oven en laat ze goed afkoelen.
- Herhaal stap 2, zodat je alle kruidnoten hebt gebakken.
- Cake: Verwarm de oven voor op 165 graden heteluchtoven. Haal de roomkaas en boter ruim voor de bereiding uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voeg de zachte boter, roomkaas, erythritol en vanille vervolgens toe aan een kom en klop dit met een mixer glad.
- Voeg tijdens het mixen van de boter de eieren één voor één toe aan de kom. Meng in een apart kommetje het amandelmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en snufje zout door elkaar. Voeg dit vervolgens toe aan de kom met de eieren en mix tot een glad beslag.
- Proef het beslag en voeg indien gewenst meer zoetstof toe. Spatel vervolgens 50 gram kruidnoten door het beslag en bewaar een paar kruidnoten voor de topping. De rest van de kruidnoten kun je bewaren voor een ander recept of in een schaaltje op tafel zetten.
- Bekleed een cakeblik van 20 cm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm en verdeel hier nog wat gehakte kruidnoten en amandelschaafsel over. Bak de cake vervolgens 55-60 minuten in de voorverwarmde oven.
- Prik nu met een satéprikker in de cake en als hij droog eruit komt, dan is de cake klaar. Laat de cake buiten de oven afkoelen voordat je hem aansnijdt. Snijd de cake in ca. 10 plakken.
Voedingswaarden
- Portiegrootte: 1 plakje (1/10)
- Calorieën: 212
- Vetten: 19
- Koolhydraten: 1,2
- Vezels: 2
- Eiwitten: 8,1