Lava cake zonder gluten en koolhydraten!

Koolhydraatarme lava cake

Nog een weekje tot de dag van de liefde: Valentijnsdag. Op Valentijn laat je je geliefde weten hoeveel je van hem/haar houdt en hoe doe je dit nu beter dan met chocolade. Speciaal voor deze dag maakten wij een koolhydraatarme en glutenvrije lava cake. Dit warme chocoladetaartje heeft een vloeibare binnenkant. Zodra je dit heerlijke dessert opensnijdt, loopt de chocola eruit. De perfecte verrassing voor een speciale avond!

Koolhydraatarme lava cake maken

Dit speciale cakeje is afkomstig uit Frankrijk en daar noemen ze dit dessert moelleux au chocolat. In het traditionele recept wordt de lava cake van bloem, suiker, eieren en boter gemaakt. In dit recept vervangen wij de bloem door amandelmeel en de suiker door erythritol poeder.

Het recept van de lava cake is niet ingewikkeld, maar de moeilijkheid zit hem in het afbakken. De lava cake moet precies op het juiste moment uit de oven zodat de binnenkant nog vloeibaar is en de buitenkant van de cake gaar is. In dit recept hadden de lava cakejes elf minuten in de oven nodig om dit voor elkaar te krijgen. Helaas is wel elke oven anders, dus raden we aan om dit bij je eigen oven goed in de gaten te houden. Het zou kunnen dat de lava cakejes een minuutje langer of korter nodig hebben. Een goede tip: probeer ze alvast een keer voordat je ze gaat serveren. Dan weet je precies hoe lang ze nodig hebben.

De eieren in dit recept kloppen we op. Het kan zijn dat je de eieren iets meer opklopt dan de andere keer. Je krijgt dan meer beslag. Gebruik nooit meer dan in je soufflébakje past. We gebruiken zelf bakjes met een doorsnee van 9 cm. Vul hem ook niet helemaal tot de rand want hij gaat nog iets rijzen. Gebruik het overige beslag liever nog voor een extra klein chocolade cakeje.

Tips

Vet de soufflébakjes goed in en strooi er daarna eerst cacao overheen voordat je het beslag in de bakjes schenkt. De lava cake is als deze uit de oven komt heel breekbaar dus het is belangrijk dat je de cakejes makkelijk uit de vorm kunt halen. Je kunt hem in het vormpje zelf serveren. Ik hoop dat jullie het lekker vinden! Bekijk meer valentijns inspiratie ook onze andere recepten met chocolade.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Lava cake zonder gluten en koolhydraten!

Koolhydraatarme lava cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 sterren uit 1 review
  • Chef: Angela Mulder
  • Bereidingstijd: 15
  • Kooktijd: 15
  • Totale tijd: 30
  • Porties: 2 lava cakejes 1x
  • Categorie: Dessert, Snacks

Ingrediënten

Schaal

Bereidingswijze

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Vet alvast 2 schaaltjes (doorsnee 9 cm) in met boter en strooi er wat cacaopoeder overheen. Zorg dat het hele bakje is ingevet en een laagje cacao bevat.
  2. Breng een laagje water in een steelpan aan de kook. Voeg de chocolade en boter toe aan een warmtebestendige kom en zet deze op het pannetje met kokend water. Smelt de chocolade m.b.v. de stoom van het kokende water.
  3. Klop 2 eieren met een elektrische mixer luchtig. Voeg als de chocolade en boter gesmolten is het vanille-extract en opgeklopte eieren toe. Roer het geheel met spatel voorzichtig door elkaar.
  4. Voeg als alles goed is gemengd het amandelmeel, erythritol poeder, cacaopoeder en zout toe. Meng nog eens met de spatel goed door elkaar.
  5. Schenk het beslag in de schaaltjes en bak ze ca. 11 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de schaaltjes uit de oven en laat een minuut afkoelen. Keer de schaaltjes om op het bord, waar je ze op gaat serveren.
  6. Garneer met verse aardbeien of frambozen en een beetje erythritol poedersuiker.


Voedingswaarden

  • Portiegrootte: 1 lava cakeje
  • Calorieën: 361
  • Vetten: 32,1
  • Koolhydraten: 2,7
  • Vezels: 9,4
  • Eiwitten: 9,8
Lava cake zonder gluten en koolhydraten!

1 reactie

  1. Super lekker! Gisteren voor meedere cakejes gemaakt, wel iets minder cacao gebruikt omdat ik dat zelf anders te bitter vind. In cupcake vormpjes gemaakt en dat werkte ook goed!






    Reageer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

*